Latijns-Amerika magazine.

Culinario

Sabor Latino: Culinair Peruaans bij Pica Pica in Amsterdam

05-03-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

De Peruaanse keuken is helemaal hot in Europa. In Latijns-Amerika (en daarbuiten) wordt de veelzijdige, verfijnde en vanuit vele windstreken beïnvloede keuken van Peru al langer geroemd, maar in Nederland liet massale aandacht nog even op zich wachten. Verse ingrediënten, een overvloed aan smaken uit land en zee, contrasten tussen uitgesproken zoet, zuur, hartig en bitter; smaken uit Latijns-Amerika, Azië, Afrika en Europa: ook conSentido kan er geen genoeg van krijgen. Toch is het nog niet zo makkelijk om in Nederland of België regelmatig met Peruaans eten in aanraking te... » meer lezen

Sabor Latino: recept seco de pollo

19-02-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar

Recept voor Seco de pollo (kipstoofpot) uit Ecuador voor vier hongerige eters, of vijf wat minder gulzige personen.  Sommige gerechten zijn bestemd voor de buik, andere zijn juist voer voor het hart. Van dit laatste type vinden we in Latijns-Amerika veel exemplaren in de meest uiteenlopende smaken en kleuren en samenstellingen. Tijdens het laatste redactieweekend vond conSentido troost voor onze winter-slome harten en hoofden in dit heerlijke Ecuatoriaanse gerecht, seco de pollo.    

Sabor Latino: solterito de queso

05-02-2015 door Lotte van Oudheusden

Recept een Peruaanse gerecht: salade Solterito de queso

De Solterito de Queso is een lichte, makkelijk te bereiden Peruaanse salade die zowel als voorgerecht als als maaltijdsalade gegeten kan worden.  Herkomst De “solterito” (vertaald: vrijgezel/ongehuwde) is een typische salade uit de Zuid-Peruaanse stad Arequipa, ook wel “de witte stad” genoemd. De stad staat bekend om haar gevarieerde keuken, waarin ingrediënten en tradities uit de kust- en de Andescultuur samenkomen.  Er wordt gezegd dat de Solterito de Queso het werd geconsumeerd op het platteland door singles die niet wilden aankomen, en dus aantrekkelijk om waren te trouwen. Volgens andere verhalen heeft... » meer lezen

Sabor Latino: onvervalst en lekker Colombiaans bij El Panelazo in Amsterdam-Zuid

21-01-2015 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Altijd een handige tip: als je in een restaurant met een buitenlandse keuken eet, kijk dan even goed rond. Zie je ook mensen afkomstig uit het betreffende land eten? Dan weet je meestal zeker dat je in ieder geval qua authenticiteit goed zit. In Nederland nog niet zo makkelijk, want hoeveel Colombianen wonen er nu helemaal in Amsterdam-Zuid? In ieder geval eten ze bij El Panelazo in Buitenveldert. Meteen bij binnenkomst valt op dat het restaurant gezellig gevuld is, zowel met Nederlanders als met Colombianen, en zelfs een paar Japanners... » meer lezen

Sabor Latino: caldo de gallina, een hemelse kippenbouillon

03-12-2014 door Lisa Couderé

Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag. Deze vrouw voelt al de cariño van de wereld in zich opborrelen wanneer haar man haar lichaam weer tot leven brengt met een kippensoepje dat geduldig heeft staan pruttelen. Na een lange voormiddag werken, zielig ziek zijn, of gewoon als kommetje troost: chocolade en koffie hollen tevergeefs achter deze voedzame kippenbouillon aan met hun snel uitputtende suikers en cafeïne. Er... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 3

13-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 2

05-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse Agua de horchata

04-08-2014 door Amarens Greidanus

Een paar dagen geleden, zittend in de Nederlandse zon en terugdenkend aan mijn studietijd in Mexico, herinnerde ik me ineens een erg lekker en verfrissend drankje dat ik in Mexico veelvuldig heb genuttigd: agua de horchata. In veel eettentjes in de D.F. (México Distrito Federal, oftewel: Mexico-Stad), wordt er standaard gevraagd of je bij je eten (taco al pastor, kip met mole poblano…) ook agua de jamaica of agua de horchata wilt. Die laatste, een zoete rijstdrank met kaneel (niet te verwarren met de Spaanse horchata, een vergelijkbare drank maar... » meer lezen

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 1

29-07-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Sabor Latino: Queso de Leche

04-06-2014 door Diana Gavilanes Salcedo

El queso de leche al igual que el queso de piña es un postre tradicional ecuatoriano específicamente guayaquileño. ¡Es un postre rico, sencillo de preparar, y económico! No necesitamos nada más para alegrar a nuestros seres queridos con un poco de cariño en forma de dulce, ¡buen provecho!

Sabor Latino: recept patacones of tostones

15-05-2014 door Amarens Greidanus

Aan bananen geen gebrek in Latijns-Amerika. Niet alleen in de keuken van het continent neemt de banaan een belangrijke plaats in, ook in de geschiedenis van een aantal Latijns-Amerikaanse landen heeft de banaan, of beter gezegd: de bananenteelt, een grote rol gespeeld. In het geval van Colombia bijvoorbeeld gedurende de Masacre de las bananeras (Bananenopstand) en ook in landen als Nicaragua en Guatemala hebben de bananenmultinationals zich nogal eens met dubieuze zaken beziggehouden. Ondanks dat blijft deze kromme vrucht uitermate populair, ook in Latijns-Amerika, waar ze als geen ander weten... » meer lezen

Sabor Latino: écht Argentijns eten bij El Gaucho

25-04-2014 door Stefanie Klaassen

Argentijnse restaurants heb je in alle soorten en maten. Vaak zijn het ketens, gerund door Nederlandse eigenaren en met een clichématige, doch vrij prijzige menukaart. Het Leidse restaurantje El Gaucho, een eenmanszaakje gerund door een Argentijn, is anders. Een van de koks, César, vertelt me er meer over. De locatie lijkt op het eerste gezicht op een zogeheten tourist trap te wijzen; de Steenstraat in Leiden is een zeer centrale, drukke straat in het verlengde van het station met een aaneenschakeling van exotische (en minder exotische) restaurantjes. Ook het interieur... » meer lezen

Sabor Latino: Torta Tres Leches

08-04-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en waarschijnlijk van de meeste Latijns-Amerikanen): wij houden van zoet. De suikerpot is telkens leeg, de repen chocola worden een na de ander verslonden en er is altijd een passende gelegenheid (verjaardag, kraambezoek, gewoon een zondag, een regenachtige dag) om iets zoets uit de keuken te toveren met bijpassende ohhhhh’s en aaahhhh’s van onze veel soberdere en zoet vrezende Nederlandse slachtoffers.... » meer lezen

Sabor Latino: Vegetarische pastel de quinoa

27-03-2014 door Sanne Verbruggen

Wat maak je klaar als je een Boliviaanse avond organiseert? Ik dacht meteen aan quinoa en rende naar de supermarkt. Op mijn reis door de Boliviaanse hoogvlakten had ik genoeg velden zien voorbij glijden met de opvallende oranjerode pluimen wuivend in de wind; ik at het in een heerlijke pastel toen ik uitkeek over het Titicacameer, of in een soepje vooraf in één van de restaurantes vegetarianos in La Paz. Bolivia is immers de grootste quinoaproducent en -exporteur ter wereld, al vind je de gouden plant ook in Peru, Colombia, Ecuador, Chili... » meer lezen

Sabor Latino: açaí na tigela

06-03-2014 door Ruby Sanders

Een paar weken Brazilië zetten de dingen voor een Hollands meisje weer even goed in perspectief. Ontnuchterend. Natuurlijk kun je een paar complimenten verwachten over je mooie blauwe ogen, en zijn mensen verwelkomend en enthousiast over je bezoek, maar uiteindelijk beklijven ook de meewarige blikken wanneer je je op de dansvloer waagt of als je met je Portuñol da Holanda een gesprek probeert te voeren. En dan zijn er de Braziliaanse vrouwen. Voor het gemak van dit stukje even gereduceerd tot afgunst opwekkende lichamen; billen en borsten immer prompt en parmantig,... » meer lezen