Latijns-Amerika magazine.
 
Muziek

Toninho Horta & Ronnie Cuber Quartet

  • datum:22/11
  • tijd:21:00
  • locatie:North Sea Jazz Club
  • adres:Pazzanistraat 1, Amsterdam

Met het concert van Toninha Horta en Ronnie Cuber haalt de North Sea Jazz Club twee onbetwiste muzieklegendes in huis.

Jazzgitarist Pat Metheny noemde Toninho Horta “de Herbie Hancock onder de bossanova gitaristen”. En dat is niet onterecht, want Horta werkte met Braziliaanse grootheden als Elis Regina, Milton Nascimento, Sérgio Mendes en Azymuth. Zijn complexe melodieën, verfijnde akkoordprogressies en timing zijn van grote invloed (geweest) op de sound van veel Zuid-Amerikaanse muzikanten en bleef ook overzees niet onopgemerkt. Vorig jaar brachten zangeres Lilian Vieira en pianist Gideon van Gelder nog een ode aan zijn muziek in de club. En ook grootheid op de baritonsaxofoon en muzikale kameleon, Ronnie Cuber (USA), had via Pat Metheny al gehoord van de veelgeprezen Horta. In 2012 ging hij naar zijn concert in New York voor een ontmoeting. Diezelfde avond mediteerden ze samen en vroeg Horta hem het volgende concert mee te spelen. Zo ontstond een nieuw muzikaal avontuur.

Cuber speelde al met latinkoning Eddie Palmieri, bluesbaas Dr. John en ook met jazzlegenden als Lee Konitz, George Benson, Horace Silver en Frank Zappa. Samenwerkingen met soul-, en popveteranen Aretha Franklin, Chaka Khan, Eric Clapton en Steely Dan? Hij heeft het allemaal gedaan.

Vanavond zetten ze hun nieuwe muzikale avontuur voort en spelen ze vooral werk uit het rijke repertoire van Toninho Horta.