Latijns-Amerika magazine.
 
Film

Los Bastardos

  • datum:16/03
  • tijd:19:00
  • locatie:Eye
  • adres:IJpromenade, Amsterdam
  • kosten:€7 - €9,50

Los bastardos
Amat Escalante (MX 2008)
Taal: Spaans, Engels, ondertitels: Engels
90 min – ¡Viva Mantarraya!

Ter gelegenheid van de uitbreng van Post tenebras lux, de nieuwste film van Carlos Reygadas, vertoont EYE vertoont deze maand vrijwel alle films van het productiehuis Mantarraya, de drijvende kracht achter het werk van jonge Mexicaanse filmers. Los bastardos van Amat Escalante is een rauw portret van twee illegale Mexicaanse dagloners in Los Angeles. (¡Viva Mantarraya!)

Drie jaar na zijn speelfilmdebuut Sangre (2005) verraste Amat Escalante met Los bastardos, een rauw portret van twee illegale Mexicaanse dagloners in Los Angeles. Jesus en Fausto zijn de archetypische jonge Mexicanen op zoek naar een betere toekomst in de VS. Hun illegale status maakt ze tot speelbal van werkgevers die niet meer dan een schijntje over hebben voor hun arbeidskracht; geen wonder dat de twee ingaan op een aanbod van een zojuist gescheiden man om zijn ex-vrouw af te persen.

Escalante schildert een rauw portret van hedendaags Los Angeles.Toch kent Los bastardos geen spectaculaire camerabewegingen of nerveuze, actie suggererende montage. De voormalige regieassistent van Reygadas kiest voor lange, statische shots waarin de handelingen van de hoofdpersonenonverwacht explosief en onvoorspelbaar zijn – vergelijkbaar bijvoorbeeld met Michael Hanekes Funny Games. Voor zijn sociaal-realistische mix van misdaad en horror ontving Los bastardos de prijs voor Beste Regie van het Bratislava International Film Festival.

Vooraf een korte speelfilm van Amat Escalante, Amarrados (2002, 15’).