Van 19 t/m 28 augustus staat de 11e editie van WCA op het programma. In Rialto, De Balie én Rialto VU, de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. De kaartverkoop is begonnen.
Van 19 t/m 28 augustus 2019 vertoont World Cinema Amsterdam de beste films uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Er zijn dit jaar acht wereldse films in competitie, special screenings, en er zijn zoals elk jaar ook weer veel filmmakers aanwezig op het festival. Ook is er voor het eerst een extra locatie bijgekomen: Rialto VU (De Boelelaan 111).
Net als andere jaren zijn er verschillende filmparels uit Latijns-Amerika te zien. Dit jaar zijn dat:
Peru, jaren 80: Georgina woont met haar man Leo in een armoedige woning aan de rand van Lima. Het leven is zwaar en daar komt bij: Georgina is hoogzwanger. Als ze hoort van een kliniek die gratis kraamzorg biedt, besluit ze daar te bevallen. Na de bevalling krijgt zij het kind echter niet te zien, want er wacht medisch onderzoek. Ze moet de volgende dag terugkomen. Die volgende dag blijkt de kliniek verdwenen, samen met haar kind. Wanhopig klopt ze aan bij de autoriteiten; die sturen haar van het kastje naar de muur. Ten einde raad wendt ze zich tot een belangrijke krant, waar ze journalist Pedro ontmoet. Hij duikt in de zaak.
In een buitenwijk van Rio woont Gilda: een kleurrijke, onafhankelijke vrouw die dol is op lekker eten en goede seks. Die levenshouding wordt niet door iedereen op prijs gesteld en er wordt heel wat afgeroddeld. Meestal trekt ze zich er niets van aan, maar de situatie wordt anders als ze met Cacilda te maken krijgt: een aanhanger van de reactionaire, christelijke dominee Isaías, die steeds meer invloed in de wijk krijgt. In hun wereld is voor Gilda’s geen plek.
De meeste honden zijn niet graag alleen thuis, maar Rita, de hond van Sebastián, maakt het wel heel bont: zodra haar baasje de deur achter zich heeft dichtgetrokken, begint het beest onophoudelijk te janken – de buren worden er gek van. Dus neemt Sebastián de hond mee naar kantoor, maar daar is Rita niet welkom. Uiteindelijk neemt hij ontslag – het begin van een reeks merkwaardige gebeurtenissen: hij verhuist meermaals, heeft de ene na de andere baan en vindt een geliefde. Ondertussen is er een wereldwijde crisis.
Vroeg in de ochtend keert visser José na een lange nacht vissen terug naar zijn huis. Maar in plaats van verwelkomd te worden door zijn drie kinderen, vindt hij alleen zijn huilende dochter Carmen. Die vertelt hem dat haar broers Dionisio en Rafael ’s nachts zijn meegenomen door paramilitairen. José weet zeker dat ze zijn doodgeschoten en dat hun lichamen in de rivier zijn gegooid. Regisseur Nicolás Rincón Gille wil in zijn eerste speelfilm een stem geven aan alle mensen die in de Colombiaanse burgeroorlog geliefden hebben verloren. Hij doet dat in het tempo waarmee de rivier kalm door het landschap stroomt.
Tot slot zijn er in het kader van Go Cuba! vier korte films van jonge Cubaanse filmmakers te zien.