Latijns-Amerika magazine.

door Lisa Couderé

Er is niets dat mij zo geliefd doet voelen als een kom stomende caldo de gallina de campo (plattelandskippensoep) voorgeschoteld krijgen. De liefde van de man gaat door de maag. Deze vrouw voelt al de cariño van de wereld in zich opborrelen wanneer haar man haar lichaam weer tot leven brengt met een kippensoepje dat geduldig heeft staan pruttelen. Na een lange voormiddag werken, zielig ziek zijn, of gewoon als kommetje troost: chocolade en koffie hollen tevergeefs achter deze voedzame kippenbouillon aan met hun snel uitputtende suikers en cafeïne.

Er bestaan even veel soorten caldo de gallina de campo als er plattelandskippen rondlopen. Iedereen heeft zo zijn eigen familierecept en voorkeur. Verschillende soepgroentjes, aardappelen, mote, cassave, spaghettislierten,… Voor mij zijn worteltjes en sperzieboontjes een must. Maar het geheime ingrediënt dat alles afmaakt is het serveren van de kokende soep met een paar frisse spiesjes avocado.

Foto: Lisa Couderé

Foto: Lisa Couderé

In Ecuador vind je deze maaltijdsoep op uiteenlopende evenementen, van katholieke vieringen tot volksfeesten op het dorpsplein. In de weekenden ga je ’s middags caldo uit eten op de markt of in een eethuisje. En bij een speciale gelegenheid vraag je aan de buurman één van zijn plattelandskippen om thuis feestelijk te slachten.

De regel van de smaak van deze kippenbouillon zit hem in een kip zonder stres die tijdens zijn leven vrij heeft mogen rondrennen, en dit klaargemaakt op een houtvuur. Niet op kamp en geen buurman of boerderij met rondscharrelende kipjes in de buurt? Maakt niet uit, liefde rond de tafel is even belangrijk. Ik gaf het een poging met een bio-kip van de supermarkt op een elektrisch vuur. De spontane “mmmmmmmm’s” van mijn tafelgasten vlogen in het rond.

Ingredienten:

– een hele kip
– twee teentjes look
– een bosje koriander
– pijpajuin
– wortelen (naar believen)
– sperzieboontjes (naar believen)
– aardappelen (naar believen)
– avocado
– limoen
– zout

Bereiding:

Tip: Probeer een hele kip te vinden om zelf geduldig in stukken te snijden. Ga eens opzoek naar een boerderij of slager die scharrelkippen aanbiedt. Het opdelen van de kip is voor de beginner een uitdagend werkje. Zorg voor een goed scherp mes. Het gaat erom niet de beentjes door te snijden, maar de witte gewrichten tussen de verschillende stukken te vinden en die door te snijden.

– Zet een grote pot water aan de kook.
– Snij ondertussen de kip in billetjes, het stuk vlees na het billetje, pootjes en borstvlees. Let op hou vet en huid aan het vlees, want deze geven de smaak aan de soep. Je kan het er bij het eten altijd van halen. Gooi dit alles in het kokend water.
– Gooi er ook al een handvol in stukjes gesneden pijpajuin en koriander bij, twee hele teentjes look en een soeplepel zout.
– Laat rustig sudderen.
– Snij ondertussen de worteltjes in stukjes en gooi die er als eerste bij.
– Schil de aardappelen en snij de boontjes.
– Na een half uur sudderen proeven of de kip al smaak begint af te geven. Zie je een witte rand of vetlaagje aan het water dan ben je goed bezig! Voeg naar eigen smaak eventueel nog een beetje zout toe.
– Als het soepwater smaak begint af te geven kan je de aardappelen toevoegen.
– Tien minuutjes later voeg je de boontjes en nog wat pijpajuin en koriander toe.
– Tien minuutjes later even proeven. Lekkere smaak? Van het vuur halen! Water zonder veel smaak: nog even laten sudderen! In het totaal staat de soep tussen een uur en anderhalf uur op het vuur.
– Nog even wat schijfjes limoen, avocado en wat koriander snijden voor de individuele finishing touch van iedere tafelgast en klaar!