De komst van een nieuw jaar brengt steevast dezelfde rituelen met zich mee: een familiebrunch met een glaasje champagne, een overzicht van het vorige jaar in foto’s, een lijstje met goede voornemens en de aankoop van een nieuwe agenda. Wat heeft 2014 voor ons in petto? Van verkiezingen tot sportevenementen, cultuur en jubilea, dit zijn de evenementen die we al kunnen voorzien.
Meer dan de helft van de Boliviaanse bevolking leeft in voedselonzekerheid. Uitgeputte landbouwgrond, overstromingen, extreme armoede en een gebrek aan aangepaste infrastructuur vertaalt zich in hongerige magen voor 5,5 miljoen Bolivianen. Dat lezen we in het rapport ‘Vulnerability Analysis and Mapping in Bolivia’ van het Wereldvoedselprogramma. Een cholita in traditionele klederdracht begroet reizigers in Bolivia met luidkeels geschreeuwde reclame voor haar empanadas con queso, een warm gebakje gevuld met kaas. Wie het land bezoekt, onderneemt een reis door een eindeloos gastronomisch menu. In de noordelijke stad La Paz is... » meer lezen
Vanaf 6 november kleedt het Latijns-Amerikaanse Filmfestival van Vlaanderen filmzalen in Brussel, Leuven en Antwerpen in een Zuid-Amerikaans jasje. Organisator Andrés Lübbert sprak met conSentido over de donkere wolken boven de filmindustrie en de unieke brug tussen Vlaanderen en Latijns-Amerika. De vijfde editie van het Latijns-Amerikaans Film Festival van Vlaanderen opent met de Chileense film ‘Las cosas como son’, De dingen zoals ze zijn. Wat is de stand van zaken in de Latijns-Amerikaanse filmindustrie? In veel Zuid-Amerikaanse landen is er nog geen sprake van een nationale filmindustrie. Mexico, Argentinië en... » meer lezen
Anneleen Ophoff woont momenteel in Bolivia. Ze maakte een infographic over het beroemde carnaval van Oruro.
Anneleen schrijft, fotografeert of maakt datavisualisaties voor conSentido wanneer ze kan en studeerde Journalistiek aan de Lessius Hogeschool in Mechelen.
Geboren in een deelgemeente van Antwerpen, verlangde ik naar een breder wereldbeeld dan de gekende zwart-wit verhouding tussen ’t stad en ‘de rest is parking’. Met mijn middelbaar diploma amper op zak vertrok ik op uitwisseling naar Bolivia, waar ik in een jaar tijd zo veel mogelijk nieuwigheden ontdekte en onderzocht. Twee jaar later stapte, lifte en reed ik door weer een nieuw deel van Latijns-Amerika. Mijn eindwerk en stage deed ik er dan ook maar en kreeg er mijn eerste full-time baan.
Ondertussen volg ik een postgraduaat Internationale Research Journalistiek in België. Vanop afstand onderzoek ik de nieuwste verwikkelingen op het vlak van persvrijheid en sociale rechten, migratie en binnenlandse ontheemden.