Latijns-Amerika magazine.
 

De revival van La Sierra, Medellín

30-07-2018 door Jochem Oomen
Voorheen was La Sierra bereiken omslachtig en tijdsintensief. Met de komst van de 'metrocable' is men binnen een kwartier de wijk in of uit.

Zo’n dertien jaar geleden zette de gewelddadige documentaire La Sierra het westelijk halfrond in rep en roer. Maar het geweld dat de gelijknamige wijk ooit teisterde, maakt stilaan plaats voor rust en trots. De voorbije jaren kreeg La Sierra, gelegen in het Colombiaanse Medellín, de mooiste speelpleinen, scholen en kabelbaanstations van de stad van de eeuwige lente. Jochem Oomen ging op verkenning in de wijk.

La Sierra heeft twee sterke punten: de lucht is vrij zuiver en het uitzicht is weergaloos:

Dit leerde de film ons meer dan tien jaar geleden over deze wijk:

  

Maar gelukkig zien we vandaag de dag iets totaal anders dan in de film. 

De heraangelegde paden, voorzien van elektriciteit en verlichting, leiden langs zowel stedelijke als rurale verbouwing. Het platteland is in La Sierra nooit veraf, zoals dit erf met kippen ons laat zien:

 
 

 

Aan het kabelbaanstation Villa Sierra kwam een van de mooiste speelpleinen van Medellín:

 

 

Een gloednieuw en modern schoolgebouw in de wijk. Doel van de gemeente is om de leerlingen zoveel mogelijk kansen te bieden in het vervolgonderwijs:

 

De belendende wijken hebben hetzelfde geografische profiel: veel steile straten en zoveel mogelijk ruimte is benut:

Net als veel andere wijken in Medellín, is dit een voorbeeld van radicale stedenbouwkunde: hierbij krijgen de mensen die het het moeilijkst hebben, de beste en modernste infrastructuur van de stad.

Verder zijn er in deze wijk ook fincas, of koffieboerderijen. De koffie die van deze plantages komt wordt niet alleen in Medellín, maar ook in Brusselse koffietentjes geserveerd. Een ander succesverhaal uit deze wijk.

Benieuwd naar La Sierra? Het wordt nog altijd aangeraden om deze wijk te bezoeken met mensen die de wijk kennen. Verder gaan er ook tours naartoe. 

Meer weten over de documentaire La Sierra? Klik hier.

Voor meer werk van Jochem Oomen: https://jochemoomen.wordpress.com/

 
reageren