Latijns-Amerika magazine.
 

Carnaval! …en de lokale realiteit in Latijns-Amerika

04-03-2014 door Lisa Couderé
Intrede van het carnaval in Oruro, 2013 - Foto: Rodrigo Urzagasti

Carnaval! In Latijns-Amerika is carnaval de afgelopen dagen weer trouw gevierd. Maar niet overal was er reden tot feest. Een overzicht toont hoe een traditie die de alledaagse werkelijkheid op zijn kop zet niet los te zien is van de lokale ontwikkelingen en realiteit.

In Brazilië was Carnaval een groots feest. Miljoenen mensen kwamen de straten op om het wereldberoemde carnaval te vieren.

Ook het Carnaval van Oruro, Bolivia, dat door de UNESCO erkend is als cultureel en humanitair patrimonium, geniet grote bekendheid. Maar dit jaar werd de intrede van het carnaval een ware tragedie. Afgelopen zaterdag vielen minstens vier doden en meer dan zestig gewonden toen er tijdens de traditionele intrede een loopbrug vol toeschouwers instortte bovenop een muziekband.

De optocht werd tijdelijk afgelast, tot verschillende leden van de carnavalsgroepen hun pas weer inzetten. Niet om te dansen, maar om te bidden.

In verschillende andere Boliviaanse steden werden de feestelijkheden afgelast ten gevolge van de overstromingen die in Bolivia een zestigtal doden en 60.000 getroffen families lieten.

In Venezuela was Carnaval, na weken van protest tegen de onveiligheid en de economische crisis in het land, een reflectie van de nationale crisissituatie. De vakantiedagen werden een krachtmeting tussen sympathisanten van de regering en de oppositie. De regering hield via televisieboodschappen en de sociale media vol dat de Venezolanen in vrede aan het genieten waren op het strand. Vele Venezolanen zochten inderdaad rust op de stranden, maar tegenstanders in de steden hielden de protesten en barricades vol.

Anderen lieten hun proteststem horen vanaf Carnaval-vakantiebestemmingen. Zo werd een strand in het oosten van het land wakker met zwarte kruisen met de namen op van de studenten die sinds de protesten overleden.

Bekijk op conSentido.nl een reeks artikelen over Carnaval in Latijns-Amerika in 2013:

Carnaval in Beeld
Carnaval in Vallegrande, Bolivia
Carnaval in Oruro, een Infographic
El viento rompe las calles de Oruro
Carnaval van Nicasio op Aswoensdag in Puno, Peru

 

reageren

meer Nieuws

meer Bolivia

meer Brazilië

meer Venezuela