Latijns-Amerika magazine.
 
DebatLezingsolidariteitsbijeenkomst

Student Protests in Nicaragua: Their Rise and Brutal Repression

  • datum:22/11
  • tijd:19:00 uur
  • locatie:CREA
  • adres:Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam

Sinds april 2018 hebben studenten in Nicaragua massaal deelgenomen aan demonstraties en blokkades tegen het regime van president Daniel Ortega en zijn vrouw, vice-presidente Rosario Murillo. De regering heeft hier keihard op gereageerd, met als resultaat meer dan 500 doden, ruim 4000 gewonden, 550 politieke gevangenen en een grote vluchtelingenstroom naar de buurlanden.

Velen vergelijken de oud-revolutionair Ortega inmiddels met de dictator Somoza die hij in 1979 met de Sandinisten verdreef. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat zijn de achtergronden van de protesten? En wat kunnen Nederlandse studenten doen om de Nicaraguaanse studenten te helpen?

Op 22 november organiseert de Steungroep Nicaragua samen met de ASVA Studentenunie een evenement om studenten hierover te informeren in CREA Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt er gesproken met Diego Coppens, de broer van Amayo Coppens, een Belgisch-Nicaraguaanse studente die sinds 10 september vastzit wegens het organiseren van ‘terroristische activiteiten’. Zoals zovelen wordt zij onder zeer slechte omstandigheden vastgehouden. Amnesty International voert actie voor haar vrijlating.

Ook zal er een videogesprek plaatsvinden met Solange Saballos, een studente die noodgedwongen is uitgeweken naar een buurland. Zij studeerde medicijnen aan de UNAN in Managua en is na de demonstraties geschorst.  Honderden studenten zijn geschorst, docenten die zich uitspraken tegen de gewelddadigheden zijn ontslagen, evenals artsen die hulp boden aan gewonde demonstranten.

Tijdens de bijeenkomst horen we de verhalen van direct betrokkenen. De avond wordt geleid door dr. Julienne Weegels, die veel onderzoek heeft gedaan naar het Nicaraguaanse gevangenissysteem en momenteel werkzaam is bij het CEDLA (Centre for Latin American Studies, UvA). De avond eindigt met een gezamenlijke actie voor vrijlating van de Nicaraguaanse studenten. Ook wordt er geld ingezameld ter ondersteuning van de politieke gevangenen. De voertaal is Engels.

De avond is georganiseerd door de Steungroep Nicaragua in samenwerking met de ASVA Studentenunie.