Latijns-Amerika magazine.
 

Bijzonder, magisch en makkelijk: reizen in Colombia

25-06-2016 door Ruby Sanders

Afgelopen april was het alweer twee jaar geleden dat de grote Gabriel García Márquez overleed. Volgend jaar zou hij negentig geworden zijn. En nog elke dag wordt hij gemist, de schrijver die ons met magisch-realistische bril de geschiedenis van Colombia leerde kennen. Twee jaar zonder de geliefde schrijver, activist en Nobelprijswinnaar, maar nog steeds inspireert ‘Gabo’ de wereld om zijn thuisland te ontdekken en in de armen te sluiten.

gabriel-garcia-marquez

Colombia is niet meer het land dat het ooit was noch het land dat het volgens sommigen zou zijn. Weinig andere landen kennen zoveel verscheidenheid aan landschappen, culturen, steden, klimaten en mensen. Het moderne Colombia trekt meer reizigers dan ooit tevoren. En dat is meer dan terecht. Het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de FARC verloopt voortvarend. De steden zijn getransformeerd tot progressieve ontmoetingsplekken en culturele broedplaatsen en de natuur is en blijft overweldigend. Colombia scoort al jaren hoog in onderzoeken naar het gelukkigste volk ter wereld. Reden genoeg om het land te bezoeken.  Nu meer en meer toeristen Colombia bezoeken, begint ook de behoefte te ontstaan om op een originele manier het land te bereizen.

conSentido stelt twee bijzondere opties aan je voor. Hiermee kun je met een gerust hart van de gebaande paden afwijken.    

Niet alle reizigers willen tenslotte de ‘vaste’ route volgen die de bekende reisgidsen voor ze uitstippelen. Enerzijds is er de doe-het-zelf reiziger die optimaal van zijn vrijheid wil genieten en zich wil laten leiden door de zon, de wind, het toeval. Deze kan zijn hart ophalen aan alweer de derde editie van de alternatieve reisgids Colombia Fácil. Anderzijds is er de literair geïnteresseerde reiziger, met een neus voor onalledaagse bestemmingen, die met een groepsreis door Colombia georganiseerd door Sapa Pana Travel, in de voetsporen kan treden van de grootste Colombiaanse schrijver die ooit geleefd heeft. Deze reis is geïnspireerd op het boek “Het Colombia van Gabriel García Márquez” van Marcel Bayer.

Dit najaar organiseert het Nederlandse Sapa Pana Travel  deze bijzondere rondreis door Colombia voor het eerst, in het kader van hun ‘reizen met een verhaal’. Met een kleine groep bezoekt de reis verschillende plekken die een belangrijke rol in het leven en het werk van García Márquez speelden, zoals zijn geboorteplaats Aracataca, de Caribische steden Barranquilla, Santa Marta en Cartagena en de koloniale stadjes Villa de Leyva en Mompox. De reis doet ook het betoverende National Park Tayrona aan, waar overnacht wordt in de luxe ecohutten in het park. Elders wordt steeds in bijzondere hotels overnacht. Niet alleen vond zijn persoonlijk leven grotendeels plaats in dit Noorden van Colombia, ook in de literatuur van García Márquez kun je veel van de plaatsen herkennen. Lopend door Aracataca of Mompox waan je je in het stoffige en hete Macondo uit Honderd jaar eenzaamheid en in het statige Cartagena herken je direct de koloniale stad uit Liefde in tijden van cholera maar ook uit tal van passages uit Gabo’s korte verhalen. Het voormalige woonhuis van de familie is in Cartagena te bewonderen. 

DSC_0201

De half-om-half Engels- en Spaanstalige reisgids Colombia Fácil, een initiatief van de Belgische Inge Swinnen, is alweer aan de derde editie toe en dat is goed nieuws. Swinnen woont inmiddels al zo’n vijf jaar in Colombia en is nog steeds niet uitgereisd in het veelzijdige land. In eigen beheer brengt ze nu voor de derde keer dit gidsje uit, dat op veel plekken in Colombia verkrijgbaar is, voor de prijs van slechts één biertje. Door de gids in zowel Engels als Spaans (elke rechterpagina is het Spaanse equivalent van de Engelse tekst op de linkerpagina) uit te brengen, bedient Colombia Fácil de internationale, de Latijns-Amerikaanse, maar ook de Colombiaanse reiziger. Vooral dat laatste is een mooi streven, omdat de Colombiaan steeds vaker het eigen land verkent, en dan weinig behoefte heeft aan een dure Engelstalige reisgids.

De gids is erg verbeterd ten opzicht van de eerste editie. Volledig in kleur met een overzichtelijke indeling en duidelijke verdeling tussen het Engels en Spaans. Er worden zo’n tachtig bestemmingen besproken, in alle regio’s van Colombia, en er wordt ook uitgelegd hoe de grensovergangen naar de buurlanden Ecuador en Panama zijn. Erg leuk zijn ook de praktische tips aan het begin van de gids, de vele kortingsacties waar je op je reis gebruik van kunt maken en het algehele gevoel voor humor en relativering dat de gids doorspekt. Tijdens lange busreizen kan de reiziger zich vermaken met de quiz of kruiswoordpuzzel en de taalpagina met grappige slang-uitdrukkingen. Je kunt natuurlijk niet door Colombia reizen als je niet weet wat bacano of chévere betekent. Wel is nog steeds de stadsinformatie, zeker bij de grotere steden, soms wat summier. De drie belangrijkste steden Bogotá, Medellín en Cali hebben heel veel te bieden voor alle typen toeristen. Medellín werd al uitgeroepen tot meest innovatieve stad ter wereld en Bogotá werd door de UNESCO als ‘muziekstad’ aan het creative cities network toegevoegd. Dit vertelt de gids je wel, maar tips waar je in de steden heen zou kunnen gaan om dit zelf te aanschouwen, kunnen veel uitgebreider. Dat geldt ook voor culinaire bestemmingen; er wordt wel genoemd dát de lokale keuken ergens erg de moeite is, maar de bijpassende restaurants zul je zelf moeten gaan zoeken. Gelukkig worden bij alle bestemmingen die in de gids worden besproken fijne overnachtingsmogelijkheden genoemd, dus van daaruit kun je op je gemak zelf de rest verkennen. Want dat biedt Colombia Fácil de onafhankelijke reiziger: een handvat om het geweldige land uiteindelijk zelf te ontdekken. 

page_1_thumb_large

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De gids Colombia Fácil is hier direct gratis te downloaden, en overal in Colombia te koop (onder andere in hostels, hotels en talenscholen) voor de prijs van slechts één biertje (5000 Colombiaanse Pesos). 

Via deze link kun je meer informatie vinden over en je direct aanmelden voor de rondreis van Sapa Pana Travel. In 2016 zal de rondreis plaatsvinden van 26 november t/m 11 december. 

Voor lezers van conSentido wordt deze rondreis door Colombia nog aantrekkelijker door een mooie actie in samenwerking met Sapa Pana Travel. Wie bij het boeken van de reis de actiecode ‘ConSentido’ gebruikt, ontvangt het boek Het Colombia van Gabriel García Márquez van Marcel Bayer cadeau! Er zijn nog maar enkele exemplaren van het boek beschikbaar dus grijp nu je kans. Er zijn voor de reis al verschillende data in 2016 én 2017 gepland. 

NB: deze actie geldt alleen bij doorgang van de reis, wanneer het minimum aantal deelnemers (acht) gehaald is.

reageren

meer Kunst en Media

meer Reizen

meer Colombia