Latijns-Amerika magazine.

Over Eten

Sabor Latino: caldo de gallina, een hemelse kippenbouillon

03-12-2014 door Lisa Couderé

Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag. Deze vrouw voelt al de cariño van de wereld in zich opborrelen wanneer haar man haar lichaam weer tot leven brengt met een kippensoepje dat geduldig heeft staan pruttelen. Na een lange voormiddag werken, zielig ziek zijn, of gewoon als kommetje troost: chocolade en koffie hollen tevergeefs achter deze voedzame kippenbouillon aan met hun snel uitputtende suikers en cafeïne. Er... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 3

13-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 2

05-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 1

29-07-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Sabor Latino: écht Argentijns eten bij El Gaucho

25-04-2014 door Stefanie Klaassen

Argentijnse restaurants heb je in alle soorten en maten. Vaak zijn het ketens, gerund door Nederlandse eigenaren en met een clichématige, doch vrij prijzige menukaart. Het Leidse restaurantje El Gaucho, een eenmanszaakje gerund door een Argentijn, is anders. Een van de koks, César, vertelt me er meer over. De locatie lijkt op het eerste gezicht op een zogeheten tourist trap te wijzen; de Steenstraat in Leiden is een zeer centrale, drukke straat in het verlengde van het station met een aaneenschakeling van exotische (en minder exotische) restaurantjes. Ook het interieur... » meer lezen

Sabor Latino: Torta Tres Leches

08-04-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en waarschijnlijk van de meeste Latijns-Amerikanen): wij houden van zoet. De suikerpot is telkens leeg, de repen chocola worden een na de ander verslonden en er is altijd een passende gelegenheid (verjaardag, kraambezoek, gewoon een zondag, een regenachtige dag) om iets zoets uit de keuken te toveren met bijpassende ohhhhh’s en aaahhhh’s van onze veel soberdere en zoet vrezende Nederlandse slachtoffers.... » meer lezen

Sabor Latino: 2 november: “verrukkelijke colada morada”

01-11-2013 door Lisa Couderé

Wat Allerheiligen is in België en Halloween in de commerciële wereld, is Día de los Muertos (dag van de doden) in Mexico en Día de los Difuntos (dag van de overledenen) in Ecuador. Net als bij andere religieuze feesten in Latijns-Amerika weerspiegelt 2 november in Ecuador westerse en inheemse tradities en speelt voedsel een hoofdrol in de viering. Het gaat zoals in Mexico bovendien om een mooi en begrijpelijk idee. Het lekkers is zowel voor levende vrienden en buren als voor deze die er niet meer zijn. Wij leggen stil... » meer lezen

Sabor Latino: comida al paso

22-08-2013

In Latijns-Amerika moet je niet altijd zelf koken, ga ook eens de straat op om in een gezellige huiskamer of onderweg een empanada of humita te smullen!

Sabor Latino: Pisco Sour

15-06-2013 door Anna Ensing

Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru? Het antwoord hangt meestal af van de gesprekspartner, de Peruaan of de Chileen. Tijd dus voor een onderzoekje naar de feiten, voordat we gaan mixen en drinken. Volgens de linguïst Rodolfo Lenz komt het woord ‘pisco’ uit het Quechua. Het zou al eeuwen over de hele kustlijn van Latijns Amerika worden gebruikt en ‘kleine vogel’ betekenen. De Quechua taal werd... » meer lezen

Sabor Latino: Peruaanse fusion bij Mashua

17-04-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar

Mashua is een in het Andesgebied voorkomende soort aardappel, en ook een stijlvol en strak uitziend restaurant op de Prinsengracht in Amsterdam, waar wij voor een nieuwe restaurantrecensie op bezoek gingen. Misschien wil het restaurant met deze naam een soort regionale zeldzaamheid suggereren als het om eten gaat, en dat blijkt een terechte suggestie te zijn. Alle eters aan onze tafel vielen letterlijk stil van de smaaksensatie van elk van de verschillende gerechten die ons werden opgediend. In hartje Amsterdam, op spuugafstand van de Leidsestraat bevindt zich dit moderne restaurant,... » meer lezen

Paasweekend in Ecuador, traditie in een maaltijdsoep

02-04-2013 door Lisa Couderé

Terwijl wij in België en Nederland dartel paaseitjes snoepen, is het paasweekend in Ecuador serieuze kost. Goede Vrijdag, Viernes Santos, kom ik in Ibarra op straat een Ecuadoriaanse buurvrouw tegen die zes jaar in België heeft gewoond. Ze vertelt hoe Goede Vrijdag in België voor haar vrij onopgemerkt voorbij ging. “Ik at gewoon vlees”, zegt ze vol ongeloof. In de aanloop naar Pasen, tijdens de vasten, eet een goede katholiek geen vlees, vooral niet op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Het naleven van dit religieus gebod in een “carnivoor land”... » meer lezen

Sabor Latino: ‘Encocado’ uit Ecuador, m-mm-mmm

17-03-2013 door Lisa Couderé

Last van opgekropte woede of hangt de kou je de keel uit? Breek een kokosnoot stuk en doe negatieve gevoelens en sneeuw smelten bij de zon met een heerlijke Ecuadoraanse encocado! Laat je humeur zuur (citroen), zoet (kokos) en pikant (peper) smaken en laat je meevoeren met de zeegeur van visjes naar een rustgevend palmbomenstrand. Encocado is een zeevruchtengerecht afkomstig uit de Ecuadoraanse noordelijke kustprovincie Esmeraldas, ook wel de groene provincie genoemd. Het gerecht wordt in heel het Zuid-Amerikaanse land gesmaakt en is te vinden op de website van verschillende... » meer lezen

Boteco Lúcio: Braziliaans fusioneten in Amsterdam-Zuid

20-02-2013 door Ruby Sanders

Een traditionele Braziliaanse feijoada naast een lokaal Hollands lam: restaurant Boteco Lúcio in Amsterdam serveert naar eigen zeggen “een creatieve mix tussen de Braziliaanse en Europese keuken”, en dat klopt behoorlijk. Het restaurant, dat niet direct opvalt tussen de vele eetgelegenheden, bestaat ruim een jaar en gaat onder bezielende leiding van chef-kok Lúcio Fiúza. Deze Braziliaan was eerder chef-kok in en eigenaar van verschillende restaurants in Brazilië, Venezuela en El Salvador. Hij maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten en maakt het liefst alles zelf. Na zijn Latijns-Amerikaanse omzwervingen kwam... » meer lezen

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een breed (niet-latino) publiek: The food & cooking of Peru en The food and cooking of Colombia and Venezuela. Deze... » meer lezen

Sabor Latino: Caribisch eten bij Planet Rose

25-10-2012 door Ruby Sanders

Niet hip of oubollig, ‘authentiek’ Latijns-Amerikaans en laaggeprijsd zonder goedkoop aan te voelen. Muziek die perfect past bij het eten en een kokkin die zelf langs de tafels gaat om te serveren en te vragen of alles naar wens is. Waar vind je dit nog? Bij Planet Rose, zo blijkt; het naar eigen zeggen eerste Caribische restaurant van Nederland. In Jamaicaanse sferen vertoeven is het hier vlak achter de Amsterdamse Kinkerstraat: het interieur ziet groen en geel van de Jamaicaanse vlaggen, er wordt Engels gesproken met mooie Jamaicaanse tongval door... » meer lezen