Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Misa Criolla 50 jaar! Latijns-Amerikaans kerstconcert door Música Temprana

  • data:12/12 - 21/12
  • locatie:Verschillende locaties
  • adres:Den Haag, Amsterdam, Groningen, Middelburg, Beek-Ubbergen

In december brengt Música Temprana een serie Latijns-Amerikaanse kerstconcerten. Centraal staat de Argentijnse ‘volksmis’ die Ariel Ramírez precies vijftig jaar geleden componeerde. Met de concertreeks presenteert het ensemble ook haar nieuwe cd MISA CRIOLLA and popular devotion in Early Music die in oktober j.l. verscheen bij Cobra Records. De concerten vinden plaats van 12 t/m 21 december in Middelburg, Beek-Ubbergen, Groningen, Den Haag en Amsterdam.

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de Argentijn Ariel Ramírez zijn onverminderd populaire ‘volksmis’ componeerde. Voor het eerst in de geschiedenis niet gezongen in het Latijn, maar in het Spaans, de taal van het volk. De muziek van de misdelen grijpt terug op verschillende, eeuwenoude melodieën en folkoretradities. Zowel in het concertprogramma als op de nieuwe cd is de mis nu te horen samen met 17de en 18de eeuwse liederen uit o.a. Peru, Bolivia, Mexico en Spanje. Net als Ramirez’ compositie zijn deze stukken uitingen van ‘spontane volkdevotie’.

‘Misa Criolla 50 jaar!’ is een voorstelling met Latijn-Amerikaanse trommels en fluiten, maar ook met prachtig ingetogen religieuze en populaire liederen uit vroeger eeuwen. Het wordt uitgevoerd door Música Temprana, dé specialist op het gebied Latijns-Amerikaanse oude muziek. Voor dit programma is een 19-koppig ensemble samengesteld met onder andere een aantal specialisten op het terrein van de Argentijnse folkoremuziek. Vocale solisten zijn Alvaro Pinto Lyon en Adrián Rodríguez Van der Spoel, tevens de oprichter en muzikaal leider van Música Temprana.

Programma:

Misa Criolla (1964), Ariel Ramírez.

Navidad Nuestra (1964), Ariel Ramírez, met tekst van Felix Luna.

Villancicos en motetten uit 17de en 18de eeuws Bolivia, Peru, Mexico, Spanje e.a. met als thema: spontane volksdevotie. Anoniem en van componisten als Juan Bautista Comes en Gaspar Fernandez

Het concertprogramma verscheen in oktober j.l.op cd: “MISA CRIOLLA and popular devotion in Early Music”. 

Concerten: 

12 dec. (20.00) MIDDELBURG – Zeeuwse Concertzaal

13 dec. (20.15) BEEK-UBBERGEN – Bartholomeuskerk

14 dec. (20.15) GRONINGEN – Der Aa-Kerk (Musica Antiqua Nova)

19 dec. (20.15) DEN HAAG – Nieuwe Kerk

20 dec. (20.30) AMSTERDAM –De Nieuwe Liefde

21 dec. (15.00) AMSTERDAM –  De Nieuwe Liefde (middagconcert)