Latijns-Amerika magazine.

door Ruby Sanders

Voor veel mensen staat Cuba gelijk aan rum, salsa en sigaren. Zoals vaak met clichébeelden blijkt in de praktijk de waarheid ergens in het midden te liggen: natuurlijk is er veel meer te vinden dan deze op het eerste gezicht oppervlakkige drie-eenheid, en toch; rum, salsa en sigaren zijn onomstotelijk aanwezig tijdens een bezoek aan Cuba. Alleen vaak veel terloopser dan in de romantische voorstellingen die er bestaan. Salsa klinkt op de achtergrond of er wordt wat gedanst in de patio van het dorpscafé. Rum wordt meestal gewoon puur gedronken, een fles gaat rond en iedereen drinkt een bescheiden (of minder bescheiden) bodempje mee. Sharing is caring is het credo: wie heeft, die deelt, aan vrienden, bekenden en onbekenden. Daar zou de Europeaan een voorbeeld aan kunnen nemen! Discotheken en cafés doen ook niet moeilijk als je binnenloopt met je eigen fles.

Wil je zelf mensen blij maken op een feestje, zomeravond of romantisch etentje? Maak dan een van deze makkelijke en heel lekkere cocktails. Minimale ingrediënten, maximaal effect – maar pas op! Door de lekkere smaak proef je de alcohol nauwelijks. Wil je nog overeind blijven op de dansvloer, drink dan beter niet meer dan twee of drie glazen.

De cocktail die je op Cuba het meest tegenkomt, is waarschijnlijk de daiquirí. Dit drankje werd vernoemd naar het gelijknamige plaatsje vlakbij Santiago de Cuba en het woord komt uit het Taíno, de inheemse taal van Cuba. De ingrediënten waren aan het begin van de 20e eeuw volop voorhanden, en rum was in die tijd goedkoper dan andere sterkedrank.   

Spring_Drinks1

Zoals je overal zult tegenkomen, was de daiquirí ook een van de lievelingsdrankjes van de schrijver Ernest Hemingway, die een groot deel van zijn leven doorbracht op Cuba en een enthousiaste drinker was. Het verhaal gaat dat hij diabetes had, en daarom de suikersiroop verving door grapefruitsap en een klein scheutje maraschinolikeur. Daaruit is dan ook de ‘Hemingway daiquirí’ ontstaan, ook wel de ‘Papa Hemingway’ genoemd. 

canchanchara

Een derde cocktail die je overal op Cuba tegenkomt, en heel makkelijk zelf kunt maken, is de ‘canchánchara’, qua ingrediënten vergelijkbaar met de daiquirí, maar gemaakt met aguardiente of bruine rum. Het geheim van de smaak zit ‘m in het mengsel van honing en limoen. 

Witte rum, bruine rum, aguardiente en suikersiroop zijn allemaal te koop bij de betere slijter, in Amsterdam bijvoorbeeld bij Ton Overmars. Suikersiroop kun je ook makkelijk zelf maken door in kokend water dezelfde hoeveelheid suiker te laten oplossen. 

Ingredienten:

Voor de originele daiquirí: 

  • witte rum (1,5 borrelglaasje)
  • verse limoen, uitgeperst (dezelfde hoeveelheid)
  • suikersiroop (1 lepel)
  • ijsblokjes of beter, verbrijzeld ijs (met een keukenmachine, of ouderwets met de hamer – doe daarvoor flink wat ijs in een schone theedoek en sla erop los)

Voor de Hemingway daiquirí (of Papa Hemingway): 

  • 50 ml grapefruitsap
  • 50 ml witte rum
  • sap van een halve limoen
  • paar druppels maraschinolikeur 
  • verbrijzeld ijs of ijsblokjes

Voor de canchánchara: 

  • 2 delen aguardiente (of bruine rum)
  • 2 lepels honing
  • vers limoensap, 2 eetlepels
  • ijsklontjes en een beetje prikwater

Bereiding:

Daiquirí:

Voor een vol glas pers je eerst ongeveer anderhalve limoen uit. Daaraan voeg je anderhalf borrelglaasje witte rum toe en een theelepel (of meer of minder naar smaak) suikersiroop. Doe dit in de blender en doe daar zo klein mogelijk verbrijzeld ijs bij. Liefst schenken in een martiniglas, maar als het een plastic bekertje is zal geen Cubaan je daar op aankijken.

Hemingway daiquirí:.

Gebruik het sap van één (of een halve) uitgeperste grapefruit, voeg daarbij het sap van een halve limoen, doe de rum erbij, de maraschinolikeur en tot slot het ijs. Mix alles goed door elkaar in de blender (of cocktailshaker). 

Canchánchara

Roer eerst de limoensap en de honing goed door elkaar, tot de honing helemaal is opgelost. Voeg daarna de ijsblokjes, het water en de aguardiente toe en roer nog eens goed door.