Het eerste kwartaal van 2015 begint weer goed met een nieuwe editie van Cineragua. Dit keer is het één filmavond met twee bijzondere documentaires, onze kersverse stadsdichter en een loterij met Nicaraguaanse prijzen!
De editie van 2015 is voor ons heel speciaal. Al jaren heeft de Stedenband de wens een mooie film over San Carlos en ons werk te laten maken. En dat is gelukt! Filmmaakster Marga Hoijtink nam de uitdaging aan en bracht 14 dagen door in San Carlos. Het resultaat van haar reis heet ‘9107 KM’ en gaat tijdens Cineragua in première.
Ook zijn we ontzettend blij dat literaire duizendpoot Kasper Peters, nét benoemd tot Groninger stadsdichter, zijn medewerking aan de avond verleent. Hij schreef speciaal voor deze avond een gedicht over San Carlos.
Tot slot is het ons gelukt de bekroonde documentaire Dreaming Nicaragua van Marcelo Bukin naar Groningen te halen. Kortom: een prachtig avondprogamma!
Regisseur: Marga Hoijtink, ca. 20 minuten
De documentaire is het resultaat van een bezoek van 14 dagen aan San Carlos. Filmmaakster Marga Hoijtink liep rond in ‘stad en ommeland’ van San Carlos en legde veel van het leven op straat vast. Sporen van 28 jaar stedenband zijn overal te vinden; van al bijna onleesbaar geworden bordjes in het tropisch regenwoud tot Sinterklaasslingers in een winkel. Marga bezocht projecten en contacten van de stedenband. Overal ging de deur wijd open. In het ziekenhuis kreeg ze een rondleiding die in Nederland ondenkbaar zou zijn.
Kasper is dichter, prozaschrijver, theatermaker en poëziedocent. Sinds 1994 is hij te zien op uiteenlopende podia: van nachtkroeg tot Oerol, van middelbare school tot Lowlands.
Voor Cineragua schreef hij een gedicht over een land waar hij nog nooit is geweest. Een land met jungle en bergen, meren en strand. Ook draagt hij gedichten voor die zich afspelen in Groningen met duiven, katten en een groentewinkel.
Regisseur: Marcelo Bukin, 60 min (Spaans met Engelse ondertitels)
Gelauwerde documentaire waarin filmmaker Marcelo Bukin Nicaraguaanse kinderen observeert die opgroeien in armoede. Het levert humoristische beelden op van speelse taferelen op een vuilnisbelt en een baby die in een zeef wordt gewassen. De jeugd is dankbaar voor weinig, maar ook de schaduwzijde komt aan bod. Kinderen vertellen openhartig over mishandeling, tienerzwangerschap en alcoholisme in hun omgeving. Het zijn zwaarmoedige onderwerpen waaruit blijkt dat er in Nicaragua niet altijd ruimte is om kind te zijn. Toch gloort er hoop aan de horizon. Hernieuwde aandacht voor het onderwijs moet oplossing bieden. ‘De jeugd is de toekomst’, roepen de ouders.