Latijns-Amerika magazine.

Culinario

The very Brazilian (Baiana or Capixaba) moqueca!

05-09-2017 door Raquel Peixoto

Moqueca is a Brazilians’ favorite dish for many reasons: it is practical to make, it is healthy, and involves a combination of ingredients that is genuinely Brazilian. Fish, Urucum , coriander, tomatoes, plus coconut milk, pepper and dendê oil (the last three only in the baiana – version) are the main stars of this complex combination of flavours. According to many sources (family and friends mostly) I consulted to write this text, moqueca is a plate with indigenous and African origins. While the moqueca capixaba (from the State of Espírito Santo) seems... » meer lezen

Sabor Latino: tabouleh met quinoa

13-04-2017 door Ruby Sanders

Waar wij in Nederland al moeite hebben om één identiteit vorm te geven, gaat dat op sommige plekken aan de andere kant van de oceaan er heel anders aan toe. Want waarom genoegen nemen met één als je het beste kunt halen uit twee, drie of meer culturen? Zeker wanneer het om voedsel gaat, kunnen we niet anders dan iedere identiteit bovenop of naast de Nederlandse te omarmen. Van twee walletjes eten moeten we daarom veel letterlijker opvatten. In Latijns-Amerika is de eetcultuur niet alleen enorm gevarieerd en beïnvloed door... » meer lezen

Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België

25-03-2017 door Ruby Sanders

  Waar kun je lekker Latijns-Amerikaans eten in Nederland en België?  conSentido is altijd op zoek naar het echte Latijns-Amerikaanse eten in België en Nederland. Restaurants en cafés waar de maaltijden centraal staan, waar je je even in de straten van Lima, Bogotá of Buenos Aires waant, terugdenkt aan dat kraampje op de markt of het eten van je familie. Hier houden we daarom een lijst bij met onze favorieten, met links naar recensies die wij schreven, en alle restaurants die nog op ons wensenlijstje staan.  Amsterdam   Argentijns: La Cantina... » meer lezen

Pacha «tierra» – Manka «olla»: Olla de tierra

23-03-2017 door Gabriela Elizabeth Ayala Coral

Después de años esperando este gran ritual, la Pachamanka llego como un viento rápido sin esperar que venía, para que pudiera ser parte de ella y pueda compartirla. La forma de cocción de alimentos de más de 5mil años por supuesto a.C, nos dice la capacidad indiscutible de ingeniería y arquitectura de habitantes ancestrales que nos dejaron infinidad de legados en nuestras manos está el hecho de respetar, aprender, reaprender y continuar con saberes propios. Sin duda la Pachamanka fue bella en este quinto encuentro de caminantes de la 2da... » meer lezen

Sabor Latino: Cuñapes

01-03-2017 door Carmen Laura Gimenez Solar

Cuñape in Bolivia, pão de queijo in Brazilie, pan de yuca in Uruguay, en zo zijn er nog veel meer verschillende namen voor deze stukjes wolk, zo herkenbaar uit de straten van Latijns-Amerika, en onvergetelijk voor wie ze proeft. Hoe kan het ook anders, zacht, smaakvol en troostrijk als ze zijn.  In de oostelijke regio van Bolivia komen cuñapes na 15:00 uur vers uit de oven. Precies op tijd voor de café de la siesta – dat luie en gezellige eetmoment dat de middag in tweeën breekt – de uurtjes die niet-te-doen... » meer lezen

Het beste over Latijns-Amerika op conSentido in 2016!

03-01-2017

Beste conSentido-lezer, We staan weer aan het begin van een nieuw jaar. Een nieuw westers jaar, zoals vrienden uit de Andes benadrukken, want de Andes-kalender loopt op een ander ritme.  Om het jaar goed in te zetten, kijken we nog even terug naar de meest gelezen artikelen die op conSentido verschenen in 2016. Het is een mooie greep van wat conSentido is; heerlijk Latijns-Amerikaans eten, reizen, film en muziek, en daarbij sterke achtergrondstukken over de actualiteit. We begonnen het jaar met een nieuwsbrief over migratie; een onderwerp dat aan het eind van het jaar... » meer lezen

Moderne Caribische smaken

23-06-2016 door Ruby Sanders

Modern Caribean Flavors van Helmi Smeulders Na jaren hard werken als advocaat, raakte de Nederlandse Helmi Smeulders – wonende op Curaçao – steeds meer in de ban van de Caribische keuken en begon haar eigen cateringbedrijf en het culinaire blog Caribbean Spice Girl. Toen ze merkte dat deze twee ondernemingen niet alleen haarzelf maar ook haar publiek gelukkig maakten, besloot ze haar beste recepten te bundelen. Dit resulteerde in het frisse kookboek ‘Modern Caribbean Flavors’. Smeulders geeft een eigen draai aan traditionele Caribische gerechten en gebruikt naast de bekendere ingrediënten... » meer lezen

Mexicaanse tacos al pastor

17-02-2016 door Raimon den Boef

Als je me zou vragen welk gerecht uit de Mexicaanse keuken mijn favoriet is dan kies ik zonder lang nadenken voor de tacos al pastor. Het eten in een Mexicaanse taquería (tacozaak) is sowieso een klein feestje: gezeten op een plastic stoeltje eten met je handen, het op smaak maken van de taco met heerlijke sausjes en het eenvoudige bijbestellen. Maar in de grote taco-familie is de taco al pastor toch wel de smakelijkste variant van allemaal. Wie wel eens door de straten van een Mexicaanse stad heeft gelopen, zal... » meer lezen

Receptenwedstrijd – win kookboek D.O.M!

20-01-2016

Doe mee met conSentido’s receptenwedstrijd en WIN het prachtige Braziliaanse kookboek D.O.M van Uitgeverij TerraLannoo! Heb jij een heerlijk Latijns-Amerikaans recept dat je graag met ons wilt delen? Stuur jouw recept uiterlijk 14 februari naar info@consentido.nl. De lekkerste gerechten plaatsen wij allemaal op onze website en Facebookpagina. Onze lezers stemmen op hun favoriete recept; de winnaar zal het mooie kookboek D.O.M thuisgestuurd krijgen! Mail ons: – wat er bijzonder aan dit gerecht is (voor jou persoonlijk of in het algemeen) – de ingrediënten– de bereidingswijze– een zelfgemaakte foto van het gerecht... » meer lezen

Tien recepten om je kerst(gourmet)avond een Latijns-Amerikaans tintje te geven

22-12-2015 door Lotte van Oudheusden

Patacones conSentido bakbananen recept

Ben je met kerst uitgenodigd voor een gezellig avondje gourmetten, maar heb je niet zo’n zin in stukjes vlees, gebakken aardappeltjes, stokbrood en cocktailsaus? Geef je kerstmaaltijd een Latijns-Amerikaans tintje met deze gerechten van conSentido! Deze originele recepten voor een gourmetavond kun je allemaal makkelijk van tevoren bereiden, of natuurlijk door iedereen zelf laten maken in zijn gourmetpannetje.  1. Mexicaanse Quesadillas Koop miniwraps of snijd grotere in vieren en maak daarmee deze Mexicaanse quesadillas op klein formaat. De quesadillas kun je al helemaal klaarmaken, zodat je alleen nog de kaas hoeft te... » meer lezen

Sabor Latino: recept Cubaanse ropa vieja

05-11-2015 door Ruby Sanders

Net als veel typisch Latijns-Amerikaanse gerechten, heeft ook het Cubaanse ropa vieja een oude geschiedenis. Niet iedereen is het erover eens waar het recept precies vandaan komt, maar meest waarschijnlijk werd het al in de 16e eeuw naar het Caribisch gebied meegenomen door immigranten vanuit de Canarische eilanden. De naam ropa vieja (‘oude kleding’) kan slaan op het uiterlijk van het stoofgerecht of op het allegaartje van vleesrestjes die ervoor werd gebruikt, maar er zijn ook dichterlijker verklaringen voor de naam bekend. Zoals het verhaal van de arme arbeider die zijn... » meer lezen

Mama Matrea, een lekkere wereldontmoetingsplek

15-08-2015 door Lisa Couderé

conSentido heeft een bijzondere relatie met Mama Matrea in Antwerpen. Ondertussen drie jaar geleden opende dit gezellig cocktailbar-restaurant zijn deuren voor de officiële lancering van ons Latijns-Amerika magazine in België. Maar dit is niet de enige reden waarom we deze mooie plek een warm hart toedragen; Mama Matrea is een gezellige totaalbeleving. Er even tussenuit Van zodra je Mama Matrea binnenkomt, wandel je een tropisch sfeertje binnen zonder exact te weten waar je bent. Heerlijk even weg uit tijd en ruimte en gewoon gezellig samenzijn. conSentido is overigens niet de enige... » meer lezen

Sabor Latino: Cantina 023, hip Tex-Mex in hartje Haarlem

30-07-2015 door Ruby Sanders

conSentido at bij Cantina 023, een nieuw hip Tex-Mex restaurant in hartje Haarlem. Lekkere Mexicaanse en Tex-Mex gerechten voor schappelijke prijzen.  Mexicaans eten (of de hier beter bekende afgeleide Texaans-Mexicaanse variant) is in Nederland en andere plekken op de wereld op een vreemde manier verworden tot een soort verzonnen cuisine, die meestal slecht uitgevoerd op tafel verschijnt in restaurants die net zoveel met Mexico te maken hebben als de glazen potten ‘guacamole’ van Albert Heijn met avocado te maken hebben (0,7% om precies te zijn). Dieptepunt hierbij zijn fastfoodketens als... » meer lezen

Drie Cubaanse cocktails

07-07-2015 door Ruby Sanders

Voor veel mensen staat Cuba gelijk aan rum, salsa en sigaren. Zoals vaak met clichébeelden blijkt in de praktijk de waarheid ergens in het midden te liggen: natuurlijk is er veel meer te vinden dan deze op het eerste gezicht oppervlakkige drie-eenheid, en toch; rum, salsa en sigaren zijn onomstotelijk aanwezig tijdens een bezoek aan Cuba. Alleen vaak veel terloopser dan in de romantische voorstellingen die er bestaan. Salsa klinkt op de achtergrond of er wordt wat gedanst in de patio van het dorpscafé. Rum wordt meestal gewoon puur gedronken, een fles... » meer lezen

Ko’i Pinda (Antilliaanse Pindabonbons)

17-06-2015 door Lotte van Oudheusden

Ko'i Pinda Antiliaanse pindabonbons recept conSentido

Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie op te doen. Een van de blogs in dit lijstje is Nos Kushina Krioyo   (antilliaans-eten.nl).  Deze blog is van de in Nederland wonende Curaçaoenaar Jurino. De afgelopen drie jaar heeft hij zo’n tachtig Antilliaanse recepten geplaatst en voorzien van mooie illustraties; een aanrader! Vandaag probeerde ik twee recepten van Jurino: Arroz Moro (rijst met kidneybonen) en Ko’i Pinda (pindabonbons).  “Makkelijk, makkelijk, makkelijk….... » meer lezen