Latijns-Amerika magazine.
 
DansFestivalMuziek

Cumbia Chicharra: Holland & Belgium Tour 2015

  • data:25/07 - 01/08
  • locatie:25 juli Pole Pole festival Gent - 26 juli Drommedaris Enkhuizen - 31 juli Landjuweel festival Ruigoord - 1 augustus PLLEK Amsterdam

Cumbia Chicharra, zowel actief deelnemer aan als getuige van de opkomst van de cumbia, is een van de eerste groepen die een bijdrage heeft geleverd aan de verspreiding van deze onweerstaanbare muziek over Europa.

Beïnvloed door gerenommeerde vertolkers van Latijns-Amerikaanse muziek (o.a. Lucho Bermudez, Los Coraleros de Majagual, Pedro Laza, Andres Landeros, Lisandro Meza), wordt de groep in 2001 gevormd. Gedragen door het constante enthousiasme van haar publiek, krijgt Cumbia Chicharra vanaf 2007 gestalte rondom de Chileense zangeres en schrijfster Patricia Gajardo, en de zanger en componist, Romain Davidico, en verandert in een heuse ‘big band’, bestaande uit elf muzikanten, afkomstig uit bands als Salsafon, Samenakoa, Chevere Fusion… en talloze andere projecten uit diverse landen.

Op hun tweede album ‘Sudor’ (Zweet, verschenen in mei 2013), presenteert de groep ‘fusion’, cumbia en versmelting van mediterrane muziek. Komend van hier en daar, ‘Latinos’ van twee zeeen, geeft het orkest zich over aan het feest van de ‘mestizo’-ritmes vermengd met de broeierige rock van de stedelijke jungle: balkaniton, pompo dub, afrobulla… Cumbia Chicharra verspreid haar muziek over Duitsland, Spanje, Marokko, Italië, Rusland, Kroatië, en de groep heeft meer dan 300 concerten gegeven in Frankrijk. Cumbia Chicharra heeft het podium en magische muziekmomenten gedeeld met bands als La 33, Chico Trujillo,

Quantic en zijn Combo Barbaro… Uit al deze ontmoetingen en nieuwe vergezichten worden ideeen van ‘fusion’ geboren, maar altijd met cumbia als belangrijkste ingredient. Het resultaat: een feest en vervoering, veroorzaakt door de veelzijdige en gevoelige muziek, waarbij de muzikanten zichzelf niet ontzien bij het overdragen daarvan. Ze zijn liefhebbers van het podium en ze genieten van het heupwiegende publiek. Cumbia Chicharra is zowel een hedendaags eerbetoon aan de oorsprong van de cumbia, als een verkenning van de sterke band tussen Latijns-Amerika en de Mediterrane landen.

Cumbia made in Marseille!

Meer informatie >>

25 juli, Pole Pole festival Gent
26 juli Drommedaris Enkhuizen
31 juli Landjuweel festival Ruigoord
1 augustus PLLEK Amsterdam