Latijns-Amerika magazine.

Over Eten

Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België

25-03-2017 door Ruby Sanders

  Waar kun je lekker Latijns-Amerikaans eten in Nederland en België?  conSentido is altijd op zoek naar het echte Latijns-Amerikaanse eten in België en Nederland. Restaurants en cafés waar de maaltijden centraal staan, waar je je even in de straten van Lima, Bogotá of Buenos Aires waant, terugdenkt aan dat kraampje op de markt of het eten van je familie. Hier houden we daarom een lijst bij met onze favorieten, met links naar recensies die wij schreven, en alle restaurants die nog op ons wensenlijstje staan.  Amsterdam   Argentijns: La Cantina... » meer lezen

Pacha «tierra» – Manka «olla»: Olla de tierra

23-03-2017 door Gabriela Elizabeth Ayala Coral

Después de años esperando este gran ritual, la Pachamanka llego como un viento rápido sin esperar que venía, para que pudiera ser parte de ella y pueda compartirla. La forma de cocción de alimentos de más de 5mil años por supuesto a.C, nos dice la capacidad indiscutible de ingeniería y arquitectura de habitantes ancestrales que nos dejaron infinidad de legados en nuestras manos está el hecho de respetar, aprender, reaprender y continuar con saberes propios. Sin duda la Pachamanka fue bella en este quinto encuentro de caminantes de la 2da... » meer lezen

Moderne Caribische smaken

23-06-2016 door Ruby Sanders

Modern Caribean Flavors van Helmi Smeulders Na jaren hard werken als advocaat, raakte de Nederlandse Helmi Smeulders – wonende op Curaçao – steeds meer in de ban van de Caribische keuken en begon haar eigen cateringbedrijf en het culinaire blog Caribbean Spice Girl. Toen ze merkte dat deze twee ondernemingen niet alleen haarzelf maar ook haar publiek gelukkig maakten, besloot ze haar beste recepten te bundelen. Dit resulteerde in het frisse kookboek ‘Modern Caribbean Flavors’. Smeulders geeft een eigen draai aan traditionele Caribische gerechten en gebruikt naast de bekendere ingrediënten... » meer lezen

Mama Matrea, een lekkere wereldontmoetingsplek

15-08-2015 door Lisa Couderé

conSentido heeft een bijzondere relatie met Mama Matrea in Antwerpen. Ondertussen drie jaar geleden opende dit gezellig cocktailbar-restaurant zijn deuren voor de officiële lancering van ons Latijns-Amerika magazine in België. Maar dit is niet de enige reden waarom we deze mooie plek een warm hart toedragen; Mama Matrea is een gezellige totaalbeleving. Er even tussenuit Van zodra je Mama Matrea binnenkomt, wandel je een tropisch sfeertje binnen zonder exact te weten waar je bent. Heerlijk even weg uit tijd en ruimte en gewoon gezellig samenzijn. conSentido is overigens niet de enige... » meer lezen

Ceviche: de keuken van Peru (culinair verslag)

25-05-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Waardoor laat je je inspireren als je een kookboek koopt? De voorkant en foto’s, de bekendheid van de chef, tips van vrienden, een recensie misschien? Handig allemaal, maar hoe weet je nu hoe het zal zijn als je echt aan de slag gaat met het boek? Zijn het eenvoudige gerechten, kunnen moeilijk vindbare ingrediënten worden vervangen? Omdat verhalen van vrienden en recensies vaak nauwelijks antwoord geven op dit soort vragen, hebben we besloten het boek Ceviche van de Peruaans-Britse chef Martin Morales aan een test te onderwerpen. Dat het een... » meer lezen

Buen provecho, un reportaje fotográfico!

25-05-2015

Lamavlees in Argentinië, elote in New York, Venezolaanse arepas, Colombiaanse bandeja paisa, Mexicaanse tacos al pastor, Bolivaanse salteñas, Peruaanse cuyes, Ecuadoraanse hornado, Braziliaanse acaí,… buen provecho!

Sierra ecuatoriana: caldo de gallina de campo

19-05-2015 door Javier Perugachi, Lisa Couderé

Para celebrar la llegada de un gran amigo hoy hacemos caldo de gallina de campo. Los pollos han estado con nosotros desde chiquitos, pero no tienen nombre. Hacemos una tulpa; la leña y el humo le dan todo el sabor al caldo.      Todos los ingredientes del huerto entran directamente del árbol al caldo. Dulce aguacate y suave limón agridulce. En el Ecuador también les damos caldo de gallina de campo a las mujeres que recién dan a luz. Durante los nueve meses del embarazo se cría los pollos.... » meer lezen

Costa ecuatoriana 1: el mercado de pescado

18-05-2015 door Javier Perugachi, Lisa Couderé

18:00-21:00 Tranquilidad de tarde. A zambullirse una última vez en el mar. Los pescadores ya salieron. Algunos se quedarán todavía varios días en el mar mientras que otros regresarán mañana. 03:00 Actividad de madrugada. En el mercado del barrio San Pedro en Puerto López, Ecuador, los pescadores empiezan a descargar las riquezas del mar, acompañados por los pájaros, siempre fieles a los olores y colores de los pescados. 05:00 Grandes, pequeños y mini comerciantes, cocineros caseros, cocineros de comedores y caminantes de mañana empiezan a llegar. Un delicioso estofado o desmenuzado de... » meer lezen

Costa ecuatoriana 2: del mar al plato

17-05-2015 door Lisa Couderé

Es feriado. Ayer estuvimos todo el día en la playa. Hoy quiero pasar toda la mañana en la cocina.    Hoy es dia de pescado y de familia. Paso por paso, al ritmo lento del dia, cocino con amor. A quitar las escamas del pez y a la cazuela. Goooooooooooooooooooool. La tranquilidad del día.     No puede faltar el arroz, los patacones y el agua de coco. Domingo dulce domingo.

Los mercados paceños

17-05-2015 door Kathrine Dalsgaard

En la capital boliviana hay más de 90 mercados con 2000 puestos de venta. En las calles paceñas hay 40.000 vendedores de los cuales el 80% son mujeres. Los mercados no solo son ejes económicos cruciales sino que también son arenas sociales muy importantes. En la multitud no solamente se vende todos los productos y alimentos imaginables o se come grandes platos regionales variados. En los mercados se vive, se interactúa, se intercambia, se mira los ojos.                           ... » meer lezen

Blogs over de Latijns-Amerikaanse keuken

15-05-2015

Kookinspiratie haal je overal vandaan: je moeder, je oma, boeken, restaurants, vrienden, kookprogramma’s… en in ons geval zijn ook culinaire blogs en websites van en/of over de Latijns-Amerikaanse keukens vaak bron van inspiratie. Hieronder een lijst van onze favorieten: laylita.com perudelights.com mycolombiancocina.com tasteofcuba.com antilliaans-eten.nl  la-cocina.be patismexicantable.com surinaamseten.nl thelatinkitchen.com      

Sabor Latino: onvervalst en lekker Colombiaans bij El Panelazo in Amsterdam-Zuid

21-01-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Altijd een handige tip: als je in een restaurant met een buitenlandse keuken eet, kijk dan even goed rond. Zie je ook mensen afkomstig uit het betreffende land eten? Dan weet je meestal zeker dat je in ieder geval qua authenticiteit goed zit. In Nederland nog niet zo makkelijk, want hoeveel Colombianen wonen er nu helemaal in Amsterdam-Zuid? In ieder geval eten ze bij El Panelazo in Buitenveldert. Meteen bij binnenkomst valt op dat het restaurant gezellig gevuld is, zowel met Nederlanders als met Colombianen, en zelfs een paar Japanners... » meer lezen

Sabor Latino: caldo de gallina, een hemelse kippenbouillon!

03-12-2014 door Lisa Couderé

Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag, maar deze vrouw voelt al de cariño van de wereld in zich opborrelen wanneer haar man haar lichaam weer tot leven brengt en opwarmt met een kippensoepje dat geduldig heeft staan pruttelen. Na een lange voormiddag werken, zielig ziek zijn, of gewoon als kommetje troost: chocolade en koffie hollen tevergeefs achter deze voedzame kippenbouillon aan met hun snel uitputtende suikers... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 3

13-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 2

05-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen