Latijns-Amerika magazine.
 
Documentaire

Marichiweu Compadre

  • datum:30/05
  • tijd:20:10-20:40
  • locatie:Canvas

Journaliste Kaja Verbeke, cameravrouw Evy De Ceur en vertaler Iñigo Moure verdiepen zich in de strijd van Mapuche-indianen in Chili voor hun eigen territorium.

Ze beschieten ons met rubberen kogels, vallen ons aan met traangas en ze martelen ons‘, zegt Juan Ciriaco Millacheo over de Chileense politie. Hij is niet de enige die klaagt over repressie en overmatig politiegeweld in Chili.‘Maar we zullen onze strijd niet staken’, voegt hij er vastberaden aan toe.

Ciriaco is een gekende naam in Pidima, een stadje dat een 500-tal kilometer ten zuiden van Santiago ligt. Hij is de leider van een Mapuchegemeenschap die zich erg actief mengt in de strijd die intussen al meer dan tien jaar aan de gang is in Chili. De Mapuche, een inheems volk, hebben een lange en pijnlijke geschiedenis achter de rug die eindigde met het verlies van hun land. Ze proberen hun grondgebied terug te winnen met demonstraties en bezettingen.

Wanneer Kaja, Evy en Iñigo aanbellen bij enkele buurtbewoners, wordt ook de andere kant van dit conflict belicht. Heel wat Mapuche in Pidima blijken zelf geen vreedzame buren te zijn. Grootgrondbezitter Juan De Dios Fuentes werd 200 keer aangevallen. ‘Of er terrorisme is in Pidima vraag je? Ik heb het zelf gezien.’

De cirkel is intussen rond. Elke zijde van het conflict kan een dode tellen in zijn kamp. Iedereen kijkt nu richting de Chileense machthebbers, maar of zij genoeg politieke wil hebben om het tij te keren valt te betwijfelen. In een uitgestrekt en gecentraliseerd land als Chili is het niet moeilijk om een regio in het zuiden te negeren. De documentaire bekijkt de twee kanten van dit vergeten conflict.

 

Een reportage van Condor Bleu © 2015

Volg de nomaden op facebook.com/vranckxendenomaden, check-point.be/nomaden en http://instagram.com/everyday_nomads