Latijns-Amerika magazine.

door Carmen Laura Gimenez Solar

Wist je dat we wereldwijd meer dan 222 miljoen ton voedsel per jaar weg gooien? Voor de ‘krenten’ onder ons staat dat gelijk aan ongeveer 40 miljard euro aan economische waarde! Toch zou je het waar ik vandaan kom, niet zo snel in je hoofd halen om eten weg te gooien. De hond, de papegaai of de kippen van de buren zullen eerder het slachtoffer worden van de meest exotische voedselcombinaties.

Maar voordat eten de categorie beestenvoer heeft bereikt, wordt op allerlei creatieve manieren geprobeerd om zoveel mogelijk binnen de muren van eigen keuken op te lossen. Een voorbeeld daarvan is brood.

Brood gooi je gewoon niet weg, ook al is het taai en oud geworden. In de meeste Latijns-Amerikaanse landen maken we van oud brood een zoete pudding. Klinkt dat vreemd? Wacht maar tot je het geproefd hebt. Broodpudding is bij velen een grote favoriet 1) omdat die zo snel en makkelijk te bereiden is en 2) omdat je zo snel van je ouwe brood af bent.

Ingredienten:

- Stukjes oud wit (Turks,stok of wat er is) brood, +/- gelijk aan 4 kopjes. - 1 lt. melk - 3 eieren - 1 zakje vanillesuiker - 1 / 2 el. kaneel - 200 gr. suiker - Klontje boter voor de karamel - Een middengrote bakvorm, bijvoorbeeld een tulbandvorm en een grotere glazenbak waar deze vorm in past voor de au bain marie

Bereiding:

- Oven voorverwarmen op 200 graden - Schenk de melk in een kom en dep dan de stukjes brood erin. - In een andere kom mix je de eieren de ½ van de suiker en de vanille suiker tot het een mooie romige en egale mix is geworden. Meng vervolgens beide mixen langzaam door elkaar. - De tweede helft van de suiker doe je in je bakvorm met een klontje boter en je zet deze op een langzaam vuurtje tot de suiker volledig tot een karamelachtige textuur is gesmolten. Doe dan de mix hier overheen. Tenslotte vul je de grote glazen bak voor de helft met water, zet je de bakvorm met de mix erin, en zet je beide in de oven om au bain marie gaar te laten worden. - Wil je weten of het pudding gaar is, prik deze dan met een saté stokje. Komt het stokje schoon eruit, dan is jouw pudding gaar, een uurtje laten koelen en klaar is die! VARIATIES: Peru: (geraspte) schil van een limoen of een sinasappel en in pisco gewelde rozijnen Puerto Rico, Argentinië en Paraguay: gedroogde rozijnen Mexico: walnoten, gedroogde sinaasappelschil en sinaasappellikeur Uruguay: een lepeltje Nescafé