Latijns-Amerika magazine.
 
EtenFestivalMuziek

Latijns-Amerikaanse acts op Sfinks Festival

  • data:25/07 - 28/07
  • tijd:Hele dag
  • locatie:Heuvelstraat 25
  • adres:Heuvelstraat 25, Boechout
  • kosten:Gratis

Sfinks: een heel bijzonder, gratis festival

Ook dit jaar barst Sfinks van de verrassende acts. Niet alleen nodigen we de strafste artiesten uit de hele wereld uit, we ontdekken voor het eerst ook het Westen met coole Urban acts en artiesten van dicht bij huis. 

Een groter en breder programma, dus zijn er meer dagen nodig. Sfinks gaat geen drie, maar vier dagen lang door, van donderdag 25 juli tot en met zondag 28 juli. Met veel muziek, dans en theater. En uiteraard elke dag het grootste en leukste Sfinks kidz festival.

Sfinks Mixed is alle dagen gratis voor iedereen. In een tijd waar heel wat mensen het lastiger hebben om de eindjes aan mekaar te knopen, kiest Sfinks resoluut voor GRATIS. Zo zet Sfinks de deuren wijd open voor iedereen die oog heeft voor de wereld om zich heen. Alleen of met vrienden, met de hele familie. Sfinks wordt zo een ongelofelijk gastvrij feest.

Vier dagen lang trekt het mooiste uit de hele wereld aan je oren en ogen voorbij. Fantastische concerten uit Afrika en Latijns-Amerika, wonderlijke klanken uit Azië, straffe muziek van bij ons en straffe stoten uit Europa. Nergens anders hoor je nu al dé stem van de wereldbeker voetbal in Rio 2014, of zie je Clement Peerens het podium delen met toearegrockers. En ontdek je uur na uur verrassende concerten uit de hele wereld.

Meer informatie vind je op de website van Sfinks.

Onder andere de volgende Latijns-Amerikaanse acts zullen op het Sfinks Festival te zien zijn:

Che Sudaka

Kacha, Leo, Cheko, Cordobes, Jota en Dani. Dat zijn de leden van één van de strafste groepen ter wereld: Che Sudaka. Deze Argentijnse en Colombiaanse muzikanten kwamen Barcelona in 2000 binnen zonder papieren. Wat aanvankelijk begon als een keertje samen jammen op straat, is na tien jaar spelen, vijf officiële studio-albums én een ontmoeting met Manu Chao, uitgegroeid tot explosieve live band. Ze wisselen ska, reggae, hiphop en punk in een zeer hoog tempo af. Na meer dan duizend shows in 23 verschillende landen is Che Sudaka klaar om ook op jullie losgelaten te worden.

Verwacht je aan razende drums, vette gitaarsolo’s, stuwende baslijnen en synths & samples maar bovenal kan je rekenen op een geschifte show van de twee zingende broers Leo en Kacha!

DJ BARATO

Met de Antwerps-Colombiaanse Dj Barato komen we er goedkoop vanaf!

MAGA BO

 

Maga Bo is ook weer van de Braziliaanse partij.

 

Los Murginales

Geïnspireerd op Latijns-Amerikaanse parades, met dans, muziek, olijke kostuums en meer denderen Los Murginales op Sfinks Mixed rond. Fiësta!

Donderdag: 18u30-21u30
Zaterdag:    14u30-17u00

Gaby Amarantos

Gaby Amarantos is wellicht dé ontdekking van Sfinks Mixed. De Koningin van de Amazone, of de Beyoncé van Brazilië wordt ze genoemd. Aanstekelijke Lo-Fi popmuziek gemaakt met goedkope synthesizers, bewerkt met illegale software en verspreid via gekopieerde cd’s. Dat is Braziliaanse Tecnobrega, en Gaby verspreidt het virus razendsnel. Tecnobrega was al een tijdje dé muziek in het uiterste Noorden van Brazilië en de Amazone, maar sinds kort is het hele land ervoor gevallen.
Gaby is ondertussen een fenomeen. Brazilië koos haar voor het Wereldbeker Voetbal lied 2014. Ze vertegenwoordigde haar land op het filmfestival in Cannes. En haar World Promotour brengt haar naar New-York, London, Paris en, tja… Boechout.Met haar waanzinnige kostuums en gezellige rondingen is ze een graag-geziene gast op de vele Braziliaanse talkshows. Maar achter haar trotse flashy outfits zit een sterke Single Mom uit een eenvoudige wijk van Belem. Gloria Estefan goes tecno? Amazonia Beyoncé? Gaby is vooral Gaby, een unieke ster uit het Brazilië van de toekomst.

Dom La Nena

De Braziliaanse celliste en zangeres Dom La Nena neemt je mee op reis door haar jeugd en nostalgie. Met tedere stem en minimalistische arrangementen van co-producent Piers Faccini is dit one to watch!

Dom La Nena, geboren als Dominique Pinto, pendelt sinds haar achtste tussen Brazilië en Frankrijk. Op haar dertiende verhuisde Dom naar Argentinië om te studeren bij Walevska. Die lerde haar niet allen een perfecte techniek maar vooral haar eigen heel sensuele interpretaties. Geen wonder dan ook Jane Birkin de jonge Dom meteen in haar groep opnam. En dat Jeanna Moreau met haar toerde.
Haar debuut “Ela” is een subtiele en ingetogen reis door, in haar woorden, “jeugd en nostalgie”. ‘De nummers zijn voorzien van haar tere stem en cello, en brengen je naar Brazilië, Argentinië en Frankrijk. Droommuziek!

Maraca

Orlando ‘Maraca’ Valle en zijn Otra Visión staan bekend om concerten die de vergelijking met allerlei sportdrankjes met gemak kunnen doorstaan als het gaat om high energy. De groep is dan ook een van de meest succesvolle van de nieuwe generatie Cubaanse bands. Hardcore timba, excellente zang en vele instrumentale solo’s worden samengesmeed tot dampende muziek.

Orlando Valle is genomineerd en winnaar van verschillende prijzen en trofees, gaande van “Best Salsa Album of the year” over “Best Fusion Album” tot “Best Recording”. De Cubaanse fluitist en componist dirigeert zijn groep en houdt de touwtjes strak in de handen. Hun grote dosis energie op het podium is één van de unieke karakteristieken van de groep.Als Maraca niet op tour is dan componeert, arrangeert of produceert Orlando in Cuba ook voor andere zoals Cubanismo , Afro-Cuban-All-Stars (Cuba), Cesaria Evora (Kaapverdië) en vele anderen.
Visionaire salsa? Dat moet je gezien hebben!

Lindigo

Mixt traditionele muziek uit Réunion met een Urban feel en meeslepende raps. Hun ‘Maloya’-muziek is in de hele Indische Oceaan te horen en krijgt ongetwijfeld ook de dansers mee.

Ricardo Lemvo & El Bataillon De La Rumba

Ricardo is een pionier. Cubaanse ritmes mixt hij op ongelofelijke wijze met Afrikaanse stijlen als soukous, semba en kizomba. The Los Angeles Times beschrijft hem als “seamless en infectious”.
Afrikaanse salsa van Ricardo Lemvo behoort tot de meest aanstekelijke in zijn soort. In zijn geboorteland Angola/Congo werd salsa decennia terug geïntroduceerd. Veel afrikaanse landen zochten na hun onafhankelijkheid contact met het Cuba van Castro en muzikanten werden gastvrij ontvangen in de conservatoria van Havana. Franco maakte het al populair in de jaren vijftig en de rumba vierde er hoogtij tot ver in de jaren zestig. Ricardo Lemvo is er mee opgegroeid en heeft het vermogen om al die verschillende stijlen naar zijn hand te zetten. Van soukous en merengue tot Afro-Cuban salsa en Portugese liedjes.
De arrangementen van zijn kompaan El Nino zijn fruitig en origineel, Ricardo zingt in het Spaans, Engels, Frans, Portugees en zijn stamtalen Lingala en Kikongo. Met behoud van zijn Afrikaanse identiteit weet Lemvo prima salsa te maken met een mondiaal tintje.