Latijns-Amerika magazine.
 

Colombiaans platform La Silla Vacía krijgt Prins Claus Prijs 2016

28-10-2016

ZKH Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds Bestuur, reikt in december 2016 de Prins Claus Prijzen uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De prijzen eren dit jaar zes visionaire kunstenaars en organisaties voor hun exceptionele, baanbrekende werk in cultuur en ontwikkeling. Een van de Prins Claus Laureaten 2016 is de interactieve digitale portal La Silla Vacía (Colombia).

Buitengewone bijdrage aan burgerzin en democratie in Colombia

La Silla Vacía (De lege stoel) (LSV) (2009, Bogotá) is een interactief portal voor nieuws en verhalen, waarin wordt onderzocht hoe de macht in Colombia wordt uitgeoefend. LSV bedrijft onderzoeksjournalistiek over onderwerpen waar anderen zich niet aan willen branden en zet daarbij een hoge standaard voor de journalistiek in Latijns-Amerika. De vernieuwende digitale benadering  van LSV stimuleert participatie van de bevolking en wekt op tot inhoudelijk debat over maatschappelijke kwesties.

“LSV wordt geëerd voor zijn buitengewone bijdrage aan de burgerzin en de democratie in Colombia, voor zijn integere werkwijze, het wekken van vertrouwen en het veranderen van de lokale journalistieke cultuur door te voorzien in een gedegen analytische benadering binnen een complexe context. LSV graaft diep in de machtsstructuren en helpt mensen de desinformatie en machtsspelletjes te doorzien die door de massamedia worden uitgezonden. LSV wordt gehuldigd omdat zij burgers stimuleren om deel te nemen aan het nationale debat, zodat iedereen een stem krijgt en daardoor een goed geïnformeerde gemeenschap wordt opgebouwd.”- Prins Claus Prijzen Commissie 2016

Over het Prins Claus Fonds

Al twintig jaar steunt het Prins Claus Fonds kunstenaars, kritische denkers, culturele organisaties, en erfgoedredders in gebieden waar de vrijheid van culturele expressie beperkt is. ‘Meer dan ooit te voren is er een grotere behoefte aan cultuur om ons nieuwe manieren van onderling begrip te tonen en betekenisvolle verbindingen te creëren. Ons wereldwijde netwerk van creatieve partners is en blijft essentieel om ons dynamisch, geïnformeerd en toonaangevend te houden in de komende twintig jaar.’ – Joumana El Zein Khoury, Directeur Prins Claus Fonds.

Het Prins Claus Fonds wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nationale Postcode Loterij, ondernemingen, organisaties en particulieren.

Zie voor meer informatie over het Prins Claus Fonds: princeclausfund.org

 

reageren