Latijns-Amerika magazine.

door Lisa Couderé

Last van opgekropte woede of hangt de kou je de keel uit? Breek een kokosnoot stuk en doe negatieve gevoelens en sneeuw smelten bij de zon met een heerlijke Ecuadoraanse encocado! Laat je humeur zuur (citroen), zoet (kokos) en pikant (peper) smaken en laat je meevoeren met de zeegeur van visjes naar een rustgevend palmbomenstrand.

Encocado is een zeevruchtengerecht afkomstig uit de Ecuadoraanse noordelijke kustprovincie Esmeraldas, ook wel de groene provincie genoemd. Het gerecht wordt in heel het Zuid-Amerikaanse land gesmaakt en is te vinden op de website van verschillende van de belangrijke nationale kranten. El Comercio droomt zelfs linguïstisch helemaal weg, laat een enkele letter vallen en heeft het volgens de uitspraak aan de kust over encoca(d)o

De basisingrediënten zijn afkomstig uit deze regio waar de Afro-Ecuadoranen wonen: kokosnoot, kokosmelk, scampi’s, visjes of andere zeedieren en chillangua of de plaatselijke variant van koriander. De kruidige chillangua is volgens culinaire kenners onontbeerlijk, maar vamos wij zijn al lang blij met de verwarming op zijn hoogst en koriander. Traditioneel werden schelpen van de zeedieren gebruikt om het vlees uit de kokosnoot te schrapen. In de keuken in België of Nederland: sla de kokosnoot kapot op een stenen trap, pak een mes, beluister de Marimba Salsera en ga aan de slag!

En zoals de vrouw in onderstaand filmpje zegt: “la comida sin amor no existe.” (Eten zonder liefde bestaat niet.) Deel dit culinair genot met vrienden, vriendinnen, liefjes, ouders, lievelingshuisdieren of een knappe nieuwe geliefde, buen provecho!

Foto: Lisa Couderé

Foto: Lisa Couderé

 

Foto: Lisa Couderé

Foto: Lisa Couderé

 

Foto: Lisa Couderé

Foto: Lisa Couderé

 

Mompiche, Esmeraldas - Foto: Sophie van Haasen

Mompiche, Esmeraldas – Foto: Sophie van Haasen

 

 

Ingredienten:

1 kokosnoot (kokosvlees en kokosmelk), 1 groene peper, 1 rode peper, 2 lookteentjes, 1 ui, een handje vol koriander, 700 gr. gepelde scampi's (of vis of schaaldieren), 2 citroenen, opdienen met: rijst en banaantjes

Bereiding:

Bereiding: eenvoudig! Breng de scampi's op smaak met zout, peper, look en de geperste citroenen. Mix het kokosvlees fijn met de kokosmelk. Bak de gesnipperde ui in een pan en voeg alles samen, koriander als laatste, tot het klaar is.