Latijns-Amerika magazine.
 
MuziekTelevisie

Musica Temprana bij De Tiende van Tijl

  • datum:30/04
  • tijd:20:25
  • locatie:NPO 2

Musica Temprana wil repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok verkennen, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee wil Música Temprana de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart brengen vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. 

Het repertoire van het ensemble is veelal het resultaat van het eigen onderzoek van de dirigent en oprichter Adrián Rodríguez van der Spoel.

Muzikale reizen
Sinds het eerste concert in 2001, bracht het ensemble zes cd-opnames uit en heeft optredens verzorgd in belangrijke gespecialiseerde festivals, zoals het Festival Oude Muziek van Utrecht, de Trigonale in Oostenrijk, het Oude Muziek Festival in Stockholm, Laus Polyphoniae en het Festival van Vlaanderen in België, het Mozart Festival in Rovereto (Italië) en Musica Sacra in Maastricht. Verder heeft MÚSICA TEMPRANA verschillende concerttournees gedaan in Latijns-Amerika, met name in Bolivia, Costa Rica, Argentinië en Ecuador.
 
Het ensemble onderscheidde zich ook middels belangrijke projecten als de integrale opname van de Codex Trujillo del Perú (met het stuk dat in aflevering 6 wordt gespeeld!), de reconstructie van barokviolen uit de Chiquitos in Bolivia (inclusief concerten) en de geënsceneerde versies van de Ensaladas van Mateo Flecha en van de madrigaal-comedie Il festino van Adriano Banchieri.
 
Quote van Adrián Rodríguez Van der Spoel
“Je kunt Latijns-Amerikaanse barokmuziek niet simpelweg uitvoeren volgens de gangbare Europese barokpraktijk. Dan wordt het te strak, te academisch. Het repertoire dat wij uitvoeren vereist een diepgaande kennis van de rijke Latijns-Amerikaanse volksmuziek-traditie en ook inzicht in het karakter, het temperament, het denken, de eigenheid van het continent. Deze muziek speel ik zoals ik traditionele muziek van mijn eigen land speel, op dezelfde ‘natuurlijke’ wijze. En juist dat wil ik met mijn publiek delen.”

Rondom de uitzending
28 juni – ‘Misa Criolla and popular devotion in early music’ (Koorbiënnale Haarlem)

http://www.musicatemprana.com/

Lees hier conSentido’s recensie van de laatste cd van Música Temprana