Latijns-Amerika magazine.
 
DebatFilm

Holding Up The Sky met nagesprek @De Cinema, Antwerpen

  • datum:15/11
  • tijd:19.30 uur
  • locatie:De Cinema
  • adres:Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

De indrukwekkende documentaire Holding up the Sky van de Belgische regisseur Pieter Van Eecke neemt de Europese kijker mee naar het Amazonewoud in Brazilië, grondgebied van de inheemse Yanomami en hun voorouders. Davi Kopenawa, sjamaan en woordvoerder van de Yanomami, reist in de film de tegengestelde richting op: hij trekt naar Europa om steun te zoeken en zo te voorkomen dat zijn volk wordt weggevaagd.

‘Als de sjamanen stoppen met dansen en het leven in het regenwoud haar evenwicht verliest, zal de hemel naar beneden vallen en alles verpletteren.’ Die wijsheid wordt door de Yanomami in Brazilië van generatie op generatie doorgegeven. Maar goudzoekers vervuilen de rivieren, de sjamanen sterven, het regenwoud verdwijnt en de aarde warmt op. Davi Kopenawa, stamhoofd en woordvoerder van de Yanomami, vecht al 40 jaar zonder ophouden tegen de kolonisatie van zijn land. Hij waarschuwt de westerlingen dat wanneer de hemel neervalt, ook zij zullen verpletterd worden. Waarom luisteren ze niet?

Nagesprek

Na de vertoning van de documentaire Holding up te Sky volgt een nagesprek, met:

Pieter Van Eecke: Regisseur van de film.
Pieter Van Eecke studeerde filosofie aan de universiteit van Gent en beeldhouwkunst aan het Sint-Lucas in Brussel. Hij woont en werkt als filmmaker in Zuid-Amerika. Hij is bekend van de films Samuel in the Clouds (2016), Planet B (2023) and Goudougoudou (2011).

Dayana Corzo Joya: ecofeminist, mensenrechtenadvocaat en milieuactivist. Dayana heeft meer dan tien jaar ervaring in het activisme tegen de metaalmijnbouw in haar geboortestad Bucaramanga, Colombia.  Nu gevestigd in België, gebruikt Dayana kunst en creatieve processen als verzet tegen extractivisme en patriarchale onderdrukking. Daarnaast zet Dayana haar feministische en milieuactivisme voort met Catapa en via haar eigen sociale mediakanalen.

Fay Vastenhoud: inhoudelijk medewerker partnerwerking Latijns-Amerika bij 11.11.11.

Ruby Sanders zal het gesprek modereren.
Ruby Sanders is freelance journalist en eindredacteur en mede-oprichtster van conSentido.

Praktisch

Wanneer: Woensdag 15 november, 19.30 uur

Waar: De Cinema, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

Inkom

7 euro (basis)
5 euro (-26 en 60+)
2 euro (verhoogde tegemoetkoming / omniostatuut)

Meer informatie en kaartverkoop >>

Lees hier conSentido’s bespreking van de documentaire >>

Gratis inkom: voor studenten van Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, Thomas More Hogeschool en AP Hogeschool – op vertoon van je studentenkaart. Reserveer je ticket via het onderstaande formulier.

Dit event is een samenwerking tussen 11.11.11, AUHA, Global Minds, Ispirelli, Student en Engagement, Karel de Grote Hogeschool, AP Hogeschool, IDeE, Thomas More hogeschool, Universiteit Antwerpen, USOS, VLIR-UOS en De Cinema
Met steun van Stad Antwerpen.