Latijns-Amerika magazine.
 

Bom gevonden in Argentijns theater voor aanvang van spreker Uribe

24-05-2012

Voormalig president van Colombia Alvaro Uribe lijkt aan een aanslag ontsnapt te zijn. Afgelopen dinsdag 22 mei heeft de politie van Buenos Aires tijdens een standaard inspectie van theater Gran Rex explosieven gevonden. Volgens woordvoerders van de politie zijn de explosieven gevonden in een plafondverlichting op de tweede etage, waar oud-president Uribe met gasten en zakenrelaties in gesprek zou gaan, na afloop van een toespraak die hij in het theater zou houden.

De bom zou naar verluidt met een mobiele telefoonverbinding tot ontploffing gebracht kunnen worden. De bom was eenvoudig, maar krachtig genoeg om omstanders te doden, meldt onderzoek. Door wie de explosieven geplaatst zijn is niet bekend. Wel is duidelijk dat Uribe niet alleen vrienden heeft gemaakt tijdens zijn acht jaar durende presidentschap (2002-2010). Een van zijn hoogste prioriteiten was een harde aanpak tegen de linkste rebellenbeweging FARC. Uribe oogste verder kwaad bloed door nauw samen te werken met extreemrechtse en gewelddadige paramilitairen.

Vorige week was politicus en oud-minister van Binnenlandse Zaken Fernando Londoño al slachtoffer van een aanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Een bom explodeerde terwijl hij in zijn auto naast een bus stond. Zijn beveiliger en chauffeur overleefde de aanslag niet, terwijl Londoño zelf lichtgewond raakte. Volgens de autoriteiten zit de FARC achter deze aanslag. In navolging daarvan wordt de FARC ook beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanslagpoging in Buenos Aires.

Bron: BBC World, NOS, Hispanically speaking News

reageren

meer Nieuws

meer Argentinië

meer Colombia