Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Rotterdam Havana Connection: Trio Son Cubano en Omar Sosa

  • datum:14/06
  • tijd:21:00
  • locatie:De Doelen (Jurriaanse Zaal)
  • adres:Schouwburgplein 50, Rotterdam
  • kosten:€17

Hubert de Blanck: beroemd in Cuba, maar in Nederland kent niemand hem. De muzikale erfenis van deze man is zo veelomvattend en wijdvertakt, de muzikale output van Cuba zo enorm, dat een hommage op zijn plaats is. Daarom eert city-event Rotterdam Unlimited Hubert de Blanck in ‘Rotterdam Havana Connection’. Een bijzondere show op zijn geboortedatum, vrijdag 14 juni, in De Doelen met optredens van Trio Son Cubano en grammy-winnaar Omar Sosa.

Met Rotterdam Havana Connection wil Rotterdam Unlimited Hubert de Blanck (14 juni 1856 – 28 november 1932) voor het voetlicht brengen. Rotterdammer Hubert de Blanck is een markant persoon die in de Nederlandse (wereld)muziekkringen zelden tot nooit genoemd wordt. Dat terwijl deze virtuoos in Cuba een ware held is. Zo was hij verantwoordelijk voor de basis van het conservatorium in Cuba en zijn afbeelding prijkte zelfs op de Cubaanse postzegel. Trio Son Cubano en pianio-virtuoos Omar Sosa brengen in deze unieke muzikale bloemlezing een ode aan De Blanck en de Cubaanse muziek.

Trio Son Cubano
Delia Gonzalez, Jesus Hernandez en Leticia Bal zijn het Trio Son Cubano. Delia Gonzalez is voor velen de beste Cubaanse zangeres van Europa en Jesus Hernandez is, naast een fenomenaal gitarist en vocalist, tevens een veel gevraagde componist en arrangeur. Beide musici rondden hun studie af aan het Conservatorium van Havana. Latin percussie-veteraan Leticia Bal  studeerde na haar vakopleiding in Nederland, met een beurs van het Fonds van Podiumkunsten ook in Havana. Het Havana van Hubert de Blanck…Trio Son Cubano selecteerde en arrangeerde zelf de muziekwerken voor deze avond. Het trio neemt ons mee op een muzikale reis door de geschiedenis, waarbij wordt samengewerkt met het Pavadita String Quartet en met saxofonist Paul Weiling, vaste gastsolist van het Trio Son Cubano.

Omar Sosa
Een bijzonder deel van de avond wordt ingevuld door de befaamde Omar Sosa. Deze componist en pianist heeft in zijn muzikale carrière vele Grammy Awards gewonnen en kreeg in 2003 zelfs de Lifetime Achievement Award van het Smithsonian Institution voor zijn bijdrage aan de jazz en latin muziek. 
Omar Sosa groeide op in het Cuba van de jaren ’60 en ’70, waar hij als 8-jarig jongetje percussie leerde aan het plaatselijk conservatorium. Na zijn eindexamen mocht hij beginnen aan het prestigieuze Escuela Nacional de Musica in Havana. Inderdaad: het conservatorium van Hubert de Blanck.
Deze artiesten vertolken, ieder met een eigen invalshoek, de muzikale nalatenschap van Hubert de Blanck en de ontwikkeling van het Cubaanse muzikale erfgoed vanaf zijn tijd tot nu. Dit alles gebeurt met één doel: wij mogen een muzikale grootheid als Hubert de Blanck die met zijn muziek zoveel levens geraakt heeft, NOOIT meer vergeten.