Op woensdagavond 27 februari van 17.00 tot 18.00 uur wordt de fototentoonstelling ‘Guatemala terug in beeld’ geopend met een lezing. Tijdens de lezing wordt er een beeld gegeven van de mensen die leven op de suikerrietplantages in Guatemala.
De lezing geeft achtergrondinformatie bij de tentoonstelling die van 27 februari tot en met 3 april te zien zal zijn in de Domkerk. Voor de foto’s die te zien zijn, verbleef fotograaf Piet den Blanken meer dan een maand in Santa Lucía Cotzumalguapa aan de tropische zuidkust van Guatemala. Hij portretteerde er de nabestaanden van vermoorde en verdwenen boerenleiders. Samen met hen ging hij naar het Nationale Archief van de politie en naar recent geopende massagraven. Ook fotografeerde hij de arbeiders op de suikerrietplantages waar de werk- en leefomstandigheden vaak mensonterend zijn. Mario Coolen van Solidaridad woonde acht jaar in Santa Lucía en onderhoudt nog steeds contact met de slachtoffers van het politieke geweld.
Santa Lucía is een provinciestadje aan de tropische zuidkust van Guatemala. Aan het begin van de jaren 80 van vorige eeuw voltrok zich hier een vreselijk drama. In korte tijd werden naar schatting 100 leden van het Comité voor Boereneenheid door doodseskaders ontvoerd, gemarteld en gedood. De verschrikkingen vonden plaats kort nadat de boerenorganisatie via een staking een belangrijke loonsverhoging had afgedwongen voor de arbeiders op de suikerrietplantages.
30 jaar na de gebeurtenissen die toen plaatsvonden verbreken de nabestaanden van de slachtoffers van Santa Lucía het zwijgen en vertellen ze het verhaal van de verschrikkingen die zij doormaakten. In het onlangs ontdekte archief van de Nationale Politie zoeken zij naar aanwijzingen over de manier waarop hun familieleden en vrienden werden ontvoerd en vermoord. Via DNA onderzoek hopen zij de stoffelijke resten van hun geliefden te vinden in massagraven die de laatste tijd in Guatemala worden blootgelegd.
De foto’s werden eerder al gepubliceerd in het boek ‘Porque queríamos salir de tanta pobreza’ (Omdat we weg wilden uit zoveel armoede). Het boek bevatte de verhalen van theoloog Mario Coolen. Hij werkte van 1972 tot 1980 in Santa Lucía Cotzumalguapa en legde daar de levensverhalen vast van de nabestaanden van de mannen en vrouwen die na de staking werden ontvoerd of vermoord.
Onderdeel van de officiele opening is een vastenmaaltijd in Zuid-Amerikaanse smaken om 18.00 uur. Tussen de lezing en het diner is er tijd om de tentoonstelling te bekijken. De toegang is gratis.