Latijns-Amerika magazine.
 
DocumentaireFestival

Girls on Film X Rebel Films: Una Banda de Chicas (2018)

  • datum:07/01
  • tijd:20:00 - 22:00
  • locatie:De Cinema
  • adres:Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Op 7 januari 2020 screenen we Una Banda de Chicas / A Girl’s Band (2018) uit het Rebel Films programma van CINEMATEK in De Cinema. Dat doen we samen met een (Engelstalige) gastspreker: Céline Brouwez (CINEMATEK). De inspiratie voor deze film over vrouwelijke Argentijnse muzikanten vond regisseur Marilina Giménez in een wel zeer coole girlband: Yilet. Een punkzangeres die toert met haar baby, een lesbische reggaeton artieste en een transzangeres: allemaal strijden ze tegen seksisme in een tijd waarin Zuid-Amerikaanse feministische protesten hoogtij vieren.

Zes jaar lang rockte Marilina Giménez vol overtuiging de basgitaar in de driekoppige vrouwenband Yilet. De Argentijnse werd, net als andere vrouwelijke collega’s, geconfronteerd met een door mannen gedomineerde, vaak seksistische industrie. Het inspireerde haar tot het maken van deze muziekdocumentaire, waarin ze met haar camera en vele vragen het Argentijnse podiumleven induikt. Waarom zijn er zo weinig vrouwelijke supersterren met eigen muziek? Waarom is een bepaald uiterlijk zo dwingend? Is de rol van de vrouw in de muziekscene verbeterd in de afgelopen decennia? Giménez trekt door nachtelijk Buenos Aires en filmt veelal underground opererende vrouwelijke artiesten, die volle zalen trekken met hun punkrock, reggaeton, pop- of elektronische muziek. Ze filmt hen achter de schermen, in volle glorie op het podium en luistert naar hun ervaringen. Zo verschillend als de dames zijn, zo pijnlijk komen hun verhalen overeen als het gaat om seksisme, ongelijkheid en agressie.

Over ‘Rebel Films’ in CINEMATEK
Van 24 december 2019 tot 27 februari 2020 screent CINEMATEK 22 films over en door vrouwen in hun programma ‘Rebel Films’, een selectie samengesteld door Club des Femmes UK), Céline Brouwez (CINEMATEK) en Lizzie Borden (regisseur van de feministische cultfilm BORN IN FLAMES). De films zijn allemaal geregisseerd door vrouwen, uit verschillende decennia en gaan allemaal in zekere mate over activisme, sisterhood en solidariteit onder vrouwen.

De selectie is uitzonderlijk, niet alleen omdat alle films geregisseerd zijn door vrouwen, maar ook films bevatten die hun Vlaamse of Belgische première nog moeten meemaken, omdat ze zo moeilijk te verkrijgen zijn.

Bekijk het volledige programma hier: https://bit.ly/2YHqlHg

De cijfers liegen er niet om: maar 33% van de sprekende rollen in films worden vertolkt door vrouwen en de cijfers van vrouwelijke regisseurs liggen wereldwijd tussen de 0 en de 20%. Ga deze trend tegen door naar meer films te kijken door en voor vrouwen. Cijfermateriaal Women & Hollywood 2018: https://bit.ly/2YEVuuA

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1031575937187291/