Latijns-Amerika magazine.
 

Een (Nederlandse) ansichtkaart uit Colombia

09-03-2014

Ondanks het feit dat de laatste jaren het toerisme naar Colombia exponentieel groeit, bleek de industrie niet voorbereid op het bieden van ansichtkaarten. De Nederlandse landschapsfotograaf Fetze Weerstra zag een gat in de markt en besloot zijn eigen serie van ansichtkaarten uit Colombia te produceren en distribueren, met gebruik van zijn eigen foto’s van Colombiaanse landschappen.

Sinds 2008 bezocht Fetze Colombia verschillende keren. Toerisme stond nog in de kinderschoenen en ansichtkaarten om naar vrienden en familie te sturen waren bijna niet te vinden. Ruim anderhalf jaar geleden verhuisde Fetze van Spanje naar Colombia, het toerisme nam inmiddels behoorlijk toe maar het aanbod van moderne kaarten bleef zeer beperkt. Fetze sprong in dit gat met zijn bedrijfje in ansichtkaarten.

Fetze wil een positieve bijdrage leveren aan het imago van het Andesland dat na een halve eeuw van oorlog, criminaliteit, drugskartels, corruptie en armoede nog steeds gebukt gaat onder een twijfelachtige reputatie. Terwijl de werkelijkheid veel andere facetten laat zien, zoals prachtige berglandschappen, idyllische dorpjes, woestijnen, authentieke koloniale architectuur, tropische stranden en de uitgestrekte jungle van de Amazone. Fetze probeert het ware karakter van de landschappen te doordringen, dit te portretteren en te promoten.

De serie bestaat op dit moment uit 30 verschillende kaarten. Ze zijn in Bogotá te koop in de vele gerenommeerde boekhandels, de bekendste musea, hotels en hostels en op het vliegveld van Colombia´s tweede stad Medellín. Het werk is nog niet gedaan: het doel is het grootste deel van Colombia’s landschappen te portretteren. Een mooie uitdaging in een land dat ruim 27 keer zo groot is als Nederland.

Onlangs publiceerde de digitale versie van National Geographic Traveler Latinoamerica een galerie met Fetze´s foto´s van Colombiaanse landschappen. Daarnaast produceerde de Colombiaanse tv-zender CM& een kroniek over Fetze en zijn werk; deze verschijnt naar verwachting in maart op de nationale televisie. 

reageren

meer Kunst en Media

meer Reizen

meer Colombia