Latijns-Amerika magazine.
 
DocumentaireTelevisie

Themaweek op NPO Doc: Sterke latina’s

  • data:26/04 - 01/05
  • tijd:vanaf 20:30
  • locatie:NPO Doc (digitaal kanaal)
  • adres:www.hollanddoc.nl

Latijns-Amerikaanse mannen staan bekend om hun passie, emotie en machogedrag. Maar hoe zit het eigenlijk met het andere geslacht? Naar aanleiding van de nieuwe VPRO-serie ‘Amor met een snor’, die vanaf 1 mei te zien is op Nederland 3, richt NPO Doc (voorheen Holland Doc) de schijnwerpers op sterke latina’s met de volgende documentaires:

Cholita Libre

Worstelende Boliviaanse vrouwen in traditionele kleding; het klinkt als een tweederangs klucht. Maar achter deze ogenschijnlijk vreemde, vermakelijke vertoning gaat meer schuil. De vrouwen van Cholita Libre (Jana Richter & Rike Holtz, Duitsland, 2009), die aliassen hebben aangenomen als ‘Rosita de hartenbreker’ en ‘Claudina de veroordeelde’, staan in de ring oog in oog met mannelijke tegenstanders. Ze sparen zichzelf niet en doen er alles aan om te winnen. Door te vechten tonen ze dat ze de wereld kunnen veranderen.

Uitzending o.a. op zaterdag 26 april om 21.07 uur

Evita’s Secret

Ze trouwde met de Argentijnse president Juan Péron en werd daardoor één van de meest invloedrijke vrouwen in de geschiedenis van Zuid-Amerika, Eva Péron. De documentaire Evita’s Secret(Frank Garbely, Zwitserland, 1998) belicht haar reis door Europa die veel langer duurde dan gepland. De vraag is waarom. Was er een verband met het grote aantal Nazi’s dat in 1947 asiel kreeg in Argentinië? En wat gebeurde er met de Zwitserse bankrekeningen die zelfs Juan Péron na Evita’s dood niet heeft kunnen vinden?

Uitzending o.a. op zondag 27 april om 21.11 uur

Dwaze oma’s van Argentinië

In Argentinië werden tijdens het dictatoriale bewind van Videla (1976-1983) vijfhonderd baby’s van vermoorde politieke tegenstanders illegaal geadopteerd door vrienden van het regime. Jarenlang voerden de Dwaze oma’s van Argentinië (Alexandre Valenti, IKON, 2013) strijd om de kinderen op te sporen die destijds werden ontvoerd, of in gevangenschap werden geboren.

Uitzending o.a. op dinsdag 29 april om 21.22 uur

Born to Be Blind

Drie blinde Braziliaanse zussen verdienen al jaren hun geld door op straat te zingen. Met hulp van anderen kunnen ze zich redden, al werden ze voorheen slecht behandeld. Dat begon al met hun moeder, die het geld dat zij verdienden aan haar vriendjes gaf. De aandacht van regisseur Roberto Berliner, die hen volgt in Born To Be Blind (Brazilië, 2003), vinden ze heerlijk. Maria, die tweemaal trouwde, ziet het als volgt: als er een film over je wordt gemaakt, ben je iets waard.

Uitzending o.a. op woensdag 30 april om 21:26 uur

Sunny Side of Sex

In de serie Sunny Side of Sex (VPRO, 2011) reist Sunny Bergman over de wereld, langs de grenzen van ons denken over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Ze gaat op zoek naar verrassende denkbeelden, die aan onze eigen (westerse) ideeën wrikken over wat normaal is. In Cuba ontdekt Bergman dat de meeste vrouwen daar trots zijn op hun lichaam. Wat maakt hen zo zelfverzekerd?

Uitzending o.a. op donderdag 1 mei om 20.26 uur

Zie voor meer informatie en uitzendingen de website van NPO Doc.