Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Música Temprana: kerstconcert met barokmuziek uit Ecuador

  • data:13/12 - 26/12
  • locatie:Amsterdam, Groningen, Helmond en Den Haag.

Cd-release Muy hermosa es María

Música Temprana presenteert in december de concertserie Muy hermosa es María – De Codex Ibarra. Na de concertseries met muziek uit onder andere Peru, staat nu het kerstconcert met sprankelende barokmuziek uit Ecuador centraal en dan met name muziek geschreven vanuit het vrouwelijk perspectief of traditioneel uitgevoerd door vrouwen. Tijdens de komende tournee wordt tevens de gelijknamige nieuwe cd gepresenteerd. De concerten vinden plaats in Amsterdam (13/12), Groningen (22/12), Helmond (23/12) en Den Haag (26/12).

Quito, de hoofdstad van Ecuador, kende rond 1700 een bruisend muziekleven. In Ibarra, hoog in de Andes, werd enkele jaren geleden een manuscript ontdekt dat eeuwenlang ongeopend was gebleven. Deze Codex Ibarra werd tussen 1680 en 1730 samengesteld en bevat zogenaamde villancicos; parels van Latijns-Amerikaanse polyfone vocale muziek. De religieuze teksten – met veel verwijzingen naar het dagelijks leven – werden geschreven en uitgevoerd door de zusters van de congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis. Musici uit Quito kregen de opdracht om er muziek op te componeren. Slechts enkele namen van deze componisten zijn overgeleverd, waaronder Manuel Blasco en Joseph Hortuño. De muzikale structuur van de villancicos lijkt erg op die van de Italiaanse madrigaal. Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel bewerkte ze voor het barokinstrumentarium van zijn ensemble. Het repertoire wordt aangevuld met traditionele (volks)liedjes die oorspronkelijk werden gezongen door vrouwen tijdens het dagelijks werk en die op hun beurt dikwijls religieuze metaforen bevatten. En zo grijpt het kerstprogramma van Muy hermosa es María (‘Maria is heel erg mooi’) prachtig ineen.

Geworteld in Latijns-Amerika
Música Temprana verkent repertoire uit de renaissance en de barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. De musici van het ensemble zijn veelal geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan garant voor temperamentvolle uitvoeringen.

Concerten

13 december 2018          20.15 uur             Orgelpark, Amsterdam*

22 december 2018          20.00 uur           Der Aakerk, Groningen

23 december 2018          20.00 uur           Auditorium Elkerliek Ziekenhuis, Helmond

26 december 2018          14:00 uur            Nieuwe Kerk, Den Haag

*Tijdens het concert in Amsterdam vindt de CD-release plaats en speelt organiste Catalina Vicens ook een aantal Latijns-Amerikaanse orgelwerken op het barokorgel. www.musicatemprana.nl

______________________________________________________________________________