Latijns-Amerika magazine.

Culinario

Sabor Latino: Ajiaco Bogotano

16-05-2013 door Ruby Sanders

Wanneer ik een onbekend land (in Latijns-Amerika maar ook elders) bezoek, is het eerste wat ik bij aankomst doe, een lijstje aanmaken met lokale gerechten. En dan vooral de juiste namen bij de juiste gerechten, want op sommige plekken kan het knap lastig zijn de goede benamingen te onthouden. In Latijns-Amerika kan een vergelijkbaar gerecht op tien verschillende plekken wel tien verschillende namen hebben. Ook kan eenzelfde naam op een andere plek een heel ander gerecht zijn! In Bogotá waren de eerste weken vooral die benamingen moeilijk te onthouden. Het... » meer lezen

Sabor Latino: Peruaanse fusion bij Mashua

17-04-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar

Mashua is een in het Andesgebied voorkomende soort aardappel, en ook een stijlvol en strak uitziend restaurant op de Prinsengracht in Amsterdam, waar wij voor een nieuwe restaurantrecensie op bezoek gingen. Misschien wil het restaurant met deze naam een soort regionale zeldzaamheid suggereren als het om eten gaat, en dat blijkt een terechte suggestie te zijn. Alle eters aan onze tafel vielen letterlijk stil van de smaaksensatie van elk van de verschillende gerechten die ons werden opgediend. In hartje Amsterdam, op spuugafstand van de Leidsestraat bevindt zich dit moderne restaurant,... » meer lezen

Paasweekend in Ecuador, traditie in een maaltijdsoep

02-04-2013 door Lisa Couderé

Terwijl wij in België en Nederland dartel paaseitjes snoepen, is het paasweekend in Ecuador serieuze kost. Goede Vrijdag, Viernes Santos, kom ik in Ibarra op straat een Ecuadoriaanse buurvrouw tegen die zes jaar in België heeft gewoond. Ze vertelt hoe Goede Vrijdag in België voor haar vrij onopgemerkt voorbij ging. “Ik at gewoon vlees”, zegt ze vol ongeloof. In de aanloop naar Pasen, tijdens de vasten, eet een goede katholiek geen vlees, vooral niet op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Het naleven van dit religieus gebod in een “carnivoor land”... » meer lezen

Sabor Latino: ‘Encocado’ uit Ecuador, m-mm-mmm

17-03-2013 door Lisa Couderé

Last van opgekropte woede of hangt de kou je de keel uit? Breek een kokosnoot stuk en doe negatieve gevoelens en sneeuw smelten bij de zon met een heerlijke Ecuadoraanse encocado! Laat je humeur zuur (citroen), zoet (kokos) en pikant (peper) smaken en laat je meevoeren met de zeegeur van visjes naar een rustgevend palmbomenstrand. Encocado is een zeevruchtengerecht afkomstig uit de Ecuadoraanse noordelijke kustprovincie Esmeraldas, ook wel de groene provincie genoemd. Het gerecht wordt in heel het Zuid-Amerikaanse land gesmaakt en is te vinden op de website van verschillende... » meer lezen

Sabor Latino: Sopa de Frijoles

09-03-2013 door Charlot Lugtigheid

In een culinaire special over Latijns-Amerika waarin bonen en rijst de basis voor vele maaltijden zijn, verdient de Leonese bonensoep uit Nicaragua zeker een plaats. Een soep die ik voor het eerst heb mogen proeven in restaurant Bar Mississippi in de stad León, beter bekend onder de populaire bijnaam La Cucaracha. Het verhaal gaat dat de vader van voormalig eigenaar Feliz Hernandez Jirón een rokkenjager was en om die reden door zijn vrouw cucaracha werd genoemd. Een bijnaam die werd doorgegeven aan de zoon en zijn restaurant. La Cucaracha bestaat... » meer lezen

Boteco Lúcio: Braziliaans fusioneten in Amsterdam-Zuid

20-02-2013 door Ruby Sanders

Een traditionele Braziliaanse feijoada naast een lokaal Hollands lam: restaurant Boteco Lúcio in Amsterdam serveert naar eigen zeggen “een creatieve mix tussen de Braziliaanse en Europese keuken”, en dat klopt behoorlijk. Het restaurant, dat niet direct opvalt tussen de vele eetgelegenheden, bestaat ruim een jaar en gaat onder bezielende leiding van chef-kok Lúcio Fiúza. Deze Braziliaan was eerder chef-kok in en eigenaar van verschillende restaurants in Brazilië, Venezuela en El Salvador. Hij maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten en maakt het liefst alles zelf. Na zijn Latijns-Amerikaanse omzwervingen kwam... » meer lezen

Sabor Latino: Empanadas Criollas

08-02-2013 door Stefanie Klaassen

Ze konden al bijna niet ontbreken in onze Sabor Latino: de empanada’s! Van oorsprong afkomstig van het Iberisch schiereiland, maar al snel overgewaaid naar Latijns-Amerika en delen van Azië. Bijna iedereen in deze contreien is er dol op, en ook online heeft deze hartige snack zijn doorgang gevonden: talloze facebookpagina’s en verschillende soorten recepten verschijnen als resultaat van de zoekterm ‘empanada’. Ook hier in Nederland wordt het hapje op verschillende plaatsen aangeboden en naar het schijnt is zelfs onze aanstaande koningin fan! Dat deze snack populair is in Máxima’s thuisland... » meer lezen

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een breed (niet-latino) publiek: The food & cooking of Peru en The food and cooking of Colombia and Venezuela. Deze... » meer lezen

Sabor Latino: de veelzijdige keuken van Peru, Colombia en Venezuela in twee aantrekkelijke kookboeken

24-01-2013 door Carmen Laura Gimenez Solar, Ruby Sanders

The food and cooking of Peru, Flor Arcaya de Deliot The food and cooking of Colombia and Venezuela, Patricia McCausland-Gallo Hoewel de Peruaanse keuken binnen Peru en daarbuiten een onmiskenbare traditie geniet, weten we er in Nederland vrij weinig van, behalve misschien dat ze in Peru cavia’s eten. Maar waar in Nederland en België nog  wel een handjevol Peruaanse restaurants te vinden zijn, is van de Colombiaanse en Venezolaanse keuken zo mogelijk nog minder bekend. En dat is jammer! Onlangs zijn twee Engelstalige kookboeken verschenen die deze keukens introduceren aan een... » meer lezen

Sopa Criolla

18-01-2013 door Lotte van Oudheusden

Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd. “Hay que retomar la costumbre de buenos soperos que nuestros abuelos (y los abuelos de ellos) solían mantener. Buenas para el frío, reconfortantes a cualquier hora y alimenticias también”, zo riep de Peruaanse krant El Comercio haar lezers op. Soepen als de Sopa Criolla en de Sopa a la Minuta worden vooral gegeten om de kou te verzachten en energie te... » meer lezen

Sabor Latino: Buñuelos colombianos

19-12-2012 door Ruby Sanders

Buñuelos worden op elke straathoek in Colombia verkocht, soms zo klein als een abrikoos, soms zo groot als een flinke perzik. Mensen kopen ze op straat of maken ze zelf thuis, want de ingrediënten die je nodig hebt voor deze zachtzoete kaasballetjes, heb je eigenlijk altijd wel in huis. Alleen het meel van cassave of yuca, hier ook wel tapiokmeel genoemd, is waarschijnlijk in een Nederlandse keuken niet standaard aanwezig. In tropische winkels of Indonesische toko’s kun je het meel makkelijk vinden. Je kunt ook in plaats van meel zelf geschilde yuca raspen en dat... » meer lezen

Sabor Latino: Pastel de papas de la familia Solar (garnituur voor kalkoen of speenvarken)

19-12-2012 door Carmen Laura Gimenez Solar

Zoals vele families heeft ook de mijne haar kersttradities en die draaien allemaal om eten. Al vanaf 22 december wordt er hard gewerkt in de keuken, eerst met taarten voor de verjaardag van mijn oma op 23 december en vervolgens, met kerstavond in zicht, een speenvarken, een kalkoen en van alles eromheen. De kapitein achter deze grootschalige onderneming is mijn opa; hij breng op smaak, proeft, marineert, keurt (er moet altijd meer) en serveert. Het speenvarken en de kalkoen gaan al vroeg in de middag de oven in, om rond 22:00 knisperend van... » meer lezen

Sabor Latino: arroz con leche navideño

19-12-2012 door Carmen Laura Gimenez Solar

Arroz con leche is een van de bekendste en meest veelzijdige Iberoamericaanse desserts, en je zou denken dat het een saai en ouderwetse dessert is maar juist zoiets simpels als de arroz con leche leent zich perfect voor een feestelijke aanpassing. Bij ons thuis bijvoorbeeld smaakt de feestelijke arroz con leche naar whisky, klinkt dat al meteen minder saai? Hier heb je het recept. Lees hier en hier nog twee overheerlijke recepten voor een Latijns-Amerikaanse kerst!  

Sabor Latino: Changua uit Cundinamarca

07-12-2012 door Suzan Goes

Changua is een soep die in Colombia wordt gegeten als ontbijt. Toen iemand mij uitlegde wat changua was, vond ik het zo’n vreemde combinatie van ingrediënten dat ik het wel moest proberen. Warme melk met ei, lente-ui en koriander, en dat ook nog als ontbijt. Dat kón gewoon niet lekker zijn. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik mijn eerste changua probeerde: het was verrassend lekker! Toen ik in Bogotá woonde at ik het regelmatig als ontbijt, al is het soms even zoeken voor je een plek vindt waar ze... » meer lezen