Latijns-Amerika magazine.
Banda de Pueblo, Ecuador - Foto: Javier Perugachi

Het beste over Latijns-Amerika op conSentido in 2016!

03-01-2017

» Achtergrond » Columns » conSentido (zin) » Culinario » Film en Televisie » Nieuws » Reizen

Beste conSentido-lezer,

We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. Een nieuw westers jaar, zoals vrienden uit de Andes benadrukken, want de Andes-kalender loopt op een ander ritme. 

Om het jaar goed in te zetten, kijken we nog even terug naar de meest gelezen artikelen die op conSentido verschenen in 2016. Het is een mooie greep van wat conSentido is; heerlijk Latijns-Amerikaans eten, reizen, film en muziek, en daarbij sterke achtergrondstukken over de actualiteit.

We begonnen het jaar met een nieuwsbrief over migratie; een onderwerp dat aan het eind van het jaar nog net zo urgent is als aan de start ervan. De afgelopen twee jaar werden in Europa gemarkeerd door de vluchtelingencrisis, maar ook in Centraal-Amerika speelt zich een onderbelichte vluchtelingencrisis noordwaarts af. Het is afwachten wat de verkiezing van Trump als president van de Verenigde Staten zal betekenen op het vlak van migratie en voor de economie van de Latijns-Amerikaanse landen.

Een internationaal gevolgd verhaal afgelopen jaar was de impeachment, of parlementaire coup, tegen Dilma Rousseff. Drie Brazilianen uit het conSentido-netwerk schreven over wat voor hun een aanval op de Braziliaanse democratie was.

Heel het jaar waren genderrechten en seksuele diversiteit een strijdpunt op straat en in de culturele sector. conSentido interviewde de Chileense filmmaakster Pepa San Martín over loyaliteit, hoop en liefde in haar vele vormen.

In onze classroom blogger-serie verscheen een ingrijpend stuk over femicide in Centraal-Amerika van de hand van Eline Hietbrink.

De eerste prijs van de jury van onze fotowedstrijd ging dit jaar naar van María Faciolince. De verrassende setting van Honduras, waar vrouwen op straat hun rechten verdedigen, demonstrerend tegen geweld tegen vrouwen, in combinatie met de sterke blik in de ogen van de afgebeelde en de urgentie van het onderwerp, maakte deze afbeelding de winnende foto.

Winnende foto: María Faciolince

 

María Domínguez interviewde Chris Belloni, filmmaker en directeur van het International Queer and Migrant Filmfestival dat in 2016 voor de tweede maal plaatsvond in Amsterdam.

Afgelopen jaar was er meer liefde op conSentido: de redactie sprak in een groepsgesprek met vier Latijns-Amerikanen met een Nederlandse partner, op basis van stellingen uit de VPRO-serie Amor met een snor, over de liefde tussen Latino’s en Nederlanders. 

Het mooiste nieuws kwam in 2016 uit Colombia. De Colombiaanse regering en de FARC-guerrilla bereikten een vredesakkoord. Sanne Weber volgde voor conSentido afgelopen jaar het vredesproces op in Colombia.

Foto: Nelson Cardenas – De Colombiaanse bevolking komt op straat om vrede te vragen.

 

Omdat Mexicaanse tacos al pastor lekker blijven, er nog zoveel lekkere Latijns-Amerikaanse restaurants te bezoeken zijn in Nederland en België; wij nog altijd (of nog een keer) naar Colombia en Cuba op reis willen, en we de Colombiaanse film El abrazo de la serpiente nog eens willen zien, nodigen wij jullie uit deze best-gelezen artikelen van 2016 net als wij nog een keertje door te nemen en Latijns-Amerika vanuit België en Nederland te beleven.

Foto: Ruby Sanders

 

Wij kijken al uit naar een 2017 vol Latijns-Amerika met jullie, saludos calurosos en een heerlijk jaar gewenst!

De conSentido-redactie

reageren

meer conSentido (zin)

meer Columns

meer Culinario

meer Kunst en Media

meer Nieuws

meer Reizen