Latijns-Amerika magazine.
 
Theater

Bacanal Chipote, dansen op de doden – Lleca Teatro (Nicaragua)

  • data:12/05 - 21/06
  • locatie:Tilburg, Delft, Utrecht, Amsterdam

Bacanal Chipote, dansen op de doden, is een voorstelling gemaakt door Nicaraguaanse theatergroep Lleca Teatro. Vorig jaar deden zij mee aan massale protesten tegen de regering, die op bijzonder gewelddadige wijze onderdrukt werden. Terwijl de mensen barricades en wegversperringen opwierpen, universiteiten bezetten en massaal de straat op gingen, rukte de regering met de politiemacht uit, bewapende zij paramilitaire groepen en schoot zij met scherp op de betogers. Temidden van meer dan 300 doden, duizenden gewonden en meer dan 800 politieke gevangenen vragen de acteurs zich af: is dit wat macht doet? En, kunnen wij nog wel helen?

De theatergroep gaat op zoek naar antwoorden in hun lichamen. Gewonde lichamen die nog nabeven van het geweld; die deze ‘macht’ aan den lijve ervaren hebben. In Bacanal Chipote, dansen op de doden, gaan zij op zoek naar de grens tussen menselijkheid en ontmenselijking, naar de tirannie en de decadentie van de macht. Door middel van beeld en beweging onderzoeken zij hun wonden en littekens, maar ook die van hun land: een land van opstand en verzet, van oorlog en onderdrukking verkleed als ‘vrede’. 

Concept, regie: Mick Sarria. Acteurs: Mick Sarria, Gustavo de la Rocha, Julio Amaya, Solange Saballos en Danilo Castañeda. Productie: Lleca Teatro Met dank aan: Nicaragua Karavaan. Met de steun van: Frame, Voice, Report! en de Europese Unie.

Zondag 12 mei, 13.30 @De Poorten (Hasseltstraat 194), Tilburg – gratis entree. 

Donderdag 16 mei, 20.30 @Rietveld Theater, Delft – kaarten en reserveringen via https://rietveldtheater.stager.nl/web/tickets

Woensdag 22 mei, 20.00 @Kargadoor, Utrecht – kaarten en reserveringen via NicaKaravaanUtrecht@gmail.com 

Vrijdag 21 juni, 20.30 @Plein Theater, Amsterdam – kaarten en reserveringen via https://www.plein-theater.nl/agenda/7374
 
Alle voorstellingen worden gevolgd door een nagesprek.