Latijns-Amerika magazine.

Culinario

Sabor Latino: Tamales en Humitas

19-02-2014 door Anna Ensing

Er zijn van die gerechten die je in heel Latijns-Amerika tegenkomt, zij het in verschillende versies. In elk land presenteren de bewoners het gerecht vervolgens als origineel en typisch van die plek. De ‘tamal’ is zo’n gerecht. Ik leerde tamales kennen in Chili, waar de lokale tamal ‘humita’ heet. Het is meestal zoete maïsmassa, ingepakt in maïsbladeren. Een lekker en gezond tussendoortje. Toen ik later in Peru kwam kreeg ik de Peruaanse tamales  voorgeschoteld. Ook erg lekker, maar groter en meestal hartig en licht pikant, gevuld met de maïsmassa en... » meer lezen

Sabor Latino: Yuca con mojo

30-01-2014 door Lotte van Oudheusden

In New York ontdekte conSentido een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak. Cassave, in het Spaans “yuca” (niet te verwarren met “yucca“) genoemd, is een wortelknol die al sinds 3000 voor Christus wordt verbouwd in Venezuela en Brazilië. De Portugezen namen het mee naar Afrika, waar het tegenwoordig ook veel gegeten wordt. In Latijns-Amerika wordt de yuca op veel manieren bereid. Bekende recepten zijn de yuca frita (gebakken cassave), torta de yuca (cassavetaart) en buñuelos de yuca y... » meer lezen

Sabor Latino: Weet je wat een arepa is?

18-01-2014 door Martha Cedeño

Maïs vormt een belangrijk element van de cultuur van het Amerikaanse continent en met name het Caribische gebied. Volgens het boek ‘Popul Vuh’ van de Quiché-Maya, hebben de goden van de witte en gele maïs, mannen en vrouwen geschapen. Eerder hadden de goden dit met andere stoffen geprobeerd, maar tevergeefs. De mannen en vrouwen van klei waren te slap en krachteloos. Waren zij gemaakt van hout, dan waren zij droog en zonder geest. Mannen en vrouwen van maïs zijn daarentegen sterk, hebben een geheugen en kunnen met de goden communiceren.... » meer lezen

Sabor Latino: Ají de Quinua

09-01-2014 door Carmen Laura Gimenez Solar

De wonderbaarlijke quinua oftewel quinoa! Je eet er bergen van en voelt je voldaan maar niet vervelend vol; je zit vol van ontzettend veel voedzaams. Hoewel quinoa in het Andesgebied al eeuwen deel uit maakt van de traditionele keuken, is het in Europa pas kort geleden echt ontdekt en in snel tempo uitgegroeid tot een nieuwe darling van de fusion- bewuste en hippe eters en keukens. Waarom? Het is licht verteerbaar, zacht van smaak, grappig van textuur, veelzijdig; een supergoede vervanger voor vlees omdat het vol proteïnen zit, maar ook... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse Guacamole

23-12-2013 door Mark van den Brink

Guacamole werd – voor zover bekend – al in de zestiende eeuw gemaakt door de Azteken in het zuiden van Mexico. Het woord guacamole komt van ahuacatlmolli dat in de inheemse taal Náhuatl letterlijk ‘avocadosaus’ betekent. Volgens de precolumbiaanse mythologie werd het guacamolerecept door de Azteekse god Quetzalcoatl aan hen geschonken. Vandaag de dag vind je in een gemiddelde Nederlandse kroeg of grand café menigmaal op de menukaart guacamole tussen de bitterballen en het kaasplankje. Vaak opgediend met tortillachips in gesmolten kaas. Het blijft echter verbazend dat deze eetgelegenheden maar... » meer lezen

Sabor Latino: Argentijnse latkes voor chanoeka

06-12-2013 door Ruby Sanders

Tijdens het speuren op internet ter oriëntatie van een bezoek aan Argentinië, stuitte ik op La Crespo, een zaakje in Buenos Aires dat als ‘Jewish deli’ wordt omschreven. In de wijk Villa Crespo bestiert een kleindochter van Roemeens-joodse migranten een kleine zaak waar ze gerechten als knishes, kugel, cholent en pastramisandwich op de kaart heeft staan. Van heinde en verre, maar ook uit eigen wijk komen klanten in de stad met de grootste joodse populatie van Latijns-Amerika, de Oost-Europees joodse keuken proeven, met een Argentijnse twist. En laat het nou... » meer lezen

Sabor Latino: Argentijnse Chimichurri

20-11-2013 door Stefanie Klaassen

Chimichurri is een traditioneel Argentijnse saus of marinade die bij uitstek gebruikt kan worden voor gegrild (rund)vlees zoals steak. Behalve bij rundvlees smaakt deze saus ook goed bij verschillende vissoorten. Deze smaakvolle saus wordt gemaakt op basis van azijn, peterselie, knoflook en Spaanse peper  en bestaat in zowel een pittige als minder pittige variant. Chimichurri is niet alleen in heel Zuid-Amerika erg populair, maar ook buiten het continent zijn er veel liefhebbers te vinden. Het enorme aantal Chimichurri-recepten en variaties hierop dat je op internet kunt vinden, getuigt hiervan. Aangenomen wordt dat... » meer lezen

Sabor Latino: 2 november: “verrukkelijke colada morada”

01-11-2013 door Lisa Couderé

Wat Allerheiligen is in België en Halloween in de commerciële wereld, is Día de los Muertos (dag van de doden) in Mexico en Día de los Difuntos (dag van de overledenen) in Ecuador. Net als bij andere religieuze feesten in Latijns-Amerika weerspiegelt 2 november in Ecuador westerse en inheemse tradities en speelt voedsel een hoofdrol in de viering. Het gaat zoals in Mexico bovendien om een mooi en begrijpelijk idee. Het lekkers is zowel voor levende vrienden en buren als voor deze die er niet meer zijn. Wij leggen stil... » meer lezen

Sabor Latino: Gallo Pinto uit Nicaragua

16-10-2013 door Charlot Lugtigheid

Wat pisco sour voor Chili en Peru is, is de gallo pinto voor Nicaragua en Costa Rica. In beiden landen bestaat een nationale waarheid over de oorsprong en de naam van het gerecht. Zowel in Costa Rica als in Nicaragua is de gallo pinto het nationale gerecht. Waar het daadwerkelijk vandaan komt hangt dan ook af van met wie je praat en in welk land je bent. In het Spaans betekent gallo pinto zoiets als gevlekte of gespikkelde haan. Dit duidt op de mix van witte rijst met zwarte of rode... » meer lezen

Sabor latino: Agua de limón con chia / Limonade met limoen en chiazaadjes

20-09-2013 door Lotte van Oudheusden

Agua fresca (water op smaak gebracht met fruit of bloemen) is een populaire drank in Mexico. Op straat worden de kleurrijke aguas gemaakt in vitroleros (grote plastic tonnen) en verkocht in plastic bekers of plastic zakjes met een rietje erin. De aguas zijn te koop in allerlei smaken, zoals papaya, ananas, watermeloen, horchata (gemaakt met rijst), jamaica (hibiscus) en komkommer, en ze vormen een belangrijk onderdeel van een Mexicaanse lunch. conSentido maakte een agua de limón con chia, een limonade met limoen en chiazaadjes. Dit eeuwenoude zaad, dat oorspronkelijk gebruikt... » meer lezen

Sabor Latino: Mole negro uit Mexico

28-08-2013 door Talinay Strehl

Wanneer ik aan Mexico terugdenk; dan denk ik aan enorme bergen gekleurde pepertjes en geurige kruiden op de markt in de koloniale kunstenaarswijk Coyoácan, in het zuiden van Mexico-Stad. Ik studeerde politieke wetenschappen aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM). Aan de rand van deze gigantische universiteitsstad deelde ik een piepklein appartementje met drie Mexicaanse studentes. Tijdens urenlange dwaaltochten over de markt maakten ze me wegwijs in de Mexicaanse keuken. Ze leerden me het verschil tussen de kruidige, maar extreem scherpe Habanero pepers; de pittige Jalapeño; de ietwat mildere gedroogde Ancho Poblano; de... » meer lezen

Sabor Latino: comida al paso

22-08-2013

In Latijns-Amerika moet je niet altijd zelf koken, ga ook eens de straat op om in een gezellige huiskamer of onderweg een empanada of humita te smullen!

Sabor Latino: Ceviche de Champiñones

24-07-2013 door Lotte van Oudheusden

Ceviche is een verfrissend gerecht voor warme zomerdagen. De meest bekende variant van het gerecht, dat in een groot deel van Latijns-Amerika gegeten wordt, wordt bereid met vis en schaaldieren. Voor deze Sabor Latino heb ik gekozen voor een vegetarische variant: de ceviche de champiñones. Ceviche is een eeuwenoud gerecht dat volgens sommige bronnen van de Moche-cultuur in Peru stamt. Volgens andere verhalen werd het in de koloniale tijd meegenomen door Moorse vrouwen vanuit Spanje. De rauwe vis (of in dit geval de champignons) worden gemarineerd in limoensap, waaraan rode... » meer lezen

Sabor Latino: Helado de Aguacate

11-07-2013 door Karla Medina, Mark van den Brink

Bij het denken aan ijs zal de meerderheid vanzelfsprekend aan smaken zoals chocolade, vanille of aardbei denken. Dit zijn volgens mijn bescheiden mening de meest gangbare smaken die je tijdens je leven zult proeven. En ja, het wordt je al te gemakkelijk gemaakt. Je hoeft alleen maar naar de supermarkt te gaan en je koopt je favoriete smaak ijs. Tot op een dag mijn oma Consuelito op bezoek kwam in mijn woonplaats Tapachula. De heetste plaats die je je kunt voorstellen. Op deze dag in maart gaf de thermometer een... » meer lezen

Sabor Latino: Pisco Sour

15-06-2013 door Anna Ensing

Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru? Het antwoord hangt meestal af van de gesprekspartner, de Peruaan of de Chileen. Tijd dus voor een onderzoekje naar de feiten, voordat we gaan mixen en drinken. Volgens de linguïst Rodolfo Lenz komt het woord ‘pisco’ uit het Quechua. Het zou al eeuwen over de hele kustlijn van Latijns Amerika worden gebruikt en ‘kleine vogel’ betekenen. De Quechua taal werd... » meer lezen