Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Ola Caribense

  • datum:08/10
  • tijd:16:45 - 18:00
  • locatie:Museum Geelvinck
  • adres:Keizersgracht 633, Amsterdam
  • kosten:€18 (met museumjaarkaart €15)

Laat je meenemen op de ritmes van Antilliaanse danza’s, tumba’s, mazurka’s en walsen door het muziekensemble Ola Caribense – ‘Caribische golf’: het eigene van traditionele Antilliaanse muziek gebracht door een enthousiaste band van allerlei leeftijden en culturele achtergronden.

Deze combinatie levert muziek op die tijdloos is en voor iedereen toegankelijk, met een lichtheid waar je vrolijk van wordt. Ola Caribense biedt een optreden dat je nog lang met je mee zult dragen.

Het behoud van het rijke muzikale erfgoed van de Caribische eilanden in het algemeen en die van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) in het bijzonder, is de wens van Ola Caribense. Dit proberen de leden – als stichting en als muzikaal ensemble – te bereiken door een zo breed mogelijk publiek in contact te brengen met authentieke Antilliaanse muziek en dans, zoals de bekende Antilliaanse wals, mazurka, danza en de tumba. De visie is ook te herkennen in de samenstelling van de groep, die bestaat uit een combinatie van amateurs en professionele spelers afkomstig uit verschillende landen. Zo is behalve Curaçao, ook Japan vertegenwoordigd, Suriname, Nederland en heeft in de loop der tijd een fluitiste, afkomstig uit Spanje, de muziek van Ola Caribense eveneens verrijkt. Ook krijgen jongeren de kans om hun muzikale talenten nader te ontwikkelen binnen het ensemble. Op deze manier zorgt Ola Caribense ervoor dat de Antilliaanse muziek zich blijft ontwikkelen èn blijft bestaan. De muzikale leiding is in handen van de Curaçaose pianiste en oprichtster Adillée Praag: “Het is een prachtige manier om onze liefde voor deze muziek te verspreiden.”Begin 2014 is hun debuut CD, Timeless, op de markt gelanceerd in Nederland en daarna op Curaçao. Er staan diverse aanstekelijke walsen, danza’s en tumba’s op. Ook de mazurka en danzón ontbreken niet. Op de CD staan o.a. bewerkingen (eigen unieke arrangementen van Ola Caribense) van bekende ‘oude’ componisten zoals Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Rufo Wever en Dominico Herrera, maar ook nieuwe composities van o.a. Mike Foendoe, Randy Winterdal, Marc Bischoff en Wim Statius Muller. Met gepaste trots presenteerde Ola Caribense op deze CD het speciaal door de heer Statius Muller, ook wel ‘de Chopin van Curaçao’ genoemd, voor hen gecomponeerde naamwals “Ola Caribense”.Het ensemble Ola Caribense doet de muziek uit lang vervlogen tijden herleven en betrekt de toekomst er weer bij.

Museum Geelvinck en Ola Caribense voor meer informatie.