Latijns-Amerika magazine.
 

Belangrijke stappen gezet richting legalisering en regulering van marihuana in Uruguay

01-08-2013 door Ruby Sanders

Na een verhit debat van maar liefst dertien uur heeft het Uruguayaanse parlement afgelopen nacht ingestemd met een wetsvoorstel om de productie, distributie en verkoop van marihuana te legaliseren en deze drie kanalen in handen van de staat te doen geraken.

Het controversiële wetsvoorstel werd met een nipte meerderheid aangenomen, zodat de uitslag nog lang spannend bleef. Hierna zal het voorstel door de Senaat goedgekeurd moeten worden, waar het regerende Frente Amplio een meerderheid heeft, zodat naar verwachting het voorstel zonder problemen zal worden aangenomen. De hoop is met de wetswijziging de drugshandel uit handen van de grote kartels te krijgen en minder Uruguayanen naar (hard)drugsgebruik te doen neigen. Op dit moment is het gebruik van marihuana al legaal, maar de productie, distributie en verkoop ervan nog niet. Als de Senaat het voorstel goedkeurt, gepland voor einde van dit jaar, zal Uruguay het eerste land ter wereld zijn dat wiet volledig legaliseert.

Met ingaan van de wet zal het thuis houden van maximaal zes planten legaal worden en zal er gereguleerde verkoop in apotheken plaatsvinden. De verkoop aan minderjarigen blijft illegaal, net als rijden onder invloed en alle vormen van reclame en commercialisering van de verkoop.

Leden van de oppositiepartij Partido Colorado hebben aangekondigd een volksraadpleging te zullen houden om het aannemen van de wet te voorkomen. Tegenstanders van de wet zeggen dat de partij van president José Mujica de risico’s van legalisering onderschat en dat Uruguay riskeert een oord voor drugstoerisme in de regio te worden, zoals Nederland in Europa.

President Mujica denkt dat de legalisering een steun zal zijn in zijn strijd tegen de georganiseerde drugshandel en het bijkomstige narcogeweld dat de hele regio teistert. In dit licht hebben ook andere Latijns-Amerikaanse leiders positief op het bericht gereageerd.

(BBC Mundo, NRC)

reageren