Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Música Temprana speelt virtuoze barokmuziek uit Peru

  • data:22/02 - 25/02
  • locatie:Waalse Kerk, Sint Janskerk, Lutherse Kerk
  • adres:Amsterdam, Gouda, Groningen

Música Temprana presenteert begin 207 een programma rondom de Peruaanse barokcomponist José de Orejón y Aparicio. Het ensemble, onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, is toonaangevend in het ontsluiten van Latijns-Amerikaanse barokmuziek. Met de nieuwe cd La Esfera de Apolo eert Música Temprana de componist van wie in toenemende mate wordt erkend dat hij misschien wel het beste is dat de Nieuwe Wereld heeft voortgebracht op muziekgebied in de 18e eeuw. De cd-presentatie en de concerten vinden plaats op 22, 23 en 25 februari in Amsterdam, Gouda en Groningen.

José de Orejón y Aparicio (1706-1765) is de eerste in Latijns Amerika geboren mesties (kind van een Europese vader en een Indiaanse moeder) die als kapelmeester in Lima werkte. Zijn voorgangers waren de Spanjaard Tomás de Torrejón y Velasco (1644-1728) en de Italiaan Roque Ceruti (1683-1760). Orejón is één van de vergeten meesters uit Zuid-Amerika; zijn muziek is van het hoogste niveau in vergelijking met zijn tijdgenoten, zowel in Spanje als in de koloniën. Hij vertegenwoordigt de “Italianisering” van de stijl, met uitbarstingen van virtuositeit op de viool en in de zang. Het orkest in de kathedralen verandert onder invloed hiervan: de chirimías en cornetten maken plaats voor de strijkers, en de zangers moeten over de kracht en het vakmanschap van een Farinelli beschikken om de cantates te mogen zingen. De muziek van Orejón is universeel, maar ook Peruaans. Binnen de nogal voorspelbare Italiaanse stijl van toen, is de muziek zeer origineel. De thema’s hebben een enorme persoonlijkheid, de harmonieën zijn delicaat en de ritmiek is zeer energiek. Daarin zou Orejón zelfs met Händel vergeleken kunnen worden.

Het had niet veel gescheeld of de muziek van Orejón was voor altijd verloren geweest. Toen een wetenschapper in de jaren ’80 van de vorige eeuw in het archief van de kathedraal van Lima onderzoek wilde doen, bleek al zijn muziek te zijn verdwenen. Maar al is het origineel waarschijnlijk verloren gegaan, vrij recentelijk is tussen de boeken en aantekeningen van een overleden Argentijnse musicologe een microfilm gevonden met het hele oeuvre van deze componist. De muziek is door de musicologe in de jaren ‘60 van de vorige eeuw gefotografeerd tijdens een onderzoek in Lima.

Concerten

22 februari – 20.00 uur     Waalse Kerk Amsterdam             www.dewaalsekerk.nl

23 februari – 20.00 uur     Sint Janskerk Gouda*                   www.musicatemprana.com

25 februari – 20.15 uur      Lutherse Kerk Groningen            www.musicaantiquanova.nl

*In Gouda zal de Peruaanse ambassadeur Carlos Herrera een welkomstwoord verzorgen.

Ensemble Música Temprana verkent repertoire uit de renaissance en de barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. De musici van het ensemble zijn veelal geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan daarmee telkens weer garant voor temperamentvolle uitvoeringen.