Latijns-Amerika magazine.
 

Bossa Negra: Braziliaanse muziek met pretoogjes

08-08-2015 door Lisa Couderé

Foto’s: Fred Polet
Vertaling interview Portugees – Nederlands: Janne Vanderyse

De lange rij voor de Clubtent op Sfinks Mixed zondagavond verraadt dat er iets bijzonders staat te gebeuren: Braziliaanse ‘alegria’, ‘coração’, en ‘saudade’ met het aanstekelijk duo Bossa Negra, een nieuwe generatie bejubelde Braziliaanse muzikanten. Diogo Noguiera, één van de grote samba-stemmen vandaag in Brazilië, en Hamilton de Holanda, een internationaal in de prijzen gevallen mandolinespeler, sluiten een weekend van internationale muziek af met Braziliaanse samba, choro, bossa nova en jazz. conSentido was er bij en kreeg achteraf vijf minuutjes de kans om deze aanstekelijke Braziliaanse mannen te spreken.

2

Binnen zit iedereen gezellig bij elkaar, respectvol te luisteren in de intimiteit van de Clubtent. Diogo Noguiera en Hamilton de Holanda spelen perfect op elkaar in. Bij een indrukwekkende mandoline-solo van de Holanda geniet Noguiera duidelijk mee. Holanda is gekend om zijn vernieuwende tiensnarentechniek. Noguiera is de zoon van samba-legende João Nogueira. Het is begrijpelijk dat Noguiera zijn eigen televisieprogramma op de Braziliaanse televisie heeft. Noguiera’s stoere uiterlijk rijmt met zijn prachtige stem en de subtiele emotie in zijn lichaamstaal. De twee Brazilianen genieten duidelijk van hun muziek(samen)spel en de magie op het podium werkt aanstekelijk.

wow mandoline 

“In onze muziek zit van alles: vreugde, gedachten, gevoelens, liefde, al die dingen… Zuid-Amerika en Brazilië overbrengen aan de hand van onze muziek betekent voor ons de vreugde overbrengen, het samenbrengen, gelijkheid, familie,…”

Iets over de helft van het concert kruipt een Afrikaans geklede vrouw uit het publiek het podium op en geeft met haar heupen het snelle ritme van de mandolinesnaren vorm. Het tafereel lijkt wel een levende definitie van de geschiedenis van de Braziliaanse muziek die onder andere inheemse, Afrikaanse en Europese invloeden doet weerklinken.

africana

“Onze inspiratie komt uit het hart, uit de ziel, en invloeden van onze voorouders: Afrikanen en Portugezen, al diegenen die aan ons land gebouwd hebben en aan onze geschiedenis. Dat is allemaal terug te vinden in onze muziek. Heel dit universum van onze voorouders en van ons verleden.”

De onverwachte, maar met open armen ontvangen danseres en enkele herkenbare nummers voor de Brazilianen in het publiek, zet de aanwezigen aan de kussentjes om te ruilen voor een gemoedelijk spontaan zondagavonddansfeestje. Toegegeven, het zijn de Brazilianen in het publiek die het voortouw nemen, maar iedereen volgt vrolijk in hun dansstappen.

Wat betekent voor de Brazilianen de grote aanwezigheid van landgenoten tijdens een concert in België? “Voor ons is dat saudade. Het is een gevoel.”

De artiesten moeten zelf hun publiek niet aanmoedigen te klappen en dansen, we laten ons gewillig meevoeren; de muziek vervult haar taak. En dan het mooiste van heel de avond: twee Braziliaanse grootheden op een klein podium op een veld in Boechout, Antwerpen, zonder arrogantie, oprecht aan het genieten van hun muziek en de band met het publiek, en met pretoogjes!

disfrutan

“Het was fantastisch. Het publiek genoot, danste en amuseerde zich. Er was een connectie tussen de mensen op het podium en het publiek.”

Bossa Negra is op tour door Europa: Engeland, Frankrijk, Duitsland,… Hoe is de ontmoeting met het Europese publiek? “Fantastisch. Alle shows. Op alle plaatsen waar we geweest zijn is de energie altijd heel feestelijk, vol geluk. Op alle plaatsen waar we geweest zijn was er euforie.”

colocho

programa tv

“In België en vooral Brussel wonen er veel Brazilianen. Hoe zien de artiesten, zelf afkomstig uit een land dat een smeltkroes is van culturen, het debat dat ook in Europa heel aanwezig is rond diversiteit? “Wij hebben in Parijs gewoond. Er is daar een hele grote mix. Dat is voor ons heel normaal. Met onze muziek krijgen wij de kans om op veel verschillende plaatsen, landen en steden te komen, en zo doen wij ook aan integratie, het samenbrengen van mensen. Dit staat voor liefde.”

Dat de twee mannen grote sterren zijn in Brazilië tonen de vele selfies die getrokken worden voor het podium. En toch hebben ze geen sterallures. Het korte interview was zo een vrolijke ontmoeting tussen twee artiesten met hun groep Braziliaanse medestanders, vrienden en geliefden, en een conSentido-redactrice, in een wirwar van Spaans, Portugees, Engels, en internationaal interpreteerbare pretoogjes. Obrigado!

final

final2

 

reageren