Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Caetano Veloso & Gilberto Gil – Viva Brasil Festival 2015

  • datum:25/06
  • tijd:20:15
  • locatie:Concertgebouw
  • adres:Concertgebouwplein 10, Amsterdam
  • kosten:v.a. €64

“Two Friends, a Century of Music”

Een legendarisch duo, leiders van de ‘Tropicalista’ beweging van de Braziliaanse jaren zestig, terug op het podium. Viva Brasil Festival opent haar 2015-editie op donderdag 25 juni met een exclusief concert van Caetano Veloso & Gilberto Gil in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Onder het motto ‘Two friends, a Century of Music’ beginnen “Caetano & Gil” hun Europese tournee in Amsterdam. Gilberto Gil – tevens Minister van Cultuur tussen 2003 en 2008 – en Caetano Veloso zijn samen goed voor maar liefst 103 albums en worden beschouwd als de meest invloedrijke kunstenaars van de Braziliaanse muziek. Ze waren de leiders van de “Tropicalista beweging”, die is ontstaan in de late jaren ‘60 in Brazilië tijdens de militaire dictatuur. Tropicalia heeft uiteindelijk geleid tot ingrijpende muzikale veranderingen, waaronder het mixen van traditionele Braziliaanse muziek met bossa nova en Amerikaanse popmuziek.
Tropicalia zorgde niet alleen voor muzikale veranderingen, maar ook op het gebied van poëzie, film, theater en beeldende kunst. De beweging is van grote invloed geweest op het gedrag van een hele nieuwe generatie.
Na een leven in tijdelijk ballingschap in Londen, keerden Caetano en Gil terug naar Brazilië (1972) en groeiden uit tot internationale boegbeelden van de MPB (Musica Popular Brasileira). Het duo was (en is nog altijd) verantwoordelijk voor een groot aantal muzikale hits. Hun samenwerking leidde in 1993 tot het vermaarde album Tropicalia 2 om het 25-jarige bestaan van deze beweging te vieren. Nu, 22 jaar later, hebben ze als vrienden de handen ineengeslagen, en staan ze opnieuw als duo op het podium.

Caetano Veloso – zang en gitaar
Gilberto Gil – zang en gitaar

www.vivabrasil.nl