Latijns-Amerika magazine.
 

Gelukkig publiek op zwoele Antilliaanse Feesten 2015

17-08-2015 door Ruby Sanders

Voor alle trouwe bezoekers van de Antilliaanse Feesten is het jaarlijkse Caribische festijn vertrouwd, een weerzien met bekenden, vol fijne herkenning van eerdere edities. De vaste indeling van het festivalterrein, de vele terugkerende eetstands en de ronde spiegeltent waar steevast de laatste nachtelijke uurtjes dansend worden doorgebracht. Maar wie voor het eerst het festivalterrein middenin de weilanden nabij het Belgische Hoogstraten betreedt, kan niet anders dan verwonderd om zich heen kijken: naar zoveel verscheidenheid in mensen, zo’n levendige sfeer die zelfs tot 5 uur ’s ochtends niet lallerig of vaag wordt, zulk lekker eten de hele nacht door en een keur aan Caribische muziek die alle gelederen van het publiek aan het dansen krijgt. Kom daar maar eens om op welk ander festival dan ook in België of Nederland. De Antilliaanse Feesten zijn dan ook uniek in zijn soort; het is het grootste Caribische festival van Europa en heeft precies de juiste publiekssamenstelling om iedereen op zijn of haar gemak te laten voelen: Antillianen, Belgen, Latino’s, Nederlanders, Surinamers en Afrikanen krioelen door elkaar heen.

DSC_0007

Foto’s: Hans Sanders en Ruby Sanders

Het belangrijkste blijft natuurlijk de muziek; waar het zwaartepunt ligt kan per jaar erg verschillen, afhankelijk van welke grote namen naar België zijn afgereisd. Dit jaar, alweer de 33e editie van de Antilliaanse Feesten, weinig zouk (geen Kassav’!) en ook niet veel Afrikaanse acts, maar wel kon er  genoten worden van salsa, merengue, bachata, reggaeton, dancehall, soca, kaseko, reggae, champeta, cubatón, vallenato en cumbia. De vrijdag van de Antilliaans Feesten kende een iets traditioneler programma dan de zaterdag, was de indruk die we kregen. ‘Grande dame’ van de timba, Haila, bijt het spits af en krijgt met het krachtige stem en uitroepen als  “oiga pues! Que viva Cuba!!” direct het hoofdpodium aan haar voeten.

DSC_0024

Het tweede  podium, de Joker Stage, wordt lekker opgewarmd door de vrolijke Bazurto All Stars met champeta uit het Colombiaanse Cartagena. Deze muziekstijl is populair in Noord-Colombia, waar Afrikaanse invloeden (vooral de soukous uit onder meer Congo) volop de ruimte  krijgen. Er worden her en der al kleren uitgegooid en het publiek geniet joelend van de suggestieve dansmoves van de frontmannen van Bazurto.

DSC_0054

In een helaas niet erg volle Cahier Clubtent weerklinkt op maximaal volume (oordoppen in!) de prachtig zuivere stem van Londense reggaezangeres Hollie Cook. Op haar bescheiden hit ‘Milk & Honey’ wordt vooraan fanatiek gedanst en Hollie wint met haar sympathieke voorkomen de harten van het weinige publiek dat haar optreden bezoekt.   

DSC_0062

Even later is het heerlijk swingen op de Merengue All Stars, een samenstelling van drie verschillende merenguegroepen die het publiek flink aan het zweten brengt. Grupo Niche geeft als hoofdact van de avond precies er verwacht wordt: traditionele salsa in perfecte uitvoering.  

DSC_0095  DSC_0097

Gelukkig is er tussendoor steeds eventjes tijd om bij te tanken: niet veel minder belangrijk dan de muziek zijn de vele verschillende eetstands die de Antilliaanse Feesten jaarlijks sieren. De populaire vaste waarden uit de afgelopen jaren (de Surinaamse, Colombiaanse, Antilliaanse, Cambodjaanse stands) zijn weer present en alle kleuren en geuren komen je tegemoet wanneer je de culinaire hoek van het  festivalterrein betreedt. Maar ook zijn dit jaar een aantal nieuwkomers, meeliftend  op de  trend van foodtrucks die de festivalwereld de laatste tijd overspoelt, en zo is er plotseling ook Maleis, Vietnamees, Ethiopisch, Mexicaans, Indiaas en Libanees eten te krijgen. Niet alles vindt even gretig aftrek bij het festivalpubliek, dat zich over het algemeen weinig aantrekt van hippe trends, maar het liever houdt bij het bekende: ribbetjes en vleesworst, bami, karni stoba, pastechi, arepas, empanadas, chorizo, llapingachos, broodje bakeljauw, yuca frita en patacones of baka bana. We proberen voor de afwisseling Vietnamees stokbrood met pulled pork en Cambodjaanse wok (allebei heerlijk) maar houden het verder bij de regionaal beter passende keukens. In plaats van de nieuwelingen die nu schijnbaar maar weinig publiek trekken, zouden wij volgend jaar liever nog meer Caribische keukens vertegenwoordigd zien: dus Cubaanse, Jamaicaanse, Dominicaanse  en Trinidaiaanse cateraars: meldt u aan!

P1050406  P1050403

P1050404  P1050411

België zou België niet zijn zonder maar liefst twee speciaalbiertjes op de tap (frisse kriek en lekker sterke Grimbergen dubbel), voor slechts 1 munt!  Vocht aanvullen en dan weer snel terug voor de laatste acts en daarna de knusse danstent in voor de laatste uurtjes. Het is genieten geblazen, al dansende maar ook kijkend naar alle paartjes die zich op de dansvloer in het zweet werken en de lachende, flirtende en dansende menigte die voorbij trekt. De Antilliaanse Feesten is een bonte  modeshow waar tegelijk een onbedoeld pleidooi voor acceptatie wordt gehouden.  

P1050410

 

Bekijk hier alle foto’s van de Antilliaanse Feesten 2015! 

reageren