Latijns-Amerika magazine.

Culinario

Tien recepten om je kerst(gourmet)avond een Latijns-Amerikaans tintje te geven

22-12-2015 door Lotte van Oudheusden

Patacones conSentido bakbananen recept

Ben je met kerst uitgenodigd voor een gezellig avondje gourmetten, maar heb je niet zo’n zin in stukjes vlees, gebakken aardappeltjes, stokbrood en cocktailsaus? Geef je kerstmaaltijd een Latijns-Amerikaans tintje met deze gerechten van conSentido! Deze originele recepten voor een gourmetavond kun je allemaal makkelijk van tevoren bereiden, of natuurlijk door iedereen zelf laten maken in zijn gourmetpannetje.  1. Mexicaanse Quesadillas Koop miniwraps of snijd grotere in vieren en maak daarmee deze Mexicaanse quesadillas op klein formaat. De quesadillas kun je al helemaal klaarmaken, zodat je alleen nog de kaas hoeft te... » meer lezen

Sabor Latino: recept Cubaanse ropa vieja

05-11-2015 door Ruby Sanders

Net als veel typisch Latijns-Amerikaanse gerechten, heeft ook het Cubaanse ropa vieja een oude geschiedenis. Niet iedereen is het erover eens waar het recept precies vandaan komt, maar meest waarschijnlijk werd het al in de 16e eeuw naar het Caribisch gebied meegenomen door immigranten vanuit de Canarische eilanden. De naam ropa vieja (‘oude kleding’) kan slaan op het uiterlijk van het stoofgerecht of op het allegaartje van vleesrestjes die ervoor werd gebruikt, maar er zijn ook dichterlijker verklaringen voor de naam bekend. Zoals het verhaal van de arme arbeider die zijn... » meer lezen

Mama Matrea, een lekkere wereldontmoetingsplek

15-08-2015 door Lisa Couderé

conSentido heeft een bijzondere relatie met Mama Matrea in Antwerpen. Ondertussen drie jaar geleden opende dit gezellig cocktailbar-restaurant zijn deuren voor de officiële lancering van ons Latijns-Amerika magazine in België. Maar dit is niet de enige reden waarom we deze mooie plek een warm hart toedragen; Mama Matrea is een gezellige totaalbeleving. Er even tussenuit Van zodra je Mama Matrea binnenkomt, wandel je een tropisch sfeertje binnen zonder exact te weten waar je bent. Heerlijk even weg uit tijd en ruimte en gewoon gezellig samenzijn. conSentido is overigens niet de enige... » meer lezen

Sabor Latino: Cantina 023, hip Tex-Mex in hartje Haarlem

30-07-2015 door Ruby Sanders

conSentido at bij Cantina 023, een nieuw hip Tex-Mex restaurant in hartje Haarlem. Lekkere Mexicaanse en Tex-Mex gerechten voor schappelijke prijzen.  Mexicaans eten (of de hier beter bekende afgeleide Texaans-Mexicaanse variant) is in Nederland en andere plekken op de wereld op een vreemde manier verworden tot een soort verzonnen cuisine, die meestal slecht uitgevoerd op tafel verschijnt in restaurants die net zoveel met Mexico te maken hebben als de glazen potten ‘guacamole’ van Albert Heijn met avocado te maken hebben (0,7% om precies te zijn). Dieptepunt hierbij zijn fastfoodketens als... » meer lezen

Drie Cubaanse cocktails

07-07-2015 door Ruby Sanders

Voor veel mensen staat Cuba gelijk aan rum, salsa en sigaren. Zoals vaak met clichébeelden blijkt in de praktijk de waarheid ergens in het midden te liggen: natuurlijk is er veel meer te vinden dan deze op het eerste gezicht oppervlakkige drie-eenheid, en toch; rum, salsa en sigaren zijn onomstotelijk aanwezig tijdens een bezoek aan Cuba. Alleen vaak veel terloopser dan in de romantische voorstellingen die er bestaan. Salsa klinkt op de achtergrond of er wordt wat gedanst in de patio van het dorpscafé. Rum wordt meestal gewoon puur gedronken, een fles... » meer lezen

Ko’i Pinda (Antilliaanse Pindabonbons)

17-06-2015 door Lotte van Oudheusden

Ko'i Pinda Antiliaanse pindabonbons recept conSentido

Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie op te doen. Een van de blogs in dit lijstje is Nos Kushina Krioyo   (antilliaans-eten.nl).  Deze blog is van de in Nederland wonende Curaçaoenaar Jurino. De afgelopen drie jaar heeft hij zo’n tachtig Antilliaanse recepten geplaatst en voorzien van mooie illustraties; een aanrader! Vandaag probeerde ik twee recepten van Jurino: Arroz Moro (rijst met kidneybonen) en Ko’i Pinda (pindabonbons).  “Makkelijk, makkelijk, makkelijk….... » meer lezen

Sabor Latino: Arroz Moro

17-06-2015 door Lotte van Oudheusden

Arroz Moro: Antiliaans recept conSentido

Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie op te doen. Een van de blogs in dit lijstje is Nos Kushina Krioyo   (antilliaans-eten.nl).  Deze blog is van de in Nederland wonende Curaçaoenaar Jurino. De afgelopen drie jaar heeft hij zo’n tachtig Antilliaanse recepten geplaatst en voorzien van mooie illustraties; een aanrader! Vandaag probeerde ik twee recepten van Jurino: Arroz Moro (rijst met kidneybonen) en Ko’i Pinda (pindabonbons).  Arroz Moro is... » meer lezen

Ceviche: de keuken van Peru (culinair verslag)

25-05-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Waardoor laat je je inspireren als je een kookboek koopt? De voorkant en foto’s, de bekendheid van de chef, tips van vrienden, een recensie misschien? Handig allemaal, maar hoe weet je nu hoe het zal zijn als je echt aan de slag gaat met het boek? Zijn het eenvoudige gerechten, kunnen moeilijk vindbare ingrediënten worden vervangen? Omdat verhalen van vrienden en recensies vaak nauwelijks antwoord geven op dit soort vragen, hebben we besloten het boek Ceviche van de Peruaans-Britse chef Martin Morales aan een test te onderwerpen. Dat het een... » meer lezen

Buen provecho, un reportaje fotográfico!

25-05-2015

Lamavlees in Argentinië, elote in New York, Venezolaanse arepas, Colombiaanse bandeja paisa, Mexicaanse tacos al pastor, Bolivaanse salteñas, Peruaanse cuyes, Ecuadoraanse hornado, Braziliaanse acaí,… buen provecho!

Sabor Latino: Mexicaanse quesadillas

21-05-2015 door Debbie Vorachen

Als je ooit in Mexico bent geweest, kunnen ze je niet ontgaan zijn: quesadillas die, naast tacos en ander lekkers, in vrijwel iedere staat te krijgen zijn. Quesadillas zijn tortillas gevuld met kaas, heel veel kaas. De tortilla’s zijn gemaakt van maïs of tarwemeel, beiden soorten met een heel andere smaakbeleving. Wanneer ik een hapje ga eten en even geen zin heb in een hoop vlees – want die wordt vaak op een tortilla gelegd – bestel ik een quesadilla. Voor de mensen met een kleine maag: je hoeft er maar ééntje... » meer lezen

Sierra ecuatoriana: caldo de gallina de campo

19-05-2015 door Javier Perugachi, Lisa Couderé

Para celebrar la llegada de un gran amigo hoy hacemos caldo de gallina de campo. Los pollos han estado con nosotros desde chiquitos, pero no tienen nombre. Hacemos una tulpa; la leña y el humo le dan todo el sabor al caldo.      Todos los ingredientes del huerto entran directamente del árbol al caldo. Dulce aguacate y suave limón agridulce. En el Ecuador también les damos caldo de gallina de campo a las mujeres que recién dan a luz. Durante los nueve meses del embarazo se cría los pollos.... » meer lezen

Costa ecuatoriana 1: el mercado de pescado

18-05-2015 door Javier Perugachi, Lisa Couderé

18:00-21:00 Tranquilidad de tarde. A zambullirse una última vez en el mar. Los pescadores ya salieron. Algunos se quedarán todavía varios días en el mar mientras que otros regresarán mañana. 03:00 Actividad de madrugada. En el mercado del barrio San Pedro en Puerto López, Ecuador, los pescadores empiezan a descargar las riquezas del mar, acompañados por los pájaros, siempre fieles a los olores y colores de los pescados. 05:00 Grandes, pequeños y mini comerciantes, cocineros caseros, cocineros de comedores y caminantes de mañana empiezan a llegar. Un delicioso estofado o desmenuzado de... » meer lezen

Costa ecuatoriana 2: del mar al plato

17-05-2015 door Lisa Couderé

Es feriado. Ayer estuvimos todo el día en la playa. Hoy quiero pasar toda la mañana en la cocina.    Hoy es dia de pescado y de familia. Paso por paso, al ritmo lento del dia, cocino con amor. A quitar las escamas del pez y a la cazuela. Goooooooooooooooooooool. La tranquilidad del día.     No puede faltar el arroz, los patacones y el agua de coco. Domingo dulce domingo.

Los mercados paceños

17-05-2015 door Kathrine Dalsgaard

En la capital boliviana hay más de 90 mercados con 2000 puestos de venta. En las calles paceñas hay 40.000 vendedores de los cuales el 80% son mujeres. Los mercados no solo son ejes económicos cruciales sino que también son arenas sociales muy importantes. En la multitud no solamente se vende todos los productos y alimentos imaginables o se come grandes platos regionales variados. En los mercados se vive, se interactúa, se intercambia, se mira los ojos.                           ... » meer lezen

Blogs over de Latijns-Amerikaanse keuken

15-05-2015

Kookinspiratie haal je overal vandaan: je moeder, je oma, boeken, restaurants, vrienden, kookprogramma’s… en in ons geval zijn ook culinaire blogs en websites van en/of over de Latijns-Amerikaanse keukens vaak bron van inspiratie. Hieronder een lijst van onze favorieten: laylita.com perudelights.com mycolombiancocina.com tasteofcuba.com antilliaans-eten.nl  la-cocina.be patismexicantable.com surinaamseten.nl thelatinkitchen.com