Marianne Cap en Saar Fivez (gezelschap Moeder Eik) reisden naar Venezuela om er een sociaalartistiek theaterproject op te starten met de jongens van Fundación Don Bosco in Mérida. Aanhoudende protesten in het land verplichtten hen er echter toe een flexibele bocht richting film te maken. Een gesprek met Orlando Verde (Belgisch-Venezolaanse blogger) en Sasha Ojeda Mendoza (Nederlands-Venezolaanse politicologe) over de impact van Chávez en de huidige politieke en economische situatie in het verdeelde Venezuela. Tevens worden al enkele beelden van het filmproject in avant-première getoond.
“Op 22 januari 2014 vertrokken we naar Mérida, Venezuela om er samen met de jongens van Fundación Don Bosco een theatervoorstelling rond Don Quijote te maken. Het idee was om tot en met eind april te repeteren met de jongens en dan begin mei in première te gaan. Helaas was dit buiten de huidige situatie in het land gerekend. Sinds begin februari zijn we getuige van hevige protesten o.w.v. voedselschaarste, inflatie, economie, onveiligheid … Straten worden afgezet, er sneuvelen mensen door gewelddadige confrontaties, winkels sluiten voor langere duur en men blijft ‘s avonds veilig binnen. Ook het tehuis deed zijn deuren dicht, waardoor wij werkloos moesten toekijken.
Na enkele weken beslisten we echter niet bij de pakken te blijven neerzitten en gaven een fikse draai aan ons project: onder impuls van het filmbedrijf Primeras Voces maken we de overstap naar film. Samen met tien jongens van de Fundación maken we drie verschillende kortfilms. Deze zullen ingebed zijn in een documentaire waarin we de leefwereld en visie van de jongens uitgebreid aan bod laten komen. Tot en met eind juli 2014 werken we hieraan in Venezuela.”
Meer informatie: http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/venezuela-vandaag