Van 20 t/m zaterdag 27 augustus 2022 staat de 12e editie van World Cinema Amsterdam op het programma. In Rialto, De Balie én Rialto VU zie je de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De kaartverkoop is begonnen.
Er zijn dit jaar acht wereldse films in competitie, speciale screenings, en er zijn zoals elk jaar ook weer veel filmmakers aanwezig op het festival. Ook is voor de tweede keer de extra locatie Rialto VU (De Boelelaan 111) te bezoeken.
Net als andere jaren zijn er verschillende filmparels uit Latijns-Amerika te zien. Dit jaar zijn dat in het reguliere programma:
(Bolivia, 2022)
Virginio en Silvia, een ouder Quechua-stel, ervaren de verregaande gevolgen van klimaatverandering op de hoogvlakte van de Andes.
(Haïti, 2021)
Antropologiestudent Freda staat voor een dilemma: blijven geloven in haar thuisland of vertrekken uit Haïti, een land verscheurd door sociale en politieke misstanden.
(Chili, 2022)
Chili, 1976: de 49-jarige Carmen wordt gevraagd de mysterieuze Elias op te vangen, tijdens de rechtse dictatuur van generaal Pinochet.
(Argentinië, 2022)
Abel, een doelloze tiener, voelt steeds meer de drang om de rol van zijn overleden neef Jésus over te nemen.
(Brazilië, 2022)
Onthutsende Braziliaanse documentaire die haarfijn laat zien hoe een democratie uitgehold wordt als rechterlijke waarborgen ontbreken.
In samenwerking met het team van Centro de Cine y Creacíon (CCC) uit Santiago de Chili, presenteert WCA dit jaar een bijzonder focusprogramma met volop aandacht voor de Chileense cinema: Cine Chile.
Binnen dit programma zijn de volgende films te zien:
Na jaren geleden verdronken te zijn, rijst Magdalena op uit een vergiftigde rivier met een missie. Een magisch-realistisch speelfilmdebuut van Francisca Alegria.
Ángel en zijn broertje Franco fantaseren over een leven na de gevangenis, maar een datum voor een rechtszaak is er niet. Een indringende film over hoe een falend rechtssysteem kwetsbare jongeren van een toekomst berooft.
Ondanks dat de gepassioneerde en ambitieuze Cabra leeft voor de malambo en niets liever wil dan dansen, raakt hij dieper en dieper verzeild in de wereld van criminaliteit.
Januari 1990. 49 politieke gevangenen weten op heroïsche wijze uit de gevangenis van Santiago te ontsnappen.
Steevens, een jonge Haïtiaan, ondervindt de bepaald niet lichtvoetige problematiek van immigranten in Chili wanneer hij een jeugdvriend probeert te helpen.
Oogarts Sergio ontdekt hoe het economische en menselijke belang van de gezondheidszorg met elkaar concurreren wanneer hij zelf behandelt moet worden voor een zeldzame aandoening.
Een hond, veel planten en geldgebrek; de pas afgestudeerde acteur Pablo ervaart voor het eerst de volwassen verantwoordelijkheden die bij het leven horen.
Breakdance is de uitlaatklep van Rosario, die een slechte relatie heeft met haar moeder en is geschorst van school. Ondanks alles probeert ze het hoofd boven water te houden.
Sinds enkele jaren heeft World Cinema Amsterdam het initiatief genomen om totstandkoming van onafhankelijk geproduceerde filmprojecten van een nieuwe generatie Cubaanse filmmakers te ondersteunen. Eigenzinnige, tegendraadse en originele korte en lange speelfilms en documentaires die zonder externe financiering niet tot stand zouden kunnen komen in het huidige productieklimaat in Cuba. Hiertoe is in 2015 GO CUBA opgericht. GO CUBA wil juist voor jonge en debuterende filmmakers in Cuba de mogelijkheden voor het kunnen realiseren van onafhankelijk filmproducties verder oprekken.
Met een jaarlijks GO CUBA! budget kunnen er ieder jaar ca. vijf korte speelfilms, documentaires en/of animatiefilms, en twee lange speelfilms worden ondersteund.