Latijns-Amerika magazine.
 
KunstTentoonstelling

Kunst van recent vrijgelaten Cubaanse gewetensgevangene ‘El Sexto’

  • datum:07/11
  • tijd:14:00 - 22:00
  • locatie:Lloyd Hotel & Culturele Ambassade
  • adres:Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam
  • kosten:€25 (dagkaart)

Kunst van recent vrijgelaten gewetensgevangene ‘El Sexto’ te zien

 

Op 7 november exposeert kritisch kunstinitiatief Art Tree Gallery op IDEA Festival in het Lloyd Hotel in Amsterdam werk van Cubaanse kritische kunstenaars. Tijdens de expositie geven foto’s, muziek, voordrachten en film een inkijk in de artistieke verzetscultuur op Cuba. Daaraan bijdragend worden er schilderijen van de Cubaanse graffitiartiest – El Sexto – geëxposeerd.

El Sexto – Danilo Maldonados’ artistieke alterego – is een goed voorbeeld van het belang van kritische kunst. Dit jaar ontving hij de Václav Havel prijs voor creatief verzet omdat hij ‘het tirannieke karakter van het Castroregime zichtbaar maakt.’ Helaas kon hij zijn prijs niet zelf ophalen. Al maanden werd hij in een gevangenis bij Havana vastgehouden. Daar verbleef hij nadat de politie hem had opgepakt tijdens de voorbereiding van een artistieke performance. Met twee varkens waarop hij de namen ‘Raúl’ en ‘Fidel’ had geschilderd was hij op 25 december 2014 op weg naar een druk plein in Havana waar hij de beesten wilde loslaten. De onderliggende gedachte; het Cubaanse volk ondanks hun armoede toch een traditioneel kerstvarken voorschotelen. De autoriteiten zagen daar de humor niet van in. Ze pakten hem op wegens bespotting van de regering. Vrienden, familie en mensenrechtengroepen zetten acties op voor zijn vrijlating. Niet lang nadat Amnesty International het nieuws oppikte en El Sexto officieel als gewetensgevangene beschouwde, werd hij op 20 oktober vrijgelaten uit de gevangenis waar hij toen bijna tien maanden zonder proces en zonder officiële aanklacht was vastgehouden.

Op 7 november worden de schilderijen die El Sexto maakte tijdens zijn verblijf in Den Haag in 2013 geëxposeerd. De kunstenaar verbleef enkele maanden in Nederland als deelnemer aan het Shelter City programma van mensenrechtenorganisatie Justice and Peace.

Het werk van El Sexto en andere kritische kunstenaars sluit perfect aan op het thema van het festival waar de expositie onderdeel van uitmaakt. ‘De inrichting van je binnenwereld,’ is een onderwerp dat ook in het werk van kritische kunstenaars sterk naar voren komt. Via hun kunst belichten de artiesten mensenrechtenschendingen en moedigen hun landgenoten aan om voor zichzelf op te komen en zich niet langer te laten onderdrukken. Zij stimuleren hen dus om hun binnenwereld zelf in te richten in plaats van deze inrichting door een onderdrukker te laten bepalen. Kunst is een belangrijke manier om misstanden aan de kaak te stellen, vooral binnen een totalitaire staat. Een kritische boodschap verspreiden via kunst is subtieler en veiliger dan met een spandoek de straat op gaan.

Tegelijkertijd kan kunst krachtig genoeg zijn om bewustzijn te creëren, kritische gedachten te stimuleren en een dialoog over gevoelige onderwerpen te ontketenen. Art Tree Gallery exposeert en verkoopt kritische kunst en biedt daarbij een podium aan kritische kunstenaars om hun invloed te versterken en om de westerse (kunst)wereld te verrijken.

Hier kunt u een dagkaart kopen en meer informatie over het  IDEA-festival vinden.

Meer informatie: www.arttreegallery.com