Latijns-Amerika magazine.
 

El Juntacadáveres – Twists & Turns

17-02-2015 door Tom Tritsmans
El Juntacadáveres – Twists & TurnsFoto: Bogdan Hoyaux

Op het tweede album van El Juntacadáveres, de band rond Argentijn Enrique ‘Kike’ Noviello, vloeien enorm veel genres en sferen in en door elkaar. Het album werd dan ook toepasselijk ‘Twists & Turns’ gedoopt. Toch zorgt de bandoneon ervoor dat de typische sound van de tango het duidelijkst uit deze smeltkroes naar boven komt. De combinatie van deze genres doet vermoeden dat erg veel naar Gotan Project werd geluisterd. Ook in de biografie van El Juntacadáveres is deze vergelijking niet veraf: “Het is een uiterst radicale tango-fusion met een verrassend nieuwe sound, een amalgaam van tango, jazz, hip-hop, rock en Latin dance music.”

Een compleet nieuw geluid horen we dus niet op ‘Twists & Turns’. Toch zijn er duidelijk veel verschillende invloeden. De gitaar in ‘3-3-2’ lijkt wel ingespeeld door Carlos Santana zelf, terwijl de tweestemmige zang in ‘Mi Pasado’ en ‘Infierno Azul’ ons doen dromen van Cubaanse straatfeestjes. Hiphop wordt vertegenwoordigd door rapper Scale. Al horen we Kris ‘Scale’ Strybos toch liever in zijn Antwerpse moedertaal rappen, wat hij spijtig genoeg enkel op ‘Infierno Azul’ doet, want ook in zijn Engels kan je horen van welke metropool deze ‘St. Andries MC’ afkomstig is.

Vanaf de eerste noot van ‘La Llegada’ wordt al duidelijk dat El Juntacadáveres het best tot zijn recht komt in een live setting. Toch slagen ze erin, waar veel uitstekende live bands niet in slagen, een heel overtuigende, toegankelijke plaat te maken.

Ondanks de lange lijst van genres en invloeden is ‘Twists & Turns’ een mooi geheel. Deze plaat klinkt zeker niet vernieuwend, wel vrolijk op een heel naïeve, ongedwongen manier. De perfecte soundtrack bij een impulsief dansfeest in de ondergaande zomerzon.

Beste passage: maatwisseling in ‘El Astillero’ (“You know it’s only rock ’n roll”)
Slechtste passage: sfeer-brekende intro van ‘Jeremías’

 

Zin in dit impulsieve dansfeestje? El Juntacadáveres stelt hun nieuwe cd voor in Korzo, Den Haag op 20 februari en in De Roma, Antwerpen, op 19 maart.

 

reageren

meer Kunst en Media

meer Recensies

meer Argentinië