Latijns-Amerika magazine.
 
Tentoonstelling

HERE/NOW: Current Visions from Colombia

  • data:07/03 - 30/06
  • locatie:Framer Framed
  • adres:IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam

HERE/NOW: Current Visions from Colombia presenteert een selectie hedendaagse kunst en fotojournalistiek uit Colombia, waarin zichtbaar wordt hoe kunstenaars het veranderende culturele, sociale en politieke landschap waarnemen en beleven, in een land getekend door een zestig jaar durende geschiedenis van gewapende strijd. De tentoonstelling is deels te zien bij Framer Framed, met een nadruk op hedendaagse kunstwerken, en deels bij Beautiful Distress House, waar fotojournalistiek een grotere rol speelt.

HERE/NOW is samengesteld door curator Carolina Ponce de León, op initiatief van What Art Can Do/Simone Swildens, en in samenwerking met Framer Framed. De tentoonstelling bij Beautiful Distress House is te zien t/m 3 april, bij Framer Framed t/m 30 juni.

De tentoonstelling brengt zowel gevestigde als opkomende kunstenaars samen, en toont daarmee hoe de artistieke perceptie van de nationale geschiedenis is verschoven van generatie op generatie. De kunstwerken die bij Framer Framed worden getoond kenmerken zich door het gebruik van conceptuele en metaforische talen, om zo uiting te geven aan het menselijk leed in het Colombiaanse conflict. Deze werken zijn vaak formeel subtiel, sober, en doortrokken van een gevoel van rouw. Een van de hoogtepunten is de installatie Narcisos van Oscar Muñoz, waarin hij vergankelijke materialen gebruikt, gerelateerd aan geheugen, verlies en de onzekere aard van het menselijk bestaan. Muñoz, die in 2013 de Prins Claus Prijs won, is een van de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars van zijn land, en heeft de laatste jaren ook internationale erkenning verworven.

De werken bij Beautiful Distress House zijn veelal wat kritischer en cynischer van aard, en gebruiken humor en ironie als betekenisvolle tactieken. Het gaat hier minder om de traumatische effecten van politiek geweld, en meer over de rol die de media spelen in de beeldvorming rondom de situatie van oorlog en conflict. De verschillen in benaderingen en visuele vormen die naar voren komen tussen de twee gedeeltes van de tentoonstelling roepen het ongrijpbare karakter op van de Colombiaanse werkelijkheid.

Meer informatie >>

Deelnemende kunstenaars
Bij Framer Framed: María José Arjona, Milena Bonilla, Clemencia Echeverri, Laura Huertas Millán, Guillermo Moncayo, Oscar Muñoz, Luis Roldán, Ana María Rueda, Carlos Villalón
Bij Beautiful Distress House: Andrea Acosta, Fabio Cuttica, La Decanatura, Wilson Díaz, Nadia Granados, Nadège Mazars, Diego Piñeros García, Yorely Valero

Op beide locaties: Más Arte Más Acción*, Stephen Ferry, Miguel Ángel Rojas