Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Kerstconcert met Misa Criolla

  • data:15/12 - 23/12
  • locatie:De Nieuwe Liefde
  • adres:Da Costakade 102, Amsterdam

Latijns-Amerikaans kerstconcert met de Misa Criolla, de ritmische kerstcantate Navidad Nuestra en 18e eeuwse Boliviaanse kerstliederen, uitgevoerd door barokensemble Música Temprana.

De wereldberoemde Misa Criolla, de ‘Creoolse Mis’, werd in 1964 geschreven door de Argentijn Ariel Ramírez. Toen tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in 1963 werd besloten dat het Latijn niet meer de enig toegestane taal was in de katholieke eredienst, ging Ramírez aan de slag. De mis wordt dan ook in de volkstaal gezongen en gebruikt ritmes en instrumenten uit de volksmuziek. De ritmische, diep religieuze muziek is talloze malen uitgevoerd, o.a. door Mercedes Sosa; van de beroemde opname met tenor José Carreras zijn miljoenen exemplaren verkocht.

Navidad Nuestra
Ariel Ramirez schreef ook de prachtige Kerstcantate in zes delen Navidad Nuestra, ‘Onze Kerst’, over de geboorte van Christus. Ook deze compositie is geheel geïnspireerd op Argentijnse ritmes. Dichter en historicus Felix Luna schreef de tekst, waarin hij voortborduurt op de Latijns-Amerikaanse kerstvillancicos van de 18de eeuw.

Villancicos
Al ver vóór Ramirez werd traditionele muziek voor de liturgie gebruikt. De Boliviaanse kerstvillancicos zijn hier een voorbeeld van: Kerstliederen in inheemse talen met Afrikaanse ritmes, uitgevoerd op de instrumenten van die tijd. Het Kerstverhaal leende zich goed voor de lokale invloeden: de arme en analfabete Afrikanen en Indianen zijn de nieuwe herders van het Kerstverhaal, en brachten niet alleen hun dialecten mee, maar ook hun muziek.

Over Música Temprana
Música Temprana, opgericht in 2001, is gespecialiseerd in oude en barokmuziek uit Spanje en Latijns-Amerika. Het repertoire is vooral afkomstig uit de archieven, kathedralen en Jezuïetenmissies van Latijns-Amerika, waar het ensemble vaak speurt naar vergeten composities. De musici van Música Temprana zijn klassiek geschoold én geworteld in de Latijns-Amerikaanse muziektraditie. Música Temprana staat onder leiding van oude-muziekspecialist Adrián Rodríguez van der Spoel. Hij schoolde zich in Argentinië en in Nederland, o.a. bij Jos van Veldhoven, Paul van Nevel en Daan Manneke.