You can think of Pique Macho as the ‘kapsalon’ of Bolivia. It might not look much when compared to certain, more eloquent dishes, but it’s a wildly popular dish in... » meer lezen
Charquekan is typical in the Bolivian kitchen. As typical as the bowler hat in clothing, or the tarka, a musical instrument. Charquekan contains basics as white corn and potatoes. It... » meer lezen
Ook al gemerkt dat eten naar gelang vorm, bereidingswijze en historiek een voller smaakpalet aanbiedt? Zo ook de Ecuadoraanse ‘tortillas de tiesto‘. Tortilla’s van volkoren-, mais-, … meel met eieren... » meer lezen
Mexicaans eten blijft in Nederland en België vaak omgeven door raadsels. Wat is nu ‘echt’ Mexicaans en wat is Tex-Mex, of sterker nog, Euro-Mex? Bestaan de harde tacoschelpen die wij... » meer lezen
Moqueca is a Brazilians’ favorite dish for many reasons: it is practical to make, it is healthy, and involves a combination of ingredients that is genuinely Brazilian. Fish, Urucum ,... » meer lezen
Waar wij in Nederland al moeite hebben om één identiteit vorm te geven, gaat dat op sommige plekken aan de andere kant van de oceaan er heel anders aan toe.... » meer lezen
Cuñape in Bolivia, pão de queijo in Brazilie, pan de yuca in Uruguay, en zo zijn er nog veel meer verschillende namen voor deze stukjes wolk, zo herkenbaar uit de straten... » meer lezen
Als je me zou vragen welk gerecht uit de Mexicaanse keuken mijn favoriet is dan kies ik zonder lang nadenken voor de tacos al pastor. Het eten in een Mexicaanse... » meer lezen
Net als veel typisch Latijns-Amerikaanse gerechten, heeft ook het Cubaanse ropa vieja een oude geschiedenis. Niet iedereen is het erover eens waar het recept precies vandaan komt, maar meest waarschijnlijk werd... » meer lezen
Voor veel mensen staat Cuba gelijk aan rum, salsa en sigaren. Zoals vaak met clichébeelden blijkt in de praktijk de waarheid ergens in het midden te liggen: natuurlijk is er veel meer... » meer lezen
Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie... » meer lezen
Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie... » meer lezen
Als je ooit in Mexico bent geweest, kunnen ze je niet ontgaan zijn: quesadillas die, naast tacos en ander lekkers, in vrijwel iedere staat te krijgen zijn. Quesadillas zijn tortillas gevuld... » meer lezen
Recept voor Seco de pollo (kipstoofpot) uit Ecuador voor vier hongerige eters, of vijf wat minder gulzige personen. Sommige gerechten zijn bestemd voor de buik, andere zijn juist voer voor het hart.... » meer lezen
De Solterito de Queso is een lichte, makkelijk te bereiden Peruaanse salade die zowel als voorgerecht als als maaltijdsalade gegeten kan worden. Herkomst De “solterito” (vertaald: vrijgezel/ongehuwde) is een typische... » meer lezen
Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag.... » meer lezen
Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik... » meer lezen
Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik... » meer lezen
Een paar dagen geleden, zittend in de Nederlandse zon en terugdenkend aan mijn studietijd in Mexico, herinnerde ik me ineens een erg lekker en verfrissend drankje dat ik in Mexico... » meer lezen
Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik... » meer lezen
El queso de leche al igual que el queso de piña es un postre tradicional ecuatoriano específicamente guayaquileño. ¡Es un postre rico, sencillo de preparar, y económico! No necesitamos nada... » meer lezen
Aan bananen geen gebrek in Latijns-Amerika. Niet alleen in de keuken van het continent neemt de banaan een belangrijke plaats in, ook in de geschiedenis van een aantal Latijns-Amerikaanse landen... » meer lezen
In de vijf weken dat mijn moeder bij ons logeerde om haar eerste kleindochter te ontmoeten, werd ik herinnerd aan een van de meest typerende kenmerken van ons Bolivianen (en... » meer lezen
Wat maak je klaar als je een Boliviaanse avond organiseert? Ik dacht meteen aan quinoa en rende naar de supermarkt. Op mijn reis door de Boliviaanse hoogvlakten had ik genoeg... » meer lezen
Een paar weken Brazilië zetten de dingen voor een Hollands meisje weer even goed in perspectief. Ontnuchterend. Natuurlijk kun je een paar complimenten verwachten over je mooie blauwe ogen, en... » meer lezen
Er zijn van die gerechten die je in heel Latijns-Amerika tegenkomt, zij het in verschillende versies. In elk land presenteren de bewoners het gerecht vervolgens als origineel en typisch van... » meer lezen
In New York ontdekte conSentido een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak. Cassave, in het Spaans “yuca” (niet... » meer lezen
Maïs vormt een belangrijk element van de cultuur van het Amerikaanse continent en met name het Caribische gebied. Volgens het boek ‘Popul Vuh’ van de Quiché-Maya, hebben de goden van... » meer lezen
De wonderbaarlijke quinua oftewel quinoa! Je eet er bergen van en voelt je voldaan maar niet vervelend vol; je zit vol van ontzettend veel voedzaams. Hoewel quinoa in het Andesgebied... » meer lezen
Guacamole werd – voor zover bekend – al in de zestiende eeuw gemaakt door de Azteken in het zuiden van Mexico. Het woord guacamole komt van ahuacatlmolli dat in de... » meer lezen
Tijdens het speuren op internet ter oriëntatie van een bezoek aan Argentinië, stuitte ik op La Crespo, een zaakje in Buenos Aires dat als ‘Jewish deli’ wordt omschreven. In de... » meer lezen
Chimichurri is een traditioneel Argentijnse saus of marinade die bij uitstek gebruikt kan worden voor gegrild (rund)vlees zoals steak. Behalve bij rundvlees smaakt deze saus ook goed bij verschillende vissoorten.... » meer lezen
Wat Allerheiligen is in België en Halloween in de commerciële wereld, is Día de los Muertos (dag van de doden) in Mexico en Día de los Difuntos (dag van de... » meer lezen
Wat pisco sour voor Chili en Peru is, is de gallo pinto voor Nicaragua en Costa Rica. In beiden landen bestaat een nationale waarheid over de oorsprong en de naam van... » meer lezen
Agua fresca (water op smaak gebracht met fruit of bloemen) is een populaire drank in Mexico. Op straat worden de kleurrijke aguas gemaakt in vitroleros (grote plastic tonnen) en verkocht... » meer lezen
Wanneer ik aan Mexico terugdenk; dan denk ik aan enorme bergen gekleurde pepertjes en geurige kruiden op de markt in de koloniale kunstenaarswijk Coyoácan, in het zuiden van Mexico-Stad. Ik... » meer lezen
Ceviche is een verfrissend gerecht voor warme zomerdagen. De meest bekende variant van het gerecht, dat in een groot deel van Latijns-Amerika gegeten wordt, wordt bereid met vis en schaaldieren.... » meer lezen
Bij het denken aan ijs zal de meerderheid vanzelfsprekend aan smaken zoals chocolade, vanille of aardbei denken. Dit zijn volgens mijn bescheiden mening de meest gangbare smaken die je tijdens... » meer lezen
Pisco sour, wie is er niet dronken van geworden tijdens een bezoek aan Chili of Peru? Maar is het een typisch Chileens drankje of komt de pisco oorsponkelijk uit Peru?... » meer lezen
Wanneer ik een onbekend land (in Latijns-Amerika maar ook elders) bezoek, is het eerste wat ik bij aankomst doe, een lijstje aanmaken met lokale gerechten. En dan vooral de juiste... » meer lezen
Last van opgekropte woede of hangt de kou je de keel uit? Breek een kokosnoot stuk en doe negatieve gevoelens en sneeuw smelten bij de zon met een heerlijke Ecuadoraanse... » meer lezen
In een culinaire special over Latijns-Amerika waarin bonen en rijst de basis voor vele maaltijden zijn, verdient de Leonese bonensoep uit Nicaragua zeker een plaats. Een soep die ik voor... » meer lezen
Ze konden al bijna niet ontbreken in onze Sabor Latino: de empanada’s! Van oorsprong afkomstig van het Iberisch schiereiland, maar al snel overgewaaid naar Latijns-Amerika en delen van Azië. Bijna... » meer lezen
Augustus is de koudste maand van de Limeense winter. Op dit soort dagen zijn de duizenden soepen die het land rijk is een onontbeerlijk onderdeel van een Peruaanse maaltijd. “Hay... » meer lezen
Buñuelos worden op elke straathoek in Colombia verkocht, soms zo klein als een abrikoos, soms zo groot als een flinke perzik. Mensen kopen ze op straat of maken ze zelf... » meer lezen
Zoals vele families heeft ook de mijne haar kersttradities en die draaien allemaal om eten. Al vanaf 22 december wordt er hard gewerkt in de keuken, eerst met taarten voor de verjaardag van... » meer lezen
Arroz con leche is een van de bekendste en meest veelzijdige Iberoamericaanse desserts, en je zou denken dat het een saai en ouderwetse dessert is maar juist zoiets simpels als... » meer lezen
Changua is een soep die in Colombia wordt gegeten als ontbijt. Toen iemand mij uitlegde wat changua was, vond ik het zo’n vreemde combinatie van ingrediënten dat ik het wel... » meer lezen
De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en tropisch doch simpel is het een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke... » meer lezen
Het komt de meesten vast zeer bekend voor. Je bent op vakantie in het buitenland en wilt graag iets typisch van het land of uit de streek eten. Uiteraard hebben... » meer lezen
Zoals het beste recept voor speculaas of oliebollen niet bestaat, is ook hét recept voor de traditionele Pan de muerto moeilijk te vinden. Elke regio, elk dorp en zelfs elk... » meer lezen
Een ware Boliviaanse klassieker. Als middelbare scholieren sprongen we stiekem over het hek tijdens de pauze om een paar rellenos van doña Ramona, op de hoek van de straat te... » meer lezen
Calzones Rotos zijn Chileense zoete snacks die in Chili worden verkocht bij de bakker en door straatverkopers. Ik moest altijd erg lachen om de bijzondere naam, vooral toen ik klein... » meer lezen
Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de... » meer lezen
De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en is tropisch doch simpel een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek een pulpería,... » meer lezen
Deze week kiezen we voor rum en cachaça. Het basisingrediënt van de meest populaire cocktail: Mojito! De Mojito beleeft hoogdagen in het Europese continent. De laatste 5 jaren heeft zowat... » meer lezen
Als je veel volk moet voeren, dan is feijoada, een van Brazilië’s gastronomische specialiteiten, uiterst geschikt om mensen vol, tevreden, en blij te krijgen, dat wist Graça, mijn Braziliaanse collega... » meer lezen
Voor de lancering van conSentido hebben we twee populaire Braziliaanse lekkernijen gemaakt: brigadeiros en bolinhos de coco. Naar verluidt is de brigadeiro vernoemd naar Brigadeiro Eduaro Gomes, een luchtmachtbrigadier (brigadeiro)... » meer lezen
La cochinita pibil es un platillo de originario Yucatán. Es un platillo que me gusta mucho y normalmente cuando me he mudado a una ciudad nueva, lo pido en los restaurantes... » meer lezen
A Diego Mendoza le gusta el caldo de bolas de verde…
Wist je dat we wereldwijd meer dan 222 miljoen ton voedsel per jaar weg gooien? Voor de ‘krenten’ onder ons staat dat gelijk aan ongeveer 40 miljard euro aan economische waarde! Toch... » meer lezen
Ají de Gallina es un plato que se come cualquier día de la semana, pero como este es un plato muy elaborado, normalmente se come con toda la familia. Me... » meer lezen
Un plato muy conocido en la sierra del Peru, ya que aquí se pueden encontrar los ingredientes muy facilmente. Es un plato muy especial porque la gente andina disfruta mucho... » meer lezen