Latijns-Amerika magazine.
 
Tentoonstelling

Beyond Textile

  • data:07/09 - 14/09
  • locatie:Instituto Cervantes Utrecht
  • adres:Domplein 3, Utrecht

In Beyond textile laten 21 Argentijnse ontwerpers hun werk zien. De expositie toont een collectie sieraden met textiel als gemeenschappelijke noemer. Die relatie met textiel kan tot uiting komen in het materiaal en de technieken of in een meer symbolische dan wel conceptuele benadering.
Het betreft een serie werken die, hoewel ze de hedendaagse textiele sieraadkunst als uitgangspunt hebben, dit genre overstijgen. De kunstenaars wagen zich over hun grenzen door gebruik te maken van uiteenlopende expressieve middelen, afwijkende criteria en verschillende materialen en technieken. Wat echter als gemeenschappelijk criterium overeind blijft is de soms tegenstrijdige relatie tussen de hedendaagse sieraadkunst en de verscheidenheid aan technieken uit het textieldesign.

De expositie wordt geopend op 07-09-2014 om 12.30 uur door dhr. Horacio Salvador, ambassadeur van de Argentijnse Repubiek in Nederland.

Luis Acosta, curator van de expositie en een van de deelnemende kunstenaars, is ontwerper van textiel en papieren juwelen. Hij is van Argentijns-Nederlandse afkomst en studeerde in 1988 af bij de afdeling Textiel van de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Hij heeft meegedaan aan groeps- en individuele tentoonstellingen in bijna geheel Europa, de VS, Argentinië, Japan en Zuid-Korea. Zijn werk is te vinden in Museum of Arts and Design (New York, VS), Museo del Traje (Buenos Aires, ARG) Museum CODA (Apeldoorn, NL), Textielmuseum (Tilburg, NL) en het Centrum Beeldende Kunst (Utrecht, NL), en bovendien in privécollecties.